Reklama
Najdi to kouzlo - autor: Jiřina Dzamková

„Jeď do Lázní Velichovek a najdi jejich kouzlo,“ řekla mi šéfredaktorka našeho časopisu. Vybavila mne několika doporučeními (jako „vyzkoušej tu amma masáž“) a já jela - poprvé letos v únoru a podruhé nyní v létě. Pokaždé to bylo jiné a mělo svůj půvab. Chcete vědět, co jsem objevila?

Najdi to kouzlo

Objevovat jsem začala ještě před moji návštěvou - a to na internetu. „Obrazově“ jsem si nastudovala terén z webových stránek lázní - kromě češtiny jsou i v anglické a německé verzi - profesionálně zpracované a velmi dobře přehledné. Pro první „seznámení“ s lázněmi jistě užitečné.

Jak do lázní? Na mapě je najdete ve východočeském kraji - kousek za Hradcem Králové - šest kilometrů od Jaroměře. Neleží sice v parádních městech jako jsou třeba lázně Západočeského kraje, ale v tom je možná jejich výhoda; příroda je tu rozmanitá, přímo vybízející k relaxaci, ale určitě ne k nudě. (Nedaleko je možnost zahrát si golf anebo projet se na koni.)

Do samotného areálu lázní se dostanete po zdolání kopce - no spíše kopečku. Nejprve projedete kolem vysokých a zdatných stromů, které vás při příjezdu k hlavní bráně uvítají. Patří k rozlehlému, klidnému a dobře udržovanému parku. Celkově se celý areál nachází v zeleni stromů, keřů, květin a trávníků, ve kterých jsou „rozesety“ lázeňské budovy s typicky českými jmény jako Vila Domov, Morava, Čechie, Slovenka. Nechybí samozřejmě lavičky k odpočinku a rozjímání. A má dvojí zkušenost? V létě se propadnete do nádhery zeleně, klidných vrb a posloucháte šumění větru v listech stromů. Ale i zima má zde své kouzlo. Když jsem se v parku procházela a všude okolo bylo bílo, na chvíli jsem měla pocit, že jsem v  romantické pohádce a za chvilku někde zahlédnu prince na tom svém běloušovi, jak zde žádá popelku o ruku. Příroda tedy byla jistě jedním z důvodů pro vybudování zdejších lázní, ale určitě ne jediným.

Právě zde se totiž nachází přírodní léčebný zdroj - velmi hustá slatina, která je svým složením ojedinělá na území České republiky. Jedná se vlastně o křídovou slatinnou zeminu, napájenou prameny vody s obsahem uhličitanu vápenatého a železa. (Její zásobu odhadují odborníci na dalších 150 - 200 let.)

Historie lázní

Ostatně i lázně mají svou více než stoletou historickou tradici. Dle dochovaných historických pramenů, blahodárné účinky slatiny objevil již před rokem 1890 MUDr. Kutík ve svém sanatoriu v Hořičkách. Zainteresoval do tohoto poznatku svého přítele hraběte Harracha a společně přesvědčili majitelky zdejšího panství Bertu baronku Bess-Chrostin a její sestru Gabrielu baronku Spens-Boden a založili zdejší lázně. V roce 1897 byla zahájena výstavba lázní a první sezóna zde proběhla již roku 1898. Největší rozvoj lázně zažily v období mezi válkami.

A právě na tuto tradici chtějí dnes v Lázních Velichovky navázat a dále ji rozvíjet. Ta nová historie začala poměrně nedávno a to v roce 1992, kdy se zde znovu založila akciová společnost Lázně Velichovky. V průběhu těchto let zde proběhly masivní rekonstrukce lázeňských vil a poměrně nedávno zde byl otevřen nový balneoprovoz. Management si rovněž pozval do svého týmu konzultantku při výstavbě a rekonstrukcích lázní v Evropě (thalassotherapy, wellness center) Hanu Cathalu (pozn.autora - rozhovor z čísla 40+ MG 18).

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist