Reklama
Koukej na ty panoramata... - autor: Marta Csontosová
V hotelu Solisko na Štrbském Plese najde zázemí celá vaše rodina. Za 160 euro budete mít pro vás s partnerem a vaše děti dva krásné propojené pokoje. Snídaně, vstup do wellness centra je samozřejmostí.

Koukej na ty panoramata...

Možná je ten titulek trapný, ale nic lepšího, než upravit známý výrok ze starého českého filmu (přesně zní: „Koukej, mámo, na ty panoramata“ a je z filmu o rodině Homolkových) jsem stojíc u hotelu Solisko nedokázala vymyslet. Pohled na sluncem zalité svahy Soliska plné lyžařů, na Mlynickou dolinu s vodopádem Skok, do Frukotské doliny, si špetku českého humoru zaslouží.

Není žádným tajemstvím, že právě okolí Štrbského plesa je nejluxusnějším místem v celých Vysokých Tatrách. Je to místo kultivované se zachovalým lesním porostem, kterého se bála dotknout i vichřice, která tolik poznamenala Vysoké Tatry v roce 2004. Štrbské pleso a jeho okolí má v sobě magickou sílu, složenou ze síly přírody, vkladu předků, kteří pleso objevili a investicemi ukázali cestu jeho využití a stopy slavných osobností, které zde pobývaly. To všechno se léta sčítalo a my máme to štěstí bohatství využívat. Užíváme a většina z nás neví, že právě v tomto plese se vyskytuje například nejčistší genetická forma na naší planetě: lososovitá ryba síh severní maréna, jinak velmi citlivá na znečištění a přehřátí.

Kouzlo rodinného hotelu

V rodinném hotelu se podle odborníků z Asociace hotelů ČR vždy počítá s dětmi a to s úplně malými dětmi. Rodinný hotel musí být proto bezpečný, vybavený nejen hracími koutky pro malé děti, ale požaduje se, aby i větší děti měly dostatek možností ke sportovním aktivitám, aby bylo kam chodit na procházky s kočárkem, aby si dospělí mohli zasportovat i odpočinout. Zajímavé je, že velké děti odpočívat nemusí, těm stačí večer postel. Jak si ale uchovat alespoň část jejich energie… Tu naberou všichni v hotelové restauraci „Al lago“ a jak název naznačuje, specializuje se na italskou dobrou kuchyni, ale nezapomíná ani na milovníky tradičních slovenských jídel. Na jídelníčku zaujme, že nabízí i pestré menu pro děti a také, že jsou číslem označená jídla, obsahující alergeny (lepek, vajíčka, ryby, arašídy, sója, mléko, ořechy, celer, hořčice, sezam, oxid siřičitý, měkkýše).

Pozorujeme rodinný hotel z pohledu požadavků odborníků a můžeme naše čtenáře provést. Přízemí hotelu je určeno všem společným a společenským činnostem hostů. Tedy hostů a jejich dětí (i když dítě je přece také host). Je tady recepce, restaurace, dětský koutek, ale i vinotéka, fitness a wellness centrum, lyžárna. Hotel Solisko není velkým hotelem, pojme maximálně 60 hostů, díky důvtipnému řešení se do hotelového přízemí všechno vešlo bez toho, aby měl host, který si chce v klidu vypít s přáteli vínečko, pocit, že je obtěžován dětmi. A naopak, děti sice musí být pod dohledem rodičů, nejsou ale omezovány ve svém skotačení a hrách. Hlavně, když je venku nevlídno.

Hotel má v patrech pěkně vybavené pokoje (14 dvoulůžkových, 2 jednolůžkové, 4 rodinné, 4 de luxe, 1 královské apartmá, 1 bezbariérový pokoj), mě ale fascinuje hlavně přízemí. Důvod? Mám pocit, že terasa přímo navazuje na Štrbské Pleso, na venkovní terase mohu klidně nazout běžky a dát si kolečko kolem plesa, což budou pořádné čtyři kilometry. Pleso má sice rozlohu 20ha, ale přece se nejezdí na běžkách těsně kolem jezera. Vlastně… sice se nejezdí kolem plesa, ale v opravdové zimě vedou běžecké trasy přímo skrz pleso, houfy lidí se procházejí přímo po plese a děti na bruslích si také udělají svůj prostor. Jestli to není nebezpečné? Štrbské pleso se nachází ve výšce 1346 metrů, zamrzá přibližně na 150 dní v roce a ještě nikdy se pod nikým led neprobořil, bezpečnost vstupu na pleso je přísně hlídána. Jinak by to bylo “au, au”, hloubka plesa je až 20 metrů. Proč jsem se tolik rozepsala o plese, když mám přinášet informace o kouzlu hotelu Solisko? Copak lze oddělit rodinný hotel na břehu Štrbského plesa od plesa samotného? A všimli jste si, že všechny informace o plese souvisí se sportovními aktivitami vhodnými pro děti a pro rodiče ubytované v hotelu Solisko?

Jsou samozřejmě i lepší a větší hotely na Štrbském Plese, než je hotel Solisko, ale útulnou a domácí atmosféru rodinného hotelu Solisko v okolí Štrbského plesa nenajdete. Mladí manželé, kteří hotel vedou, vědí, co dělají, vědí, co se od nich očekává. Kromě toho, že zužitkovávají zkušenosti získané v zahraničí, pečují tady o svou malou dcerku Barborku. Narodila se v dubnu loňského roku a je jedním z mála dětí, které vyrůstají na Štrbském plese. Postýlku má mimochodem i v kanceláři své maminky, kočárek v recepci a když jsem ji chvilku chovala, nejvíc se jí líbily moje lyžařské brýle.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist