Reklama
Krémy opravdu nestačí - autor: Jana Hrbková

O nových trendech intenzivního ošetření pleti, které pomáhá i našemu zdraví.

Krémy opravdu nestačí

Každá z nás je doma dobře zásobena pleťovými krémy, vodičkami, olejíčky… V jistém věku ale už vnější péče o pleť přestává stačit. Stimulace a výživa pleti zevnitř už léta není ničím nezvyklým, estetickým klinikám přibývá klientely. Pojmy botoxové ošetření, vpravování kyseliny hyaluronové se dostaly do našeho běžného slovníku. Kam se ubírá vývoj invazivního ošetřování pleti zralých dam 40+, na to jsme se zeptali MUDr. Lenky Faltové z LaserPlastic v Praze.

Jsou razantnější zásahy opravdu mnohem účinnější než ošetřování obličeje pleťovými krémy?

Krém je samozřejmě důležitý. Poskytuje pleti hydrataci, výživu, ochranu před sluníčkem. Pokud ale chceme udělat něco více pro svoji pleť, tak péče musí být trochu razantnější. Kromě klasických zákroků (laserová ošetření, mezoterapie) se hledají pořád další a další řešení. Takovou zajímavou novinkou je aplikace kyseliny hyaluronové mezoterapeutickou metodou, ale bez jehličky. Což uvítá spoustu lidí, protože někteří se jehliček bojí a u klasické mezoterapie je těch vpichů opravdu hodně, to je také jeden z důvodů, proč se tomuto ošetření řada lidí vyhýbá. V současné době již existuje přístroj, který vpravuje jemnější roztok - kyseliny hyaluronové plus i jiné látky, podle toho co ošetřujeme. Záleží, zda jdeme vyloženě cestou kosmetiky, nebo jestli jde o lékařský zákrok (když se třeba ošetřují jizvičky). Metoda funguje tak, že se v podstatě tlakem udělá drobná dírka do kůže, a tou se látka vstřikem dostane do kůže, ale ne nejenom v místě přímého vstřiku (jako u jehly), ale tlakem se rozlije do prostoru pod kůží. Můžeme tvrdit, že je to ošetření razantnější a rovnoměrnější než při injekční aplikaci, ale určitě je i příjemnější, protože není tak bolestivé, jako když ošetřujeme jehlou. Přesto, že i při aplikaci pomocí jehliček pracujeme pod ošetřením analgetickým krémem a ošetření není nikdy tak dramatické, ale čím je to ošetření jemnější, tím je to pro klienta příjemnější.

Kolik musí být vpichů? Jak přístroj vypadá?

Představte si to jako „pistoli“. Pod tlakem se aplikuje látka umístěná v klasických injekčních stříkačkách, ale ne jehlou, ale drobným otvorem v koncovce.

Kolik musí podstoupit klient ošetření, když se to vezme komplexně?

V tomto případě se ošetřuje místo, kam chceme aplikovanou látku přímo dostat. Znamená to, že jdete přímo po vrásce a ošetříte celý průběh vrásky. Takže, pokud třeba ošetřujeme vějířky okolo očí tak jdeme přesně po tom vějířku. Záleží, jak máte dlouhé vrásky, jak máte hluboké vrásky a představte si, jak děláte vedle sebe třeba po centimetru jednotlivé vstupy. Samozřejmě je toho více, ale zase z toho jednoho vstupu uděláte ošetření do většího prostoru. Například u mezoterapií musíte mít více těch jehliček najednou a při tom vstupu je tam třeba šest jehličkových vpichů najednou.

Tlaková pistole plně nahradí jehličkové vpichy kyseliny hyaluronové?

V určitých případech ano, ale ne úplně vždycky - vždy jde o to, jak velkou plochu je potřeba ošetřit. Co se musí ošetřit. Při ošetření dekoltu je lepší klasická mezoterapie. Pokud se ošetřují vrásky na krku, tak tam můžete jít pouze po těch vráskách a zase dáváte maximum toho materiálu přímo do té vrásky, takže tam se používá novější metoda.

Dá se to brát i jako prevence, nebo je to hloubkové ošetření? Do hlubších vrásek se dává hustší kyselina?

To je otázka hloubky vrásky a místa, kde se vráska nachází. „Hustější“ kyselina se dává například do nosorentní rýhy, tam ano, ale krk je daleko komplikovanější lokalita, protože tam není moc podkoží, tam by se vrásky hustou kyselinou nevyplnily, vhodnější je ošetření tím tlakovým přístrojem. Pod tlakem tam dostaneme dostatek materiálu a to do relativně velkého prostoru. Materiál není tak hustý jako klasická výplň a neudělá nerovnosti. Ve chvíli aplikace je tam malý pupínek, ale pak se výplňový materiál krásně rozprostře. Jak je to aplikované přímo do vrásky, tak největší změny budou tam, kde je potřebujeme. Vždy je důležité zvolit správnou techniku a materiál vybrat podle toho co ošetřujeme a někdy i kombinovat. Lze udělat plošné ošetření mezoterapií a pak se soustředit na vrásky, které jsou hlubší, které s tou klasickou mezoterapií neumíme úplně ovlivnit. Pak je to i o tom, když klient přijde dříve, můžeme začínat jen těmi preventivními lehčími ošetřeními. Když někdo přijde s hlubšími vráskami už je potřeba toho udělat více a už i kombinovat.

Nepracujete tedy s jedním produktem?

Přesně tak. Je to pro různé produkty. Vždy je potřeba udělat si v podstatě koktejl pro konkrétní klientku nebo klienta. Může tam být pouze kyselina hyaluronová, můžou tam být i přimíchané další látky. Je to přístroj, kterým se dají ošetřovat i takové ty plastické ošklivé jizvy po akné, kam se naopak nedává vůbec žádná kyselina hyaluronová, ale léčivo naředěný kortikoid. To je dobré v tom, že se při jedné aplikaci dokáže při jednom vstupu rozprostřít ten kortikoid což je pro pacienta méně bolestivé, než klasická injekční aplikace. Klasickou jehličkou, jak je ta jizva tuhá, by se muselo dělat více vpichů a pro člověka je to daleko více nepříjemné.

Toto je úplná novinka?

Toto je v podstatě úplná novinka letošního roku a pokud vím, tak pouze na naší klinice.

A pokud jde o novinky v aplikovaných materiálech?

Koktejly se hodně používají v mezoterapii. Jsou firmy, které je přímo připraví v injekčních stříkačkách, kde je již namíchaný koktejl kyselina hyaluronová s peptidy, s aminokyselinami, které mají dále aktivovat tvorbu kolagenu. Dělají se přípravky, které se kombinují s radiofrekvencí, což je prohřátí kůže. Materiál, s nímž se pracuje není až tak nový, ale jsou nové nosiče, které dokážou dostat materiál, tam kam my potřebujeme. Objevují se třeba nanočástice zlata, které se ukazují jako výborný nosič pro účinné látky, aby ji dopravily tam, kam my potřebujeme. Třeba v kombinaci s radiofrekvencí se prolíná teplo plus ty účinné látky a nanočástice zlata jsou tak malinké, krásně transportují materiál, ale jsou schopné s postupným odlupováním kůže se dostat zase s těla ven. Takže se nám nanočástice zlata nedostávají do oběhu, nezatěžují tělo, ale dokážou nám ty určité látky dopravit, kam chceme.

Kyselina hyaluronová se také mění?

K dispozici máme tento materiál různé hustoty, různého zasíťování. Také se objevují i jiné materiály než kyselina hyaluronová, které by měli sloužit k výplni jako takové. Jsou různé: na bázi mukopolysacharidů, na bázi celulózy. Zatím to není tak rozšířené jako kyselina hyaluronová. U kyseliny hyaluronové je dobré, že váže vodu a někdy zvětšuje svůj objem - někdy je výhodou z hlediska hydratace, aby tam ta voda byla ve větší míře. Ale pak jsou lokality, kdy se nám úplně nehodí, aby se tam voda vázala, takže tam se zkouší další materiály, ale ono se uvidí až třeba během několika let jak se osvědčí. Samozřejmě se nové látky hledají a vyvíjí a vždy se ty firmy snaží vyvinout materiál tak, aby byl co nejbližší našemu tělu. Protože se snažíme, aby tam nebyla žádná reakce, aby nebylo tělem odmítáno. Pokud je to nějaká cizorodá věc, tak se může stát, že naše tělo ji prostě nebude chtít. Pokud se tak stane, tak naše tělo ten materiál obalí a udělá granulomy, nerovnosti, což je komplikace, která se těžko řeší, většinou je nutné chirurgické odstranění.

Je nějaký trend bioregenerace pleti? Kolagenem?

Kolagen je složitější, v poslední době je náznak návratu ke kolagenu. Ještě dříve než byly výplně s kyselinou hyaluronovou, byly výplně s kolagenem. Byl to hovězí kolagen, musely se dělat testy na alergie. To znamená, že nejdříve se píchla látka do předloktí a čekalo se, zda na tu látku nemá klient alergii, protože to bylo časté a teprve při negativní reakci se pak mohla aplikovat. Díky tomu, jak se osvědčila kyselina hyaluronová, se od kolagenu u nás ustoupilo a několik let se kolagen vůbec neaplikoval. V současné době existují přípravky na bázi mezoterapeutických produktů právě k té regeneraci. Aktivaci podkoží k tvorbě kolagenu, kdy se píchají v ředěné formě do mnoha vpichů, aby to aktivovalo buňky k větší produkci vlastního kolagenu. Tady už technologie postoupily dále, tady už se nemusí dělat žádné testy, alergické reakce se neobjevují. Není to úplně běžná záležitost oproti klasické mezoterapii kyselinou hyaluronovou.

Zdá se, že je v současné době velká obliba kyseliny hyaluronové v podobě vnitřního užití. Je nějaké riziko užívání?

Myslím si, že u kyseliny hyaluronové riziko užívání nemáte. Naopak, když chcete při tom vnitřním užívání něčeho dosáhnout, je dobré začít většími dávkami, aby si to tělo všimlo, že se něco děje. Záleží samozřejmě na mnoha faktorech, jak je ta kyselina vstřebatelná, je v podobě kapslí nebo kapkách. Když začínáte kúru, která je většinou tříměsíční, tak je většinou dobré mít dávkování ze začátku vyšší. Pak už se dávka může snižovat. Ty kúry jsou většinou otázka dvou až tří měsíců. Aby na kůži bylo něco vidět, potřebujeme, aby to nějaký čas fungovalo. Kyselinou hyaluronovou se v podstatě předávkovat nelze. Asi ani, kdyby se na ráz vypila celá lahvička, jen by to nemohlo účinkovat, protože ten čas by na to chyběl. Když je to formou kapiček, tak určitě se ovlivňuje pozitivně i trávení. Takže pokud ty kúry třeba opakujete dvakrát do roka preventivně, tak lze zůstat u toho nízkého dávkování, pokud neřešíte opravdu nějaký problém. Pokud ano, tak ten člověk začne u dávkování většího a postupně snižuje. Například když má extrémně suchou kůži, vysušené spojivky, má potíže s trávením, nebo chronické močové infekce, gynekologické chronické potíže, kdy běžná léčba nestačí.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist