Reklama
Lázeňský div světa - autor: Marta Csontosová

V Mariánských Lázních vyrostly lázně nového tisíciletí: MARIA SPA – Mariiny Lázně

Lázeňský div světa

Ještě před osmi lety tvořili klientelu Mariánských Lázní z 20 procent komerční hosté a 80 procent hostů přicházelo přes pojišťovnu. Dnes je ten poměr díky ohromným investicím do pohodlí hostů obrácený. Letos otevírané lázně MARIA SPA - vznikly rekonstrukcí Slatinných lázní a vyžádaly si investici 100 milionů korun - šíři léčebného luxusu v Mariánských Lázních výrazně podtrhnou.

Ani při jedné cestě do Mariánek jsem v uplynulém roce nezapomněla cestou z Centrálních lázní do Hvězdy kolem starých Slatinných lázní nakouknout, co se děje v jejich rozlehlém dvoře (vyvěrá tam Mariin plyn), kde bylo stále rušno, neustále se tam mihali stavební dělníci. Do dvora mne ale už rok nepustili, nepotřebovali, abych se stavebním dělníkům pletla pod nohy. V rozsáhlém dvoře, kde jsem ještě před rokem vždy bezpečně zaparkovala auto, rostou „lázně 21. století“. Luxusní a odpovídající požadavkům novodobé klientely s notebooky. Ta klientela vydělává sice velmi dobře a může si leccos dopřát, ale je upracovaná, stresovaná, nemůže si dovolit ani na den ztratit kontakt s pracovištěm. Takže když do lázní, tak s notebookem. Aby nerušili tihle živitelé rodin v luxusním pokoji své nejbližší, je pro bussinesmany připraveno v Maria Spa i pracoviště. Jakési manažerské „open space“, kde se jim dokonce nabízejí k dispozici speciální trezory pro své notebooky. Setkali jste se už s něčím takovým? Nevídaná novinka. A jaké procedury nabízejí všem, co si potřebují nutně odpočinout v MARIA SPA? Jelikož jsou Mariiny Lázně jedinečným místem, kde vlastně začal věhlas léčby v Mariánských Lázních, musí být zdejší nová balneoterapie mimořádná. Připravují tady pro své klienty dokonce ozdravné jezírko. Jezírko je také pro nové návštěvníky a pro lázeňský svět jedním z lázeňských divů světa. Nikdo si v něm totiž nezaplave. Bude to bazének suchý, naplněný přírodním plynem. Hosté, přijímající proceduru, se posadí kolem bazénku a jejich dolní končetiny a pánev budou prokrvovány kysličníkem uhličitým. Jestli se ptáte, jak je možné posadit lidi do přírodního CO2, tak se vašim dotazům ani nedivím. Velmi podrobně jsem se vyptávala primáře Pavla Knáry, který sestavoval všechny procedury v MARIA SPA a už vím, že taková koupel je možná díky tomu, že oxid uhličitý je těžší než vzduch. Udrží se proto i v nezakryté vaně nebo v jezírku. Pro proceduru v jezírku není nutné lékařské doporučení, ale: doporučuje se připotání bezpečnostními pásy a po proceduře je nezbytný odpočinek na lehátku. Doba trvání procedury: 25 minut. Nová balneoterapie v MARIA SPA se roprostírá na ploše 400 m2 a klientům se dostane těch nejvybranějších procedur.

Účinky slavného Mariina plynu

Jak vlastně účinkuje Mariin plyn a kde se tady v areálu MARIA SPA bere? Abych něco nespletla, dovoluji si reprodukovat vysvětlení primáře Knáry:
- Mariin plyn je magmatického původu a uniká dírou v podloží. Když plyn prostupuje vodou, vzniká minerální voda bohatá na kysličník uhličitý. Když se povede najít místo, kde vyvěrá plyn samotný, tak vyvěrá plyn (Mariin pramen tedy není léčivá voda, ale léčivý plyn). Bohatost vývěru studené minerální vody bohaté na kysličník uhličitý a výrony plynu CO2 opravňuje označovat Mariánské Lázně za lázně kysličníku uhličitého. Mariin plyn je z 99,9 procent čistý kysličník uhličitý a využíváme ho v posledních desetiletích ve dvou formách. Jsou to jednak suché uhličité koupele, které podáváme klientům v plynových obálkách (pytlích, do kterých se klient nasune, pytel se v podpaží zaváže pružnou gumovou tkaničkou a až pak se pytel naplní plynem). Druhou formou využití Mariina pramene jsou plynové injekce. V plynových obálkách se kysličník uhličitý vstřebává kůží a rozšiřuje cévy. Znamená to, že CO2 zlepšuje prokrvení všech orgánů těla včetně mozku a samozřejmě včetně srdce, ledvin, dolních končetin. A úplně bez legrace: CO2 zlepšuje také sexuální funkce jak u mužů, tak i u žen. Kysličník uhličitý se vstřebává hlavně mokrou, nebo zvlhlou kůží. Suchá kůže je totiž izolátor. Aby se klienti v pytli pořádně zapotili a jejich kůže byla vlhká, dáváme jim přes pytel naplněný CO2 ještě deku. Jsou klienti, kteří po suché uhličité koupeli namítají, že nic necítí. Radím jim, aby si před procedurou utřeli dolní končetiny mokrým ručníkem. Po takové aplikaci všichni uznale hlásí, že jim tentokrát bylo v pytli pořádně teplo. Hlavně v oblasti genitálií. Odborné studie bývalého balneologického ústavu prokazují, že u mužů stoupá po několika aplikacích CO2 hladina mužského hormonu testosteronu a u žen se zvyšuje tvorba ženských hormonů. Když jsme s touto procedurou začínali, zavazovali jsme pytle až pod krkem, ale čtyři z pěti klientů udávali stavy úzkosti.

Kysličník uhličitý je ale lidskému tělu do jisté míry nepřátelský. Jak je možné, že nám jako lázeňská procedura pomáhá?

Kysličník uhličitý prokrvuje organismus tím, že otevře prekapilární svěrače. Udělá to jakousi pumpu. Když někam jde víc krve, tak tam jde i víc červených krvinek, víc hemoglobinu a tím i víc kyslíku. Ten efekt je přitom dlouhodobý.

Znamená to, že bych se nemusela namáhat sportováním a stačilo by chodit na plynové obálky plné kysličníku uhličitého?

Není to tak. Musíme kombinovat víc těch faktorů. Sportovat, dopřát si relax, občas plynovou obálku nebo uhličitou koupel, lehkou vyváženou stravu a zdraví si udržíte. Pokud máte na mysli anti-aging, tedy prodloužení života ve zdraví, tak jsme začali podávat anti-aging proceduru: sestává ze suché uhličité koupele a z oxygenoterapie. Udělali jsme studii, ze které vyšlo, že saturace organismu kyslíkem je mnohem vyšší. Jedná se o kombinovanou velmi efektivní proceduru.

A co plynové injekce? Jak fungují?

Plyn se musí aplikovat přísně podkožně a dává se k velkým kloubům i k páteři. Injekce působí asi takto. Když máte degenerativní změny v koleně, cítíte bolesti. Artróza sama o sobě nebolí, ale jakmile začnete kolenem hýbat, zvýšené tření, až dření podráždí výstelku kloubů, která se zanítí. Takto bolí artróza. Když dáme plynovou injekci do podkoží u kolena (obvykle je to 30 ml), tak se CO2 v podkoží začne vstřebávat a prokrvuje kapiláry. Prokrvení přeruší cesty bolesti, které jdou z kolena do mozku. Jedná se tedy o reflexní terapii podobnou akupunktuře. Plynové injekce podáváme 3x týdně 6 vpichů. Dohromady nesmí jedna aplikace překročit 200 ml. plynu. Aplikuje se v oblasti ramen, krku, kolena. Právě v těchto místech pociťuje bolesti 90 procent lázeňských klientů. Klienti udávají, že po lázeňské léčbě obsahující plynové injekce bolesti ustupují v průměru na půl roku.

Nemohu se vynadívat na rekonstruované staré Slatinné Lázně, ze kterých vyrostly MARIA SPA. Z rozsáhlých budov, které byly v posledních desetiletích využívány všelijak, jenom ne jako lázně (byla zde prádelna, byly zde stáje pro koně, hospodářské budovy, v rozlehlém dvoře provizorní parkoviště), vyrostla lázeňská elegance, jaká nemá momentálně ve světě konkurenci. Součástí rekonstrukce bývalých Slatinných Lázní se stane i koridor, který spojí do jednoho unikátního komplexu Nové Lázně, Centrální Lázně a MARIA SPA.
Extra služby, které budou moci využívat klienti MARIA SPA (21 630 Kč je cena za sedmidenní luxusní pobyt -7 nocí – ve dvoulůžkovém pokoji je s plnou penzí, 28 procedur, přistýlka pro 3. osobu je zdarma)

  • snídaně formou room servisu v ceně pobytu
  • výběr snídaně, polopenze nebo plné penze v Centrálních nebo Nových Lázních
  • donáška ranních novin
  • exkluzivní Mariin léčebný pobyt s rozšířenou vstupní prohlídkou a screeningem (až 28 procedur týdně)
  • prioritní časování procedur
  • možnost neomezeného využívání komplexu Římských lázní v hotelu Nové Lázně
  • využívání komplexu bazénu, saun v hotelu Hvězda-Skalník zdarma, solné jeskyně v hotelu Hvězda-Skalník
  • využívání Marienbad Kur and Spa karty
  • exkluzivní přístup do privátního relaxačního parku a zahrady s vlastním rybníčkem.

No ano, na místě mého bezpečného parkování v zašlém hospodářském rozlehlém dvoře starých Slatinných Lázní bude vlastně ten privátní relaxační park, zahrada, privátní rybníček. Kde najdu azyl před aktivní mariánsko-lázeňskou městskou policií, která vzbuzuje takový respekt (stalo se, že už za pět minut po zaparkování svítila na mém autě žlutá botička)?

Ale co, nesmím litovat provizorního parkovacího dvora starých Slatinných Lázní. MARIA SPA jako lázně nového tisíciletí se svým lázeňským divem světa a hlavně hosté si zaslouží ten překrásný park s jezírkem. Ta proměna zašlého hospodářského dvora mi připomíná novodobou báji, podobnou povídání o visutých zahradách Semiramidiných. Také vznikly z ničeho a celý svět si povídá o jejich zázračné kráse.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist