Reklama
Mariino jezírko - autor: Marta Csontosová

Už téměř rok funguje v Mariánských Lázních luxusní „Maria Spa“. V čem je jeho kouzlo? V čem je jeho luxus?

Mariino jezírko

Když se rekonstruuje balneoprovoz, architekti moc nespolupracují s balneology a už vůbec ne s historiky, aby udělali z léčebné části lázní také umělecký klenot. Klenot, podobný Maria Spa.

Konzervativní přístup k léčebnému procesu prolomili tvůrci balneocentra v Maria Spa v Mariánských Lázních. Že jsem už o Maria Spa psala a nepadla o tom ani zmínka? Omlouvám se, před necelým rokem jsem spíš spolu s davem obdivovala rychlost s jakou se zázračně proměnily ruiny hospodářské budovy (byla tady prádelna, sklady) proměnily v architektonicky skvostnou budovu. Byl den otevřených dveří a v balneoprovozu hlava na hlavě. Opravdu mi tehdy unikla celková kompozice léčebné části, unikl mi doslova tehdy její duch. Stydím se a připouštím, že bych si nebyla zřejmě uvědomila sílu prostředí zdejších léčebných prostor nebýt toho, že jsem přišla na domluvenou schůzku hodně brzy. Nechtělo se mi ztrácet čas posedáváním v kavárně a raději riskuji, že mě dovnitř ještě nepustí, opatrně zkouším kliku na dveřích s nápisem „balneo“ a ta povolila. Vcházím tichounce dovnitř a mám štěstí. Pán Filko, který má právě službu, si svoje teritorium dobře hlídá, má pochopení pro mou individuální a trochu drzý exkurz. Omluvila jsem se mu, on naštěstí o mě věděl a nevyhodil mě. Dokonce a to se až bojím sdělit, se mi dostalo od pana Filka takové výsady, že pouze kvůli mně samotinké uvedl do provozu Mariino jezírko. Mariino jezírko je opravdový zázrak (nazvala jsem ho kdysi lázeňských divem světa). To vstoupíte po několika chodíkách do bazénu (hosté v županu, já byla v obyčejném tričku, svetru, kalhotech a ponožkách), sednete na židli a pán Filko postupně napouští CO2, který vystoupá do výšky kde se místo pomyslné stopky modrá světelná hranice. Jak mohu vědět, že CO2 je přítomno právě do té výšky? Kysličník uhličitý je v Mariině jezírku obohacován vodní párou a ta plné dvě poslání: klient vidí, kam až kysličník uhličitý vystoupá a pak... je to velmi efektní a romantické. Na sluchové vjemy nevtíravě působí příjemná hudba, na zrakové vjemy romantický film o objevu léčivých mariánsko-lázeňských pramenů.

Jen si představte sami sebe jak sedíte po pás zahaleni léčivou mlhou ze které do organismu prostupuje kysličník uhličitý (CO2 má schopnost dostat se na kůži i přes vrstvy oděvu a nejlépe účinkuje ve spojení s H2O) a přes mlhovinu vodní páry máte možnost nahlédnout do 19.století, jak se rašelinou prodírá myslivec (nebo je to vojík hraniční hlídky?), který znaven sundává těžké boty a noří své unavené nohy do chladivého jezírka z němž to probublává a usíná. Probouzí se osvěžený, nohy lehké, spatřuje v mlžném oparu Pannu Marii. Zázrak... Sahá po bibli, kterou v 19.století četla ve volných chvílích v českých zemích přece každá kuchařka, ne to muž ve službách císaře. Z bible vytrhne obrázek Panny Marie a neuměle umísťuje na nejbližší strom. Mladíka následují další a další. Klient si uvědomí, přesto, že o tom možná nikdy nečetl, že je vlastně i po dobrých stoletech svědkem zrodu Mariánských Lázní.

V Maria Spa ale neléčí pouze koupelí v jezírku kysličníkem uhličitých. Aplikují také rašelinové zábaly a to klasické ve vaně - v historicky původní ale samozřejmě rekonstruované vaně - nebo v rašelinovém zábalu na pohodlném speciálním vodním lůžku (já bych to nazvala dokonce relaxačně-léčivou usínací procedurou). Rašelina, kterou v Maria Spa používají je rašelinou zdejší, těženou ve Slavkovských lesích. Samozřejmostí jsou přímo v Maria Spa masáže, Kneippova lázeň v minerální vodě, pak klasické inhalace a pitná kúra. Bez zábran mohu tvrdit, že léčba v Maria Spa je založena výlučně na využití místních léčivých zdrojů (silný vývěr Mariina pramene je přímo pod okny balneoprovozu).

Jak léčí Mariin pramen

Mariin pramen je především léčivý plyn (bohatost vývěru studené mineráloní vody, bohaté na kysličník uhličitý a výrony CO2 dělá z Mariánských Lázní lázněmi kysličníku uhličitého. Kysličník uhličitý se vstřebává kůží a rozšiřuje cévy. Znamená to, že CO2 zlepšuje prokrvení všech orgánů těla, včetně mozku, srdce, ledvin, dolních končetin. No ano, CO2 tedy zlepšuje i sexuální funkce a to u obou pohlaví. Odborné studie bývalého balneologického ústavu v mariánských Lázních prokázaly, že u mužů stoupá po několika aplikacích CO2 hladina hormonu testosteron a u žen se zvyšuje tvorba ženských hormonů. Kysličník uhličitý se vstřebává hlavně mokrou, nebo zvlhlou kůží (proto ta vodní pára v Mariině jezírku, suchá kůže je izolátor).

Hodně dobrý obraz toho, v čem žijí klienti Maria Spa po dobu svého pobytu napoví fotografie, jejich sílu slovem devalvovat nechci. O čem ale žádná fotografie nic neřekne, je luxus intimity, kterou Maria Spa nabízí. Právě služby, vybavení, klid oceňují i velmi zaměstnaní lidé. Ti najdou v Maria Spa veškeré podmínky pro léčbu, pro relaxaci a mohou i zkontrolovat díky internetu pracoviště. Když mají svého notebooku plné zuby, mohou ho uložit do bezpečí speciálního soukromého safu a jít se třeba projít na hodinku do Slavkovského lesa. Čeká tam na ně zázrak neporušené přírody.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist