Reklama
Jako chytrá horákyně - autor: Marta Csontosová

Lázně Bohdaneč se ubírají promyšlenou cestou.Ta cesta má zajímavý filozofický základ: léčbu s přidanou hodnotou.

Jako chytrá horákyně

Letos v lednu otevíraly Lázně Bohdaneč nové wellness centrum a to byla zpráva, kterou jsem nečekala. Vždyť lázně už nejméně tři roky rozvíjejí obdivuhodně své wellness služby...Copak těm lázním nestačí, že jsou neustále plné platící klientely i pojištěněcké klientely...

V ten den strašně pršelo, po dálnici z Prahy nešlo jet rychleji než stovkou a přece jsem to do Lázní Bohdaneč za hodinku stihla. S parkováním to bylo horší, ale ženská intuice mě opět nezklamala. Našla jsem místo těsně u zadního vchodu pavilonu Jubilejný. Pak už déšt-nedéšť, v těchto lázních je to všude suchou nohou. Jako okouzlení se vynořuje půvabné venkovní atrium, určené k posezení návštěvníkům lázní. Hnědé židle z umělého ratanu, stolky, a na nich květináčky se žlutými maceškami. Dne je atrium upršené, přece se musím nutit do odpoutání od pohledu do atria. Do Lázní Bohdaneč jsem přijela přece kvůli něčemu úplně jinému, než obdivovat atrium... Otevřeli tady nové wellness centrum přesto, že disponují desítkami wellness i léčebných procedur. Opravdu. Pokud si někde vystačí s nabídkou základních druhů masáží a k tomu jako atrakci nabízejí nějakou zvláštní proceduru, tak se omlouvám, ale v Lázních Bohdaneč jsem se nabídky wellness procedur nedopočítala. Na jakou proceduru jsem se zeptala, takovou měli v nabídce. Tady je těžké se rozhodnout. Jo, kdybych byla v Lázních Bohdaneč týden – snad se mi to někdy povede – tak je rozhodování o něčem jiném, ale já chtěla odskoušet jednu jedinou.... Co když se nestrefím?

Tokoriki

Že nevíte, co to je tokoriki? Já to nevěděla také do doby, než mi paní Jana Čapková, masérka z relaxačního centra nevysvětlila, že je to masáž horkými mušlemi. O tom, že masáž horkými mušlemi existuje jsem již slyšela, ale neuměla jsem si představit jak se pomocí horkých mušlí masíruje. Vždyť mušle jsou drsné, to musí škrábat. Nebo je to peeling? To byly moje vnitřní nevyslovené otázky. Skutečnost byla úplně jiná, než moje „škrábavé“ představy. K peelingu tady postačila cukrová olejová hmota, která odstraní odumřelé buňky z kůže a cukr se přitom rozpustí, masáž horkými mušlemi následuje po osprchování cukrového peelingu. Nemohu jinak, nedá mi nesledovat paní Čapkovou, co to vlastně provádí s mušlemi, aby byly horké. Přece je nesází do horké vody nebo nezapéká v troubě... Měla jsem pravdu, ani jedno ani druhé. Do dohladoučka vybroušených a vyleštěných poměrně velkých růžových mušlí nasypala paní masérka lávový prách a přidala aktivátor. Celých třicet minut mě pak masírovala – masáži předcházelo naolejování celého těla výživným a voňavým avokádovým olejem – hladkými horkými mušlemi. Ve finále jsem dostala ty velké narůžovělé mušle do rukou a až jsem sykla, jak byly horké. Držela jsem je statečně v ruce po celou dobu zábalu v pro pokožku blahodárně působícím avokádovém másle. Když mi paní Čapková mušle z rukou odebrala, měla jsem dlaně docela červené horkem. Nebylo ale nepříjemné to horko které celou hodinu sálalo z mušlí, bylo to horko přírodné. Bylo takové kouzelnické, a kouzelné horko nepálí. Už tedy vím, co je to tokoriki. V Lázních Bohdaneč je to úplná novinka a nevím jestli mohu prozradit, ale je určena především ženám, trvá devadesát minut a stojí 1 100 Kč. Není to málo peněz, ale pánové, nebudete přece škudlit na zdraví a kráse svých dam (nemohu napsat manželek, protože můj muž by mi určitě tu proceduru iniciativně nekoupil, musím se o sebe postarat sama).

Neobjevené tajemství

Procedury v Lázních Bohdaneč mi vůbec připadají, jakoby je vymýšlela chytrá horákyně. Dobře, tokoriki nevymysleli, to je patent z dalekého Fidži, ale úspěch kterého dosáhli díky nové metodě v rašelinových zábalech je věhlasný. Právě díky těmto zábalům jezdí do Lázní Bohdaneč zástupy lázeňských hostů (zájem ani nemohou uspokojit a posílají je do jiných českých lázní). Jedná se o proceduru „slatinná zábalová vana“, a na jejím objevení má zásluhu hlavně Ljiljana Marič, primářka Lázní Bohdaneč. Čím je ta zábalová vana tolik unikátní? Neležela jsem v té vaně doopravdy – i když pokušení bylo veliké - pouze jsem ji vyzkoušela „nasucho“, tedy v civilním oblečení a také bez slatiny. Věřte, že stejně se mi moc nechtělo opustit toto vodní lůžko. Vlastně jsem se ani nezmínila, že se jedná o vodní lůžko, wellness vanu napuštěnou horkou vodou a opatřenou ochranní folií. Klientovi se může aplikovat zábal jaký si vybere. V případě, že má potíže s klouby, aplikuje se na postižená místa horká rašelina, v případě, že si klient zakoupil ošetřující wellness čokoládovou proceduru, je zabalen do čokolády. Tyto zábalové vany jsem viděla pouze ve dvou českých balneoprovozech. Poprvé ve wellness hotelu Falkensteiner v Mariánských Lázních, podruhé ve wellness hotelu Frymburk u přehrady Lipno. Pořízení zábalové vany je poměrně finančně náročné, jedna vychází asi na půl milionu korun. V Lázních Bohdaneč vlastní těch van patnáct a zájem klientů – především o rašelinové procedury – za dobrý rok od jejich uvedení do provozu neustále stoupá. Samoplátce zaplatí za slatinný zábal v této drahé vaně 590 Kč, klientům přicházejícím přes pojišťovnu, hradí proceduru plně pojišťovna.

Proč taková investice?

Proč vlastně v Lázních Bohdaneč s novou léčebnou rašelinovou procedurou vlastně vůbec začali? Podle vysvětlení paní primářka Marič je důvodů několik. V první řadě zásoby slatiny nejsou nekonečné a je třeba s rašelinou hospodařit (klasicky se rašelina může aplikovat v rámci koupelí ve vaně, nebo v rámci zábalu). Ani jeden způsob aplikace slatiny se podle paní primářky nezdá být ve 21.století ani důstojný ani příjemný, ba co víc, ani ideální z léčebného hlediska. Proč? V průběhu aplikace ve vaně se slatina ochlazuje, klient leží v nepohodlné poloze – přitom většina klientů má problémy s páteří. Zpočátku je klientovi ve vaně moc horko, obyčejný lokální zábal zas rychle vychládá. Zásluhou paní primářky hledali proto důstojné výhodisko z problému (majitelé lázní ale museli souhlasit s investicí) a začali experimentovat, hledat efektivní řešení. Připomínám, že že měření efektivity trvalo dva roky. Výsledky byly víc než dobré. Efekt procedury se ukázal být stejný, jako když klienta ponořili do slatinné koupele, ale účinnější než obyčejný zábal – v zábalové horké vaně dochází totiž ke komplexnímu prohřátí organismu. Teplota těla je po aplikaci slatiny v zábalové vaně vyšší o celý jeden stupeň. Čím štíhlejší člověk, tím lepší prohřátí... Zábalovou vanu lze přitom aplikovat každému, protože se slatina dává s vynikajícím efektem pouze na postižená místa. Aplikace slatiny v zábalových vanách začíná v Lázních Bohdaneč v sedm ráno a končí ve tři odpoledne. A ve tři odpoledne zasa začínají zábalové vany využívat klienti relax centra na krášlící a ošetřující celotělové zábaly. Někde jsem vyčetla, že v Rakousku využívají lůžka s horkou vodou také na medové, senné či ovesné zábaly.

Wellness centrum jako bonbonek

Musela jsem projít celými lázněmi, abych pochopila, proč v Lázních Bohdaneč otevřeli nové wellness centrum přes to, že by si mohli vystačit s obrovskou nabídkou wellness procedur. Wellness centrum vybavené saunami a vířivkou si prostě dnešní klientela - hlavně ta, co přichází na relaxační prodloužené víkendy, už automaticky žádá. Kromě masáží, ošetřujících zábalů chce také pobýt s přáteli, s rodinou i v přátelském prostředí wellness centra. No a pak jsou také tady ještě sportovci, kterými se to v Pardubicích jen tak hemží. Kam se mají chodit zrelaxovat, když ne do Lázní Bohdaneč?

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist