Reklama
Co se změní ve vašich lázních? - autor: Marta Csontosová

Změny v poskytování léčebné lázeňské péče nejsou od 1. října 2012 nakonec tak dramatické, jak jsme čekali.

Co se změní ve vašich lázních?

Komplexní lázeňská péče zůstává v opodstatněných případech zachována, budeme ji moct čerpat v pracovní neschopnosti, ale ne déle než 21 dní. Pokud jde o příspěvkovou léčbu, tam bude hodně záležet na spolupráci klienta s lékařem, který léčbu v lázních doporučuje. Co se ale dost změní, jsou indikační seznamy. Už nám lékař žádné lázně nepředepíše po operaci žlučníku, nově diagnostikovaní diabetici se také musí edukovat (jaký režim si nastavit, co smějí a co nesmějí jíst a dělat) sami. Jak se změny dotknou některých lázní?

JUDr. Josef Rambousek, ředitel Lázní Poděbrady

V případě indikací specifických pro Lázně Poděbrady (kardiologická onemocnění, diabetes…) byly vypuštěny především takzvané edukační programy. Na druhé straně byly rozšířeny možnosti léčení pohybového aparátu a některé další. Souběžně s touto situací již nyní nabízíme široké možnosti samopláteckých pobytů, které však nemohou v plném rozsahu nahradit propad zejména v komplexní lázeňské péči.

MUDr. Robert Michalič, ředitel léčebné péče Lázně Františkovy Lázně

Díky nové vyhlášce připravujeme nové léčebné programy pro pojištěnce, ale zejména samoplátce. Připravujeme se na rozšíření procedur o léčbu nemocí trávicího ústrojí, naši neurologové jsou připraveni na léčbu vybraných neurologických nemocí. Své portfolio rozšiřujeme také o léčbu kořenových syndromů, tedy chceme léčit pacienty, kterým vyzařuje bolest z páteře do končetin nebo do hlavy nebo mají závratě pro výhřez či prolaps ploténky, dále pacienty po poranění mozku, míchy nebo periferních nervů a nervosvalová onemocnění primární, sekundární a degenerativní nebo pacienty po dětské mozkové obrně či trpící Parkinsonovou nemocí. Rozšíří se nám spektrum léčebných programů u nemocí pohybového aparátu, doléčení po ortopedických operacích včetně náhrady kyčelního a kolenního kloubu. Můžeme pomoct klientům s kožními nemocemi typu atopického ekzému či psoriázy, pacientům s různými typy ekzémů a dermatóz, včetně doléčení stavu po popáleninách. Klientkám s gynekologickými problémy budeme moci i nadále poskytovat léčbu primární a sekundární sterility a infertility, ve kterých máme úspěchy i v případech, kdy selhaly opakované pokusy o umělé oplodnění a tradičně pooperační stavy po operacích gynekologických orgánů či po operacích v oblasti malé pánve, například po operaci slepého střeva (appendektomie).

Marie Hoigerová, obchodní oddělení Státních léčebných lázní Janské Lázně

Vyhláška o novém Indikačním seznamu pro nás znamená rozšíření indikací o nemoci z poruch látkové výměny žláz s vnitřní sekrecí a o duševní poruchy. Zachovány zůstaly indikace nemocí pohybového ústrojí, nemocí nervových a nemocí kožních. Jak je všeobecně známo, hlavní změna spočívá ve zkrácení pobytů u komplexní léčby na 21 dnů, u příspěvkové na 14 až 21 dnů, v některých případech s možností prodloužení pobytu. Z tohoto důvodu předpokládáme snížení obsazenosti lůžkového fondu lázní.

Mgr. Ilona Nápravníková, obchodní ředitelka, Priessnitzovy léčebné lázně, Jeseník

Zásadní - a pro naše pacienty nepříznivá - zpráva je ta, že u indikační skupiny IX/1 Psychózy v remisi je možné lázeňskou léčbu opakovat po léčbě základní (první pobyt v lázních) pouze 2x za život a u indikační skupiny IX/2 Neurózy a jiné nepsychotické duševní poruchy 1x za život. Přičemž u pacientů, kteří absolvovali lázeňskou léčbu v letech 2009 -2012 i opakovaně, se jedná vždy o léčbu základní.

MUDr. Eduard Bláha, generální ředitel Léčebné lázně Jáchymov a Lázně Luhačovice

Když pominu všechna opakovaně zmiňovaná omezení, jako zkrácení pobytů nebo omezení četnosti jejich opakování, pak je pro Luhačovice významné vyřazení edukačních pobytů diabetiků, ale i rozšíření léčby dětí o malé děti od roku a půl. Jak v Lázních Jáchymov, tak v Lázních Luhačovice, bude možné nově léčit i řadu dosud neléčených diagnóz. Tato možnost ale ještě neznamená úhradu této léčby zdravotními pojišťovnami. Které nové diagnózy s lázněmi skutečně nasmlouvají, totiž ještě stále není jasné. Dosavadní zkušenosti při jednání s pojišťovnami nejsou nijak dobré. Jednal jsem s nimi jako šéf Svazu léčebných lázní o obecných podmínkách i jako ředitel Luhačovic a Jáchymova o možnostech rozšiřování indikací a musím říci, že neexistuje velká ochota rozšiřovat indikační spektrum. Navíc VZP nemá dosud s žádnými lázněmi smlouvu pro rok 2013 poté, co počátkem roku vypověděla smlouvy všem nemocnicím a dalším lůžkovým zařízením ve snaze omezit objem lůžek v nich. Situace tedy vůbec není pro náš obor příznivá.

Ing. Blanka Vysloužilová, ředitelka Lázní Slatinice

Pro naše lázně znamená indikační seznam rozšíření již přiznané skupiny VII a dále možnost nasmlouvání nových skupin, a to I, VI a X. Samozřejmě se nás dotknou změny platné pro všechny lázně tak, jak je prezentuje Svaz léčebných lázní, a to délka komplexní i příspěvkové lázeňské péče. Skupina I jsou nemoci onkologické, vyhláška nevyjmenovává jednotlivé lázně, ale stanovuje, že lázeňské místo určí lékař, který péči doporučuje; skupina VI představuje nemoci nervové, například roztroušenou sklerózu, nervosvalová onemocnění, zánětlivé nemoci centrálního nervstva atd.; skupina VII jsou nemoci pohybového ústrojí, např. revmatoidní artritis, Bechtěrevova nemoc, osteoporóza, artrózy; skupina X jsou nemoci kožní, např. atopický ekzém, chronické dermatózy, stavy po popáleninách. V současné době probíhají jednání s pojišťovnami o nasmlouvání těchto skupin, což bude rozhodující pro posouzení dopadů změn na lázně.

MUDr. Jan Vrabec, primář Státních lázní Karlova Studánka

Vyhláška č. 267/2012 Sb., v novém indikačním seznamu respektuje všechny přírodní léčivé zdroje využívané k léčbě v lázeňském místě Karlova Studánka (přírodní uhličitá minerální voda, zřídelní plyn - přírodní oxid uhličitý, léčivá rašelina, ojedinělé léčivé klima) a v této souvislosti je zřetelně rozšířeno indikační zaměření nemocí, které je možno v Karlově Studánce léčit. Jedná se o indikace vyjmenované v celé skupině I. nemocí onkologických, ve skupině II. nemocí oběhového ústrojí (kompletně), ve skupině IV. nemoci poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (kompletně), ve skupině V. netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí (kompletně), dále 6 indikací ve skupině VI. nemoci nervové. S výjimkou osteoporózy, kompletně jsou v Karlově Studánce léčeny všechny indikace pohybové v indikační skupině VII. nemoci pohybového ústrojí, stejně tak ve skupině IX. duševní poruchy a z části ve skupině X. nemocí kožních. Zásadním způsobem jsme v posledních 20ti letech zmodernizovali ubytovací, stravovací a léčebné provozy, v některých směrech (u bazénového komplexu) jsme svým způsobem předstihli dobu při skloubení a využití nejnovějších německých technologií a vlastních balneoterapeutických zkušeností. Pokud předešlá vyhláška č. 58/1997 Sb. opomíjela náš léčebný potenciál z hlediska přírodních léčivých zdrojů (přírodní uhličitá minerální voda, přírodní zřídelní plyn – oxid uhličitý, léčivou rašelinu a ojedinělé léčivé klima), nový indikační seznam vše napravuje a rozšiřuje naše léčebné indikace, které nám 15 let neměnná vyhláška č. 58 z roku 1997 upírala.

Ing. Irena Vašicová, výkonná ředitelka Lázně Teplice nad Bečvou

V našich lázních se nebudou moci nově léčit děti s onemocněním kožním, toto považuji za velkou škodu, protože máme s léčbou dětských pacientů s atopickým ekzémem dlouholeté zkušenosti. Na druhou stranu se nám rozšířila možnost léčit dospělé i dětské pacienty s onemocněním pohybového aparátu a nemocí nervových, které jsme léčili doposud jen okrajově. Negativní dopad nové vyhlášky na naše lázně je jasný: výrazný úbytek počtu lázeňských pacientů hrazených z prostředků zdravotních pojišťoven a z toho vyplývající výpadek tržeb v segmentu lázeňství, který se může ve srovnání s rokem 2011 blížit až k 40 procentům.

Ing. Jiří Veselý, ředitel Lázní Vráž

Změna pro klienty našich lázní bude spočívat v tom, že rozšíří možnosti léčby v indikační skupině VII – onemocnění pohybového ústrojí, na všech 12 indikací. Nově se u nás mohou léčit pacienti trpící například revmatoidní artritidou, Bechtěrevovou nemocí atd. Další změny se týkají příspěvkové lázeňské rehabilitační péče. Nově je možné přijmout pacienta i na dva týdny oproti původním třem, které ovšem zůstávají také možné. Negativní dopad na naše lázně je ten, že v tomto roce jsme zaznamenali úbytek pacientů zhruba o 10 procent.

Ing. Yveta Slišková, obchodní ředitelka Lázně Teplice v Čechách

Přes mnohé spekulace je dobrou zprávou, že komplexní lázeňská péče a příspěvková lázeňská péče se bude poskytovat i nadále, takzvané lázně na křížek tedy rozhodně nekončí. Zásadní změnou však je délka pobytu a v některých případech jeho opakování.

DOPADY SPEKULACÍ

Ačkoliv bude nový Indikační seznam účinný až v říjnu letošního roku a lázeňská péče hrazená zdravotními pojišťovnami se stále řídí vyhláškou z roku 1997, dopady rozvířených debat a domněnek pociťují lázeňská zařízení již několik měsíců. Mnozí pacienti, ba i lékaři vzali černé scénáře jako hotovou věc, a proto o lázeňskou péči letos ani nezkusili zažádat. České lázně tak hlásí v počtu přijatých návrhů na lázeňskou péči propadající se čísla už v době, kdy k žádné změně nedošlo. V Lázních Teplice v Čechách se pokles nejvíce projevil letos v červenci, kdy bylo přijato o 35 procent méně návrhů než v červenci 2011. Ostatní lázně hlásí podobná a dokonce i vyšší procenta propadu. Od MUDr. Štěrby, primáře Lázní Teplice v Čechách jsme dostali tuto odbornou zprávu: U dětských pacientů se téměř nic nezmění, dokonce bylo něco přidáno a to je velmi dobrá zpráva. Teplické lázně podle nové vyhlášky již ale nejsou indikovány pro skupinu cévních onemocnění, naopak nám bylo přidáno léčení diabetu u dospělých i u dětí a také dětská obezita. Pak bude záležet na tom, zda s námi zdravotní pojišťovny tyto indikace nasmlouvají.

Ing. Patricie Irlveková, obchodní ředitelka, Léčebné lázně Mariánské Lázně

Vyhláška není první velkou změnou v komplexní péči, kterou jsme nuceni řešit. Hlavní změnou je i pro nás ale zkrácení pobytů u komplexní péče ze 4 týdnů na 3 týdny, ale klienti mohou nyní čerpat i kratší příspěvkové pobyty, u kterých pojišťovna hradí pouze léčení. Doba pro tento druh pobytů může být stanovena jen na 14 dní, což umožní dosáhnout na ni i zaměstnaným lidem, kteří si lázeňskou péči nemohli dovolit z časových důvodů. Bohužel přestává být hrazena gynekologická péče pro české pojištěnce u nás, na druhé straně se nám otevřela možnost léčit problémy s oběhovým systémem. S touto léčbou máme mnoho zkušeností pro samoplátce. Názvy a čísla indikací byly změněny, takže se obáváme zmatení našich klientů, kteří byli zvyklí na své indikační číslo a teď ho na seznamu indikací ani nenaleznou. Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více, doporučuji navštívit www.marienbad.cz , sekci Léčení – komplexní a příspěvkové pobyty, kde naleznou aktuální seznam všech indikací, které proplácí české pojišťovny v Mariánských Lázních. Zároveň se chystáme vyjít vstříc klientům, kteří budou zdravotní pojišťovnou odmítnuti a nabídnout jim alternativní pobyty. O přesné podobě těchto pobytů nyní vyjednáváme.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist