Reklama
Jak o sebe pečují Češi? Jak cizinci? - autor: Marta Csontosová

Nejvíce Čechů míří v Karlových Varech do Bohemia - lázní. Právě tady chtějí dát do pořádku své zažívání.

Jak o sebe pečují Češi? Jak cizinci?

Odpovědi na otázky jsme se vypravili hledat do Karlových Varů, do velkého mezinárodního lázeňského propletence, kde je jaksi všechno jiné, než v jiných našich lázních. Ale tak to má být, jen paní od Ostravy u našeho stolu se ani nesnažila skrývat údiv nad množstvím rusky mluvících návštěvníků Karlových Varů...

Za základnu našeho průzkumu jsme si vybrali Bohemia - lázně. Jsou situované v centru lázní, jsou hezky zrekonstruované, a hlavně, mají tam přesně ten vzorek lidí, jaký potřebujeme. Samozřejmě, že jsme tam potkali i velmi bohaté hosty, oblečené luxusně, ozdobené drahými šperky, většina ale byla ustrojena jako obyčejní lidé, nepoznali jsme, kdo je Čech a kdo „innostranec“. A nebyl pak ani problém s těmi lidmi hovořit o lázních, o tom, proč přijíždějí právě do Karlových Varů a také o tom, jak je trápí zdraví.

Po onkologické léčbě

Nikdy bych si netipovala, jak velkou skupinu hostů Bohemia - lázní budou tvořit Češi středního věku (přibližně 40+), kteří už prošli vážnou onkologickou léčbou a doléčují se v Karlových Varech. Přijíždějí ustrašení, hubení, nevědí, co vlastně v lázních budou dělat. Rychle se zorientovala i Jana Studená z Olomouce, která se mi otevřela a byla ochotna vyprávět, jak ji nic nebolelo, pouze hubla a byla strašně ospalá a unavená. K lékaři přišla pozdě, když už nemohla zvednout pravou ruku plnou usazené, neproudící lymfy a onkologický nález byl velký. Prošla operací, náročnou léčbou a teď už na ní nikdo nic nepozná. Mám štěstí, že jsem zamířila u snídaně právě k jejímu stolu. „Mám doma dvě poměrně malé děti a bylo organizačně náročné, odejít na tři týdny z domova. Ani jsem si neuměla představit, jak taková léčba v lázních probíhá, po dvou týdnech mohu potvrdit, že mi lázně velmi pomohly, dobře, že jsem to nevzdala. Ani získání poukazu na komplexní lázeňskou léčbu nebyl problém, šlo to samo. Lékař napsal návrh, pojišťovna to schválila a jsem tady. Pravda, původně jsem měla léčbu absolvovat v lázních Imperiál, takže jsem byla trochu zklamaná, že mě přeřadili do Bohemia - lázní. Nakonec je ale dobře, že nejsem v Imperiálu, Bohemia - lázně jsou přímo v centru lázeňské zóny, ani ráno před snídaní není problém dojít si procházkou k pramenům a napít se minerální vody a mám jednu příjemnou proceduru za sebou.“ Léčba v Bohemia - lázních je založena především na pití pramenů a ještě je tady dietní režim. Opravdu nemocní lidé – hlavně se slinivkou břišní – vodu pijí opravdu pravidelně a rádi se do lázní vracejí. Přes veškeré možnosti farmakologické léčby je účinek termálních vod při léčbě zažívacích problémů nenahraditelný. Karlovarská zřídelní soustava je totiž unikátní. Každý litr vody obsahuje 6,5 g solí, přitom složení vod se nemění a to přesně na mikrogramy. Vody jsou to silně žlučopudné a močopudné, mají převážně hydro-uhličitano-sírano-chlorido-sodné složení. Termální voda je mírně kyselá a také velmi slabě radioaktivní.

Karlovarská minerální voda

  1. zlepšuje trávení
  2. zlepšuje metabolické trávení tuků
  3. snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  4. stimuluje sekreci slinivky břišní
  5. stimuluje sekreci inzulínu
  6. mění metabolismus cukrů
  7. stabilizuje zdravotní stav pacientů trpících diabetem
  8. normalizuje stav střevní flóry

Kdo přijíždí zdravější?

Každý klient Bohemia - lázní projde vstupní lékařskou prohlídkou, lázeňští lékaři vědí, v jakém stavu jsou domácí klienti, v jakém rusky nebo německy mluvící klientela. Obecně lze konstatovat, že česká klientela se tady rekrutuje z řad pojištěnců a jsou tedy nemocní (samoplátci přijíždějí hlavně na kratší, týdenní pobyty). Lázeňští lékaři ale konstatují, že česká klientela nezanedbává lékařské prohlídky a občas k lékaři zajde a ten se mu věnuje. U rusky mluvící klientely je znát, že není pod tak častým lékařským dohledem a stává se, že právě laboratorní vyšetření v lázních odhalí cukrovku nebo i jiné nemoci. Rusky mluvící klientela si hodně považuje karlovarských pramenů, věří v jejich až zázračně uzdravující sílu. Někteří z těchto cizinců přijíždějí opravdu velmi nemocní a berou naše lázně jako „poslední“ šanci, kde jim pomohou. Hodně rusky mluvící klientely přijíždí do Bohemia - lázní na zdravotní dovolenou. Mladí Rusové berou prevenci v lázních vážně, což je obdivuhodné, to se u našich mladých lidí jen tak nevidí.

Náš návrat k přírodě? Proklamace.

Na příkladu klientely Bohemia - lázní je zřejmé, jak vážně to myslíme s navracením se k přírodě, k preferování přírodních produktů před chemií. Lázeňská léčba se nechává převálcovávat farmaceutickými produkty. Všichni mluvíme o zdravém způsobu života, o biopotravinách, když nás ale něco zabolí, saháme po práškách - zaberou rychle a my se můžeme pustit do ekonomicky efektivního vydělávání peněz (za ty si pak koupíme ještě dražší léky proti bolesti, vysokému tlaku, na potenci, na zažívací potíže). A na kolik peněz vychází takový léčebný pobyt pro samoplátce v Bohemia - lázních? Jelikož je dlouhodobě vysledováno, že lázeňský léčebný pobyt je nejefektivnější, když probíhá nejméně 21 dní, tak musíme počítat s náklady kolem 20 000 Kč. V této ceně je ubytování v jednolůžkovém pokoji, plná stravovací penze, léčebné procedury a péče lékařů.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist