Reklama
Kruťaska? Vůbec ne. - autor: Marta Csontosová

Mám 75ti procentní úspěšnost v léčbě problémů obézních klientů. Tito lidé mají i velké problémy se zažíváním, “ prozrazuje internistka a systémová psychoterapeutka Kateřina Cajthamlová.

Kruťaska? Vůbec ne.

Vyhazuje před kamerou nekompromisně obézním lidem jídlo z lednice a my fascinovaně hledíme, jak ti lidé neprotestují a poslouchají ji. Když doktorku Cajthamlovou člověk sleduje, začne se setkání s ní trochu bát: nepostaví mě rovnou na váhu? Nepostaví.

Jak se internistka - se zaměřením na odhalování psychických problémů lidí - stane národem obdivovanou dietoložkou?

Mne tvůrci pořadu oslovili proto, že jsem z jejich pohledu holista. Znamená to, že přistupuji k problému člověka komplexně.

Jak dlouho se již věnujete problémům obézních lidí?

Lidem se věnuji již 21 let a problémy těch lidí jsou různé. Nemocní lidé mají určitý soubor příznaků, které jsou si podobné. Obézní lidé jsou si podobní, ale co se za jejich obezitou skrývá, kde je příčina té obezity, to je třeba odhalit. Proto musí být přístup ke každému obéznímu člověku individuální. Nemůže jim lékař říct: tady máte dietu a zkuste ji. To je úplně stejné, jako když má člověk problém se slabozrakostí. Očař přece všem lidem nepředepisuje stejné brýle, ani všem lidem nesedí stejné šaty. To samé je s dietou.

Kde jsou kořeny vašeho zájmu o léčbu obezity?

Vše začalo tím, že mě před sedmi lety pozval kolega jako internistku k různým typům s dietou souvisejících chorob. Šlo konkrétně o výživu vrcholových sportovců. Kontaktoval mě v okamžiku, kdy začal mít dojem, že některý z jeho svěřenců není v pořádku a nelze mu předepsat výživu podle fyzických aktivit. Těmto lidem jsem se nevěnovala ani víc, ani míň, než jiným svým klientům. Že ten sportovec má problém s nadváhou, málo svalové hmoty, nebo byl neustále unavený, to jsem se dozvěděla od něj. A co se pak odhalilo jako problém, bylo v každém tom případu něco jiného. Není tedy pravda, že se zabývám obézními lidmi. Je totiž zajímavé, že někdy i obézní člověk přichází za mnou s  problémem velké lámavosti nehtů. To, že má velkou nadváhu ho vůbec netrápí. V tu chvíli je mojí úlohou řešit nehty a nikoliv dávat mu nevyžádané rady, že by měl zhubnout. Dávám si vůbec pozor na nevyžádané rady... škoda, že z lékařských ordinací vymizela standardní otázka: Co vás trápí? Pokud pacienta netrápí, že má nadváhu, tak já mohu pouze konstatovat, že má nadváhu a že by možná bylo dobré zjistit, jestli nemá komplikace z té nadváhy. Když ale s tím on nechce nic dělat, tak s tím nic dělat nebude.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist