Reklama
Lázeňské ambice - autor: Marta Csontosová

Lázně Klimkovice mají svoji věrnou klientelu. Ta ví, jak zázračná je zdejší jodobromová solanka. Tato reportáž chce přiblížit lázně a solanku i těm, co o Klimkovicích ještě neslyšeli.

Lázeňské ambice

V Klimkovicích se léčí nemoci pohybového ústrojí, neurologické nemoci, gynekologické nemoci a cévní onemocnění. To vše díky jodobromové solance.

Lázně Klimkovice jsou nejmladšími lázněmi v ČR a jejich vznik souvisí s důlní činností. Měly být náhradou za lázně v Darkově, kde průzkumy signalizují ještě velké zásoby uhlí. Darkov ale zůstal a v provozu jsou od roku 1994 také Lázně Klimkovice. Architekti se na novém lázeňském areálu ale „vyřádili“, nebo, chcete-li distingovanější výraz, realizovali. Lázeňský komplex v Klimkovicích byl v roce 1995 vyhlášen nejlepším architektonickým počinem roku. Oceněna byla stavba budovy B - dětské léčebny. Ta se opravdu mimořádně povedla. Komfort, který nabízí dětským klientům a jejich dospělému doprovodu, snese ta nejnáročnější kriteria. Možná nebudu tak indiskrétní, když prozradím, že klimkovická dětská léčebna se možná stane vzorem pro novou dětskou léčebnu, kterou hodlají postavit v Podkrkonoší.

Koupání v solance

Co by to bylo za nahlédnutí do lázní bez vykoupání se ve vaně plné horké vzácné minerální vody – solanky. Ponořená po krk v horké koupeli nejenže mohu relaxovat a přemýšlet o ozdravných procesech, které se v mém organismu odehrávají, mohu se také radovat z výhledu do okolí. Aby nedošlo k omylu, zvenčí do mé vany (ani do žádné z padesáti van v kójích na patře) není vidět. Načasovaná dvacetiminutová ozdravná relaxace skončila a já musím z vany. Zabalená v prostěradle(v Klimkovicíchříkají prostěradlu i plachta – jako na Slovensku) hodlám ještě odpočívat, ale zarazila mne paní lázeňská otázkou, jestli vůbec chci odpočívat. Otázka je to podle mne nepatřičná, vždyť odpočinek po koupeli je součástí procedury. Moje odpověď zněla „ano“ a paní lázeňská mne pečlivě balí ještě do deky. Už po pěti minutách na mne padá spánek. Neusnout po dobu patnáctiminutového odpočinku stojí strašného úsilí. Když se pak v rozhovoru s Miriam Peškovou, ředitelkou obchodního oddělení ptám, jak je možné, že se paní lázeňská vůbec zeptala, jestli budu odpočívat, dostává se mi vysvětlení: „Právě proto, že koupel v jodobromové solance je velmi unavující a klienti po ní usínají, ti zkušenější si jdou raději lehnout rovnou do postele ve svém pokoji. Tam si mohou dopřát – na rozdíl od zábalového odpočinku v balneoprovozu – nerušeného spánku tak dlouho, jak potřebují.“ A já bych se byla na lázeňskou zlobila… Koupat v léčivé jodobromové solance se můžete v Klimkovicích i bez lékařského doporučení, za jednu koupel zaplatíte (včetně zábalu) 286 Kč. Nechci dělat nekalou reklamu, ale za tyto peníze člověku umožní v jiném zařízení obyčejný dvouhodinový vstup do chlorovaného bazénu…

Jak pomáhá solanka

Jodobromová solanka je unikátní léčivá voda, jejíž výskyt je velmi omezen. V čem vlastně spočívá výjimečnost té vody pro lidský organismus? Je tak silně mineralizovaná? To už je otázka pro MUDr. Zdeňka Machálka, generálního ředitele lázní. Výskyt jodobromové solanky, která se vyskytuje u nás, tedy na Ostravsku, na Karvinsku a na Hodonínsku byl vždy dáván do souvislosti s výskytem uhlí nebo nafty. Podle nových výzkumů to asi tak nebude. Jodobromová solanka je podle nejnovějších poznatků pozůstatkem třetihorního moře. Moře zmizelo, ale jeho silně koncentrované zbytky zůstaly 180 milionů let ve štěrkopíscích  jednotlivých pánví. Solanka samovolně nepramení, ale těží se, vlastně se čerpá z přirozených podzemních nádrží. Můžeme té nádrži říkat vana nebo i ložisko ohraničené ve štěrkopískách. Pokud jde o koncentraci solí v naší minerální vodě, tak je vyšší než průměrná salinita moří (naše voda má 3,6-3,8% minerálních látek), co je unikátní, je obrovská koncentrace jódu. Mořská voda obsahuje asi 0,06 mg/litr, naše voda obsahuje 20 až 50 mg jódu na litr vody. Je to víc než 600 až 700 násobek koncentrace. Jód se navíc v této koncentraci velmi rychle vstřebává sliznicemi a trochu kůží (u žen genitáliemi). Vím, že jód potřebuje náš metabolismus, ale jak působí při neuralgických problémech, pohybových potížích? Jód má tu vlastnost, že dokáže při určité koncentraci působit na struktury mezodermálního původu, tedy na vazivo. Když se nepohybujeme (po úrazu, dlouhodobém připoutání na lůžko, jiném znehybnění), chvíli to trvá, než se rozcvičíme. To nemáme ztuhlé klouby a kosti, my máme ztuhlé vazivové tkáně. Vazivo je bílkovinná struktura, má tendenci se zkracovat. Jód ve vysoké koncentraci má vlastnost vazivo uvolňovat – roztrhávat nehybností vytvořené můstky ve vazivu, bílkovina je jakoby sražená. Jód bílkovinu rozvolňuje a vazivo uvolní. Působí to tedy i na spastické děti po mozkové obrně… Tyto děti jsou dokonce uvolněnější po třech čtyřech dnech i bez cvičení, což nesmírně usnadňuje další rehabilitaci. To vazivo je ale kolem kloubů, kolem svalů, cév, nervů. Jelikož, jak říkáte, jód rozvolňuje vazivo kolem cév, důsledkem musí být snížení krevního tlaku… Ano, navíc ta voda pomáhá i astmatikům. Momentálně přímé inhalace neděláme, ale opravdu to funguje velmi dobře i pouhým pobytem ve vanové koupeli.

Klimkovice jako příměstské lázně

Jodobromová solanka předurčuje Klimkovice, aby si zachovaly a rozvíjely svůj léčebný ráz i v době, kdy většina zdravých lidí preferuje wellness pobyty. Jak to ale tady udělat, když téměř sto procent klientů lázní jsou opravdu hodně nemocní lidé? A i když v mnoha našich lázních nevidí problém v „promíchávání“ preventivních klientů, kteří si platí drahé pobyty, a poměrně skutečně nemocné klientely, podle posledních průzkumů to problém je. Nelíbí se takové promíchání nejen pohybově omezeným klientům, ale ani těm klientům na drahých wellness pobytech. O čem si asi ty dvě skupiny mohou spolu povídat? Kde je společné téma rozhovorů? Je veřejným tajemstvím, že nový vlastník lázní Klimkovice má v úmyslu vybudovat v Klimkovicích příměstské lázeňské centrum. Možná je ještě předčasné mluvit o konkrétním projektu, ale o záměru jsme s panem generálním ředitelem mluvili. Dozvěděli jsme se, že: „Mohu prozradit, že lůžková kapacita (500 lůžek) a zdravotní zázemí lázní – jedna třetina kapacity je postavena na aplikaci přírodního léčivého zdroje, zbytek na rehabilitaci, tedy na lidské práci a přístrojových aktivitách. Aby se lázně staly atraktivnějšími a využil se unikátní léčivý přírodní zdroj, chceme lázně zpřístupnit širšímu okolí. Širším okolím máme na mysli celé Ostravsko, tedy pro 300 až 500 tisíc lidí. V blízkém budoucnu by mělo v Klimkovicích vyrůst relaxační zázemí - wellness centrum, kde by se využila i léčivá solanka. Vše musí být ale vymyšleno tak, aby se nekřížily provozy. Lázeňská léčba zůstane zachována, dokonce usilujeme o získání statutu odborného léčebného ústavu. Poskytování placených služeb zdravotně-wellnessových by byla jakási nadstavba. Možná to bude znít nezvykle, ale po vzoru maďarských wellness center chceme i u nás vybudovat jakýsi „zdravotní shopping park“. Na realizaci myšlenky se pracuje, ale vše záleží samozřejmě na financích. Do centra Ostravy je to od nás asi 20 km, od dálnice nás dělí asi dva kilometry a jsme centrem turistických výletů. O víkendech jsou naše lázně zaplněné výletníky a cyklisty, kteří už teď využívají lázně jako cíl dát si masáž nebo jinou proceduru. Právě proto pracujeme také spolu s městem Ostrava a s krajem na vybudování několikakilometrové jakési stezky zdraví pro postižené.“

Složení jodobromové solanky

Solanka je čerpána z vrtů o hloubce 400 – 500 m, vzdálených od lázní asi 11 km. Po zahřátí na teplotu 36°C se využívá jako léčivý prostředek. Voda je to silně mineralizovaná, se zvýšeným obsahem iontů baria a stroncia, studená, hypertonická. Jen pro srovnání: pokud má Rudé moře obsah minerálů 42 g/l, Středozemní moře 38 g/l, Černé moře 19 g/l, Baltické moře 4 g/l, tak jodobromová solanka má obsah minerálů 54 g/l.

Obsah iontů (mg/l)
I-37,02
Br-131,46
Ba++27,60
Sr++32,50
Cl -26519,85
Na+13090,00
Mg++868,30
Ca++859,70

Ceny nejžádanějších procedur (v Kč):
Inhalace skupinová s magnéziovou solí 50,-
Koupel aromatická + suchý zábal 216,-
Koupel bylinná (medová nebo redukční) + suchý zábal 216,-
Koupel jodobromová + suchý zábal 286,-
Koupel magnéziová + suchý zábal 216,-
Koupel rašelinová + suchý zábal 286,-
Lymfodrenáž ruční 464,-
Masáž aromatická nebo medová 226,-
Masáž klasická 180,-
Baňkování 226,-
Masáž lávovými kameny 548,-
Obklad jodobromový teplý 76,-
Zábal skořicový celkový 512,-

Jelikož jsme při přípravě reportáže zachytili připomínky z řad čtenářů (pánů), jak je to s působením bromu na mužskou sexualitu, položili jsme tuto otázku i odborníkům v lázních Klimkovice. Dostalo se nám ujištění, že pánové obavy mít nemusí. Koupání se v jodobromové solance je pro jejich sexuální život naprosto neškodné.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist