Reklama
Lázeňská skála - autor: Marta Csontosová

Bohemia - lázně patří k největším lázeňským komplexům v Karlových Varech.

Lázeňská skála

Bohemia - lázně tvoří čtyři poblíž sebe situované lázeňské domy (Kriváň, Slovan, Concordia, Columbus). Nejsou to luxusní hotely, ale… viděl už někdo, aby ve tříhvězdičkovém lázeňském domě byly k dispozici na pokoji župany? V Bohemia - lázních na pokojích župany jsou.

Nebudu daleko od pravdy tvrzením, že v Karlových Varech je jedinou rovinkou, kde si může host vyjít na procházku i v elegantní obuvi, promenáda po obou stranách říčky Teplá. Kdykoliv uhnete stranou, už musíte pěkně do kopečku a na to je lepší mít sportovnější výstroj. Host pak nesmí být překvapen, že například z recepce lázeňského domu Kriváň, největšího paláce společnosti Bohemia – lázně (vznikl původně pospojováním sedmi domů), se po chvilce ocitáme před jeho o úroveň vyšší částí Kriváň II, a další chodba nás přivede před o další úroveň vyšší Kriváň III. Docela důmyslně označené, host alespoň zbytečně nebloudí a jasně se orientuje. Část, interně zvaná „Kriváň II a III“, je nejzajímavější z celého toho komplexu. Právě tady totiž majitelé vybudovali nejnovější část balneocentra (původní balneo bylo z 80 m2 rozšířeno na 250 m2), kongresové centrum (95 m2) a ještě i 28 zcela nových, klimatizovaných, převážně jednolůžkových pokojů. A to všechno na prostoru po odtěžené skále.

Otevřením nového balnea přibyla Bohemia-lázním solná jeskyně, zubní irigace, 4-komorová galvanická lázeň, rašelinová koupel, přibyly nové vany (podvodní masáže, multifunkční vany na perličkovou koupel, celkovou vířivou koupel a uhličitou koupel, skotské střiky). Proto velký zájem o floating, disponují Bohemia-lázně už dvěma. Najdete tady Kneippův chodník a dále prostory pro podávání klasických rašelinových zábalů. Všechny kabinky mají svou odpočívárnu.

A jak to bylo s tou skálou?

Při zajišťování svahu v zadním traktu budovy byl geologickým průzkumem zjištěn havarijní stav skalního masivu. Bylo nezbytné situaci řešit a zvětralou část skály (cca 2000 m3) a následně skalní masiv zpevnit 110 hloubkovými vrty (8m hlubokými), injektáži, zasíťování celé plochy a zajištění proti dalšímu zvětrávání - torkrétováním. Celková délka zajištěného skalního masivu je 45 m a výška 18–25 m. Celkové náklady na tuto investici se vyšplhaly na 35 mil. Kč. Sanační práce byly zvláště náročné, protože v úrovni 20 m nad terénem Bohemia-lázní je založen na pilotech balneoprovoz sanatoria Bristol. V této části svahu dochází k excentrickému zatěžování horních partií velké části svahu. Dále se muselo brát v úvahu, že se lázně nacházejí v ochranném pásmu I. stupně I B přírodních léčivých zdrojů lázeňského místa Karlovy Vary.

- To vám jen tak povolili odstranit část svahu s obrovskou skálou a mohli jste stavět? Obracím se s otázkou na Ing. Štěpánku Černou, která je sice poradcem ředitele, ale momentálně je na mateřské dovolené s půlročním synem a přišla na odpoledne do lázní jen kvůli mně. Dokonce jedna pracovnice balneoprovozu chtěla po ní vysvětlení, kdo je, že se tak volně pohybuje po jinak velmi uzavřených prostorách. Marné, personál se mění a je velmi dobře, že nenechá svým pracovištěm procházet kdekoho bez vysvětlení. Ale zpět ke skále a jejímu odtěžování. „Svah patřil k našim lázním a už nebyl pevný, časem by ohrožoval nejen naši lázeňskou budovu Kriváň, ale dost možná i sousední Bristol. Úřady byly nakonec rády, že jsme se na vlastní náklady do tak komplikované práce pustili. Všechno jsme dělali za plného provozu lázní. Samozřejmě, brali jsme ohled na pohodlí hostů, ale ti registrovali pouze hluk. Jinak úklidová četa neustále dbala na pořádek, neustále se vytíraly chodby. Přiznávám, že jsme očekávali od hostů víc stížností, než jich nakonec bylo. A ti, kteří zažili rekonstrukci a vrátili se k nám, velmi oceňují nový balneoprovoz“, dostává se mi vysvětlení.

Nebývalý zájem o procedury

Nemohu si nechat pro sebe zásadní informaci, že v srpnu 2011 podali pracovníci balneoprovozu Bohemia-lázní nejvíc lázeňských procedur v celé dosavadní historii těchto lázní, což je víc než 13 000 procedur. Celková kapacita lázní je přitom 700 lůžek a někteří klienti mají lékařem předepsané pouze pitné kúry. Čemu vděčí lázně za ten nebývalý zájem o procedury? Rozhodně rozšíření lázeňských prostor, které jsou teď pohodlnější a také – podle tvrzení vedoucí balneoprovozu paní Ivety Linhartové, díky marketingu. Slyšíc ten nebývalý nárůst prodaných procedur, sahám samozřejmě po ceníku. Nepodbízejí se ty lázně cenou? Přece jen, jsme v Karlových Varech a musíme akceptovat, že je zde určitě 80 procent hostů z rusky mluvících zemí. Takže, jak je to s těmi cenami?

Vstupní lékařská prohlídka850,-Kč
Kontrolní lékařská prohlídka500,- Kč
Koupel perličková350,-Kč
Koupel uhličitá350,-Kč
Koupel rašelinová450,-Kč
Masáž podvodní450,-Kč
Skotské střiky320,-Kč
Parafango350,-Kč
Rašelinový zábal350,-Kč
Suchá uhličitá koupel330,-Kč
Floating500,-Kč

Překvapující je neustávající zájem o všechny druhy masáží, i když, v Bohemia-lázních nabízejí pouze masáže léčebné. K rozšíření nabídky dojde s otevřením nového wellness centra, které se už připravuje v upravovaných rozsáhlých sklepích lázeňského domu Kriváň. Bude tam bazén 6 x 12 m s chrličem a 2 protiproudy, perličkové lavice a masážní trysky, dále 2 sauny (finská suchá a parní), solární louka, masáže (lávové kameny, aromamasáže a další se uvidí), vodní zábalové lůžko, hydropunkturní vana a další (celková plocha wellness centra bude 600 m2), uvažují i o kryokomoře. K současnému rehabilitačnímu bazénu například přibude v novém wellness centru ještě jeden bazén. Masážní kabinky v nové části balneoprovozu nejsou sice prostorově nijak velké, ale zato mají něco, s čím jsem se nesetkala ani v mnoha luxusních zařízeních: každá masážní kabina má svůj vlastní sprchový box, kterým musí projít každý zájemce o masáž. Okamžitě si uvědomuji, že tady je už prostor připravený i pro podávání beauty procedur.

Co se těší největší oblibě?

Hlavní léčebnou procedurou v Bohemia - lázních je pitná léčba, za místními prameny přijíždí většina klientů. Letos se v Bohemia - lázních léčilo 4,5 tis. cizinců a 1,6 tis. českých klientů. Asi 70 procent klientů je z rusky hovořících zemí, 20 procent tvoří česká klientela a 10 procent klientů přijíždí z německy mluvících zemí. Všichni rusky mluvící hosté jsou přímo zamilovaní do karlovarských pramenů. Jedná se o klienty, kteří si mohou dovolit cestovat po celém světě, ale jsou fascinováni karlovarskými prameny, léčbě věří a cítí se pod lékařským dohledem v bezpečí. Průměrná délka pobytu cizinců je 14 dní, čeští samoplátci pobývají v průměru 7 dní. Pravidelně se vrací přibližně 20 procent klientely. Průměrný věk klientů Bohemia–lázní je 65 let, v rámci onkologického programu ale přijíždějí i třicátníci. Děti léčí od osmi let.

Nedá mi nepodělit se s mým objevem procedury: pneumopunktury. Rozsah tady aplikované lázeňské metody „pneumopunktura“ je neslýchaný: pokud jde o oblíbenost lázeňských procedur, tak pneumopunktura vede. Jedná se vlastně o akupunkturu, ale do jehliček se ještě „vstříkne“ trochu kysličníku uhličitého. Když se jedná o aplikaci méně než 24 vpichů, stojí procedura 200 korun, když procedura nepřesáhne 36 vpichů, stojí procedura 400 korun a když se aplikuje více než 37 vpichů, zaplatí klient 550 korun. Aplikace probíhá velmi rychle, přesto se podle fyzioterapeutky po celé dopoledne stojí před ordinací fronta zájemců o „plynové akupunkturní jehličky“. Je to velmi žádaná a účinná procedura hlavně při léčbě kloubních a revmatických onemocnění.

Jinak Bohemia-lázně využívají ke koupelím léčivou minerální vodu ze 74°C horkého Vřídla. Voda je přiváděná do zásobníku v podzemí, který se dle potřeby doplňuje. Než voda z Vřídla přiteče do zásobníku, trochu vychladne, ale přesto balneoprovoz pracuje s minerální vodou o teplotě asi 60°C. V minerálních koupelích ji nechávají před podáváním přiměřeně vychladnout, ale v rehabilitačním bazénu minerální vodu pro vysokou teplotu ředí obyčejnou pitnou vodou.

A nakolik jsou  Bohemia-lázně lázněmi obsazenými klienty? Za vše vypovídá vytíženost balneoprovozu, ale i situace, když moje průvodkyně prosila v recepci klíče od některého z neobsazených nových pokojů. Žádný k dispozici nebyl. Nakonec jsem přece jen shodou náhod mohla do jednoho nového pokoje nahlédnout. Dveře do pokoje byly otevřeny díky tomu opravě terasy. Dělníkům se sice náš vpád moc nelíbil, ale nemohla jsem odolat nevyjít na terasu a ne podívat se na zbytky té odtěžené a zakonzervované skály. Stály jsme s mou průvodkyní na terase druhého patra nové část lázní a zbytky té skály se stále (už ale bezpečně) majestátně vypínaly před námi.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist