Reklama
Bolest za krkem - autor: Marta Csontosová

V čem tkví kouzlo shiatsu masáží – tlakové masáže prsty

Bolest za krkem

Zkusili jste už určitě přecenit vlastní fyzičku. Já také. Výsledkem byla bolavá krční páteř. A nepomohla ani analgetika. Byla jsem ochotna zkusit kde co. Také masáže.

O shiatsu masážích jsem často slýchávala, vlastní zkušenost chyběla. „Přineste si s sebou tepláky, tričko a teplé ponožky,“ zněla mailová zpráva z Ayurvédského centra (shiatsu masáž tady stojí 800 Kč), kde se bolavých zad s plnou vážností rozhodla ujmout masérka Tamara Smatanová. Domluvily jsme se, že než bolest krční páteře pomine, budu k ní chodit každý týden v úterý. Dál se uvidí.

První masáž

Na první hodinu (přesně tolik trvá shiatsu masáž) jsem si přinesla místo ponožek ručník a i když jsem nepřiznala, že mi je zima na nohy, Tamara to rychle poznala a přikrývá mi nohy dekou. Ležím na břiše na pohodlné podložce (ani tvrdá, ani měkká, ani slabá, ani tlustá) a Tamara se zaměřila na křížovou oblast páteře. Nic neříká, pouze prohmatává tlakem prsty celou páteř, všechny klouby. Dle jejích pokynů si lehám na pravý bok a podkládá mi přitom levou ruku polštářem. Jen abych byla uvolněná, jen aby tlaková masáž probíhala v klidu a v pohodlí. To samé se děje, když ležím na levém boku. Pořád cítím tlak prstů, jak se přesně a promyšleně strefují do pro mě neznámých bodů. Kdybych se nestyděla, tak se poddám uvolňujícím pocitům a usnu. Netrvá to ale dlouho a já musím změnit polohu. Tentokrát na záda a snažím se porozumět, co to vlastně na mém zchátralém těle Tamarka hledá. Dozvídám se, že se soustředila na povzbuzení dráhy žlučníku, která někdy může vyvolávat tlaky v ramenou a v krční páteři. Nemohu napsat, že se mi po první masáži ulevilo. Naopak. Až do večera mě bolela hlava a asi tři dny po sobě jsem byla strašně ospalá. (Na takovou reakci mě ale Tamarka upozornila v případě, že si neudělám po masáži klidový den. Navíc mě varovala před sprchováním krční páteře studenou vodou. Naopak, kladla důraz na teplou šálu.)

Druhá masáž

Opět je úterý a já už nezapomněla na teplé ponožky a jelikož vím, co na mě čeká, podrobuji se pokynům Tamarky a jsem schopna více pozorovat její práci, vyzvídat. Dozvídám se, že shiatsu uvolňuje stažené svaly a šlachy, že je to masážní metoda velmi vhodná k prevenci – dokáže odstranit tělesné napětí ze stresu dřív, než by přerostlo ve vážnou nemoc. Dobrý terapeut dovede shiatsu masáží odstranit dlouhodobé bolesti hlavy, zad nebo kloubů, ale i chronickou únavu a nespavost, potíže s trávením. Už vím, že shiatsu není technikou pro léčbu akutních stavů a vážných nemocí. Vzdělaný terapeut se nikdy nepustí do shiatsu masáží u člověka, u kterého má podezření na vážnější nemoc (akutní onemocnění, onkologické onemocnění, osteoporóza, první trimestr těhotenství, křečové žíly, čerstvé jizvy, ekzémy, zánět kloubů). Poslouchám výklad a opět se dostavuje (asi po 20 minutách) pocit naprostého uvolnění. Bezprostřední dopady masáže: opět mě večer začala bolet hlava (běžně na bolesti hlavy netrpím, ale znovu jsem nedokázala poslechnout Tamaru a nezvolnila po masáži tempo), opět se dostavila ospalost, bolest krční páteře a pravého ramena stále nepovoluje. Masérka ze mne žádnou radost nemá.

Třetí masáž

Na třetí masážní sezení se na mne Tamarka speciálně připravila. Prvních asi patnáct minut mě masíruje na speciální masážní židli (na takové, co maséři nosí s sebou do dobrých firem, které si služby masérů objednají, aby namasírovali v pracovní době úředníky) a soustřeďuje se především na ramena a krční páteř. Masérka mi taktně doporučila raději poslouchat vlastní tělo a snažit se uvolnit, než se jí vyptávat na právě používané postupy. Tedy společně mlčíme a Tamarka velmi soustředěně prohmatává všechny moje klouby a energetické dráhy. Tak, jak to cítí, tak, jak ji to naučili ve škole (absolvovala.......). Určitě to nebyla předepsaná hodina – byla to snad hodina a půl, kterou ozdravováním mé krční páteře masérka v Ajurvédském centru strávila. Na závěr dostávám bylinkový čaj a když se loučíme, cítím, jak si Tamarka přeje, aby mě hlava nerozbolela, aby ta bolest krční páteře povolila. Já si to opravdu upřímně přeji také. S jistou dávkou napětí sleduji, jestli se neozývají varovné příznaky bodavé bolesti hlavy, jestli necítím uvolnění napětí v krční páteři. Nebudu už více oddalovat výsledek třetí intenzivní shiatsu masáže. Všechno dopadlo dobře. Hlava mě nerozbolela, bolest krční páteře povolila. Slíbila jsem ale mojí masérce Tamaře, že se už nebudu zanedbávat a alespoň jednou za dva týdny si na shiatsu masáž do jejich centra zajdu.

JAPONSKÁ MASÁŽ SHIATSU

Shiatsu (v překladu „tlak prsty“) je japonská tlaková masáž pro celkovou harmonizaci a regeneraci organismu. Její původ sahá do staré Číny před 5000 lety, avšak svoji současnou podobu získala až během minulého století v Japonsku. Při shiatsu se nepoužívají oleje ani jiné masážní pomůcky. Je to manuální forma terapie, při které se používají palce, prsty, dlaně, popřípadě i jiné části těla (lokty, chodidla) k vytváření tlaku na těle. Tlak ovšem není násilný, veškeré techniky se provádějí jemně a s citem, aby se klient mohl co nejvíce uvolnit. Shiatsu je tedy tlaková masáž a jejím cílem je usměrňování a harmonizace životní energie. Energie v těle může stagnovat a zablokovat se a tím způsobit nejrůznější obtíže (ztuhlosti, bolesti, duševní nerovnováhu….) a při dlouhodobé stagnaci nebo nedostatku energie v těle může dojít až ke vzniku nemocí. Shiatsu se snaží tyto bloky jemným a nenásilným způsobem odbourávat a obnovit tak volné proudění energie v těle, což napomáhá k tělesné i duševní rovnováze člověka. Shiatsu, podobně jako akupunktura, pracuje se systémem energetických drah (takzvaných meridiánů). Těmi právě v těle energie proudí. Každá dráha je spojená s určitým vnitřním orgánem a její stimulací je podporována harmonická funkce daného orgánu. Tím shiatsu může podpořit i léčbu různých chronických nemocí nebo zmírnit její projevy. Navíc při pravidelném provádění se uvolňuje a aktivuje samoléčebná síla organismu. Je také výbornou prevencí nejrůznějších onemocnění a urychluje rekonvalescenci. Shiatsu také pomáhá při pohybových obtížích. Uvolňuje ztuhlé svaly a klouby, posiluje krevní a lymfatický oběh a dobře působí i na duševní a emocionální rovnováhu člověka. Zmírňuje stres a napětí a posiluje imunitu. Shiatsu je také velmi vhodné provádět v těhotenství. Tím, že posiluje a harmonizuje tělo, pomáhá zajistit zdárný průběh těhotenství. Zmírňuje následky hormonálních výkyvů a i porod mívá snadnější průběh. Shiatsu tedy napomáhá celkové relaxaci, regeneraci, harmonizaci organismu. Autor: Tamara Smatanová www.ayurmedic.cz

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist