Reklama
Aphrodita otevřela dveře - autor: Marta Csontosová

V polovině září oficiálně otevřeli v Rajeckých Teplicích nové venkovní lázně a udělali tak vstřícný krok ke své věrné klientele.

Aphrodita otevřela dveře

Tři nové venkovní bazény plné horké minerální vody, jeden plavecký o plavecké teplotě, jeden bazén úplně studený ochlazovací. Ten je sice naplněný pitnou vodou, ale hodně prosolený mořskou solí.

Lázeňský dům Aphrodita v Rajeckých Teplicích si pozornost veřejnosti získal tak před deseti lety, když na místě povodní zničeného obyčejného lázeňského domu, vyrostla neobyčejná stavba. Provokovala především řešením interiéru. Kdo má rád jednoduché interiéry, ten si tady na své nepřišel. Časem se ale ukázalo, že i ti, co sází na minimalismus, si Aphroditu oblíbili. Unikátnost zdobného řešení provokuje, podněcuje smysly a najednou cítíme, že to potřebujeme. Dva velké bazény, jeden teplejší než druhý, kolem lehátka, za dveřmi zdobně řešené sauny, možnost občerstvení. Kdo by chtěl víc? Jenomže letos Aphrodita otevřela prosklené dveře do bývalého parku a k původním dvěma bazénům přibylo dalších pět krásných bazénů posazených v zajímavě řešené drobné zahradní architektuře i s restauračním a hygienickým zázemím (sprchy, toalety):
Turecká koupel, bazén o teplotě 40°C, k němuž přináleží
Slaný bazén, jehož teplota je 20°C
Klidový bazén s antickým altánkem uprostřed, teplota vody 36-38°C
Plavecký bazén 25m dlouhý, teplota vody 26-28°C
Bazén Bralo, teplota vody 34-35°C

Kam nejdřív?

Venku není zrovna moc hezky, drobný déšť co chvíli prostřídá pořádný liják a přiznávám, že se mi do komplexní zkoušky venkovních bazénů moc nechce. Uvnitř je příjemně, vykoupat se v horké minerální vodě mohu i ve vnitřních nerezových bazénech. No jo, ale co naši čtenáři, jak se dozvědí o venkovním Vodním světě? Otevři ty dveře, ponoukám sama sebe a odhodlaně nakročuji v plavkách do nevlídna. Brrr... ale to je přece jako jemná masáž, jehličky deště jsou stále příjemnější, narovnávají moje bojácné schoulené tělo, které se nemůže dočkat, až se ponoří do Klidového bazénu, prvního horkého venkovního bazénu při cestě po zahradě lázeňského domu Aphrodita. Už jste zkusili vstoupit studenýma nohama do horké vody? Moje jehličky se z ramen přestěhovaly do nohou a vědomí, že dobře sobě dělám prokrvováním v horké vodě, ještě umocnilo soustředění na mramorový altánek uprostřed bazénu, na sloupořadí kolem bazénu, na důmyslnost mozaikového propracování, které prosvítá z bazénového dna. Zavírám oči a přidávám se ke spoluláznícím a spolurelaxujícím. Po krk v horké vodě, na hlavu padají kapky deště, nikoho ani nenapadne utíkat dovnitř. Není to samozřejmě žádná odvaha pobývat v dešti v horké vodě, je to naopak velmi fajn a dokonce hodně luxusní. Ani ve 37°C horké vodě by se ale nemělo zůstávat déle než 15 minut, proto sice nerada, ale prozkoumávám vodní park dál. Znamená to opět vykročit z horké vody do studeného sychrava pod vidinou dalšího horkého bazénu. Turecká koupel je v této chvíli vábením neodolatelným. Navíc je to bazén, z něhož je pěkný výhled a je krytý. Že by to byl bazén nejvzácnější? Už to tak vypadá, právě nad tento dvojbazén situovali architekti terasu s pár stoly pro venkovní posezení. Terasa tvoří stříšku Turecké koupele, vedou na ni schůdky kolem dvojbazénu.

Turecká koupel a Bralo

Horký bazén Turecká koupel má 40°C a jak se nořím do vody, ostré jehličky se rozlézají po celém těle. Je to jako lechtání, člověk se musí tomuto úkazu, který po chvíli ustane, i smát. Pocity, které sděluji, určitě nemám pouze sama, pobavení čtu i z tváří svých relaxujících bazénových sousedů. A to jsem ještě nevyzkoušela, jaké je to vstoupit z horkého bazénu do sousedního o 20°C chladnějšího a slaného bazénu. Nevím, jestli je to tou solí, ale výměna tepla za chlad vody je milosrdná, neničí mne. Na rozdíl od horkého bazénu, kde je doporučený pobyt 5 minut, v chladném bazénu se doporučuje setrvat pouze pár vteřin. Celý proces lze absolvovat maximálně třikrát, pak hezky na lehátko a přikrýt se prostěradlem i dekou. Celotělová střídavá koupel v horké a studené vodě posiluje kardiovaskulární systém a zvyšuje odolnost organismu. Děje se tak díky stahování a uvolňování cévního systému a lymfatického systému. Až po dostatečném odpočinku se odhodlávám vyzkoušet 35°C teplý bazén Bralo, vybavený množstvím vodních atrakcí a hydromasážních trysek. Bralo je rozlehlým bazénem, situovaným opravdu pod skalním bralem. To je ale uměle vytvořené a ukrývá v sobě technické zázemí celého zahradního Vodního světa. Po dvou hodinách všeho toho zkoušení se cítím docela unavená, jdu si něco přečíst na lehátko, které jsem si prozíravě rezervovala uvnitř položením prostěradla a županu. Že jsem neinformovala o zážitku z plaveckého bazénu? Máte pravdu, tam jsem totiž nedošla, až teď si uvědomuji, že průzkum bylo třeba začít pořádným plaváním. Jenomže, když lákadlo horkých relaxačních bazénů bylo tak veliké...

Ještě vás může zajímat:

- celá zahrada Vodní svět představuje 740m2 vodní plochy, 3000m odpočinkové plochy
- ceny vstupného do zahradního Vodního světa: ubytovaní v hotelu Aphrodita a Aphrodita Palace mají vstup zdarma, veřejnost si zaplatí za celodenní vstup o víkendu 26 euro/dospělý, 18 euro/dítě 4-12 let
- otevírací doba zahrady Vodní svět je 9-22 hod., v pátek a v sobotu do 23. hodiny.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist