Reklama
Neblíží se infarkt? - autor: Marta Csontosová

Příčina poruchy erekce může být stejná jako příčina srdečního infarktu, shodují se profesor Jan Pirk a docent Radim Uzel.

Neblíží se infarkt?

Příznaky blížícího se infarktu bychom měli snad všichni znát. Opravdu? Věděli jste, že jedním z příznaků aterosklerózy u mužů – onemocnění postihující cévy v celém těle – je také nedostatečná erekce?

Jak je to přesně s onemocněním srdce? Jak člověk v běžném životě a při normální zátěži pozná, že by měl vyhledat kardiologa? To byla první otázka na profesora Jana Pirka z IKEMu Praha.

Onemocnění srdce se při zátěži může projevit v zásadě třemi způsoby. Za prvé může nemocný pociťovat tlak za hrudní kostí různé intenzity, který po zastavení nebo snížení námahy ustoupí, nebo může pozorovat zvýšenou, do té doby nepozorovanou dušnost a konečně: mohou se projevit poruchy srdečního rytmu.

Je pravda, že blížící se infarkt avizují problémy v sexuální oblasti?

Problémy v sexuální oblasti mohou být kromě špatných partnerských vztahů způsobeny i cévním onemocněním. Ischemická choroba srdeční je jeden z příznaků aterosklerózy, což je onemocnění postihující cévy v celém těle. Jestliže jsou postiženy cévy u muže zásobující kavernózní tělesa penisu, poté nemusí docházet k dostatečné erekci v důsledku nedostatečného přítoku krve.

Poznáte v běžném životě, že jste právě potkal člověka, který by měl vyhledat kardiologa?

Ano, poznám v běžném životě člověka, který trpí těžkou ischemickou chorobou srdeční nebo aterosklerózou a kouří. Říkám si: „Tomuto člověku kouká parte z kapsy“. V některém případě vím, že se u nás léčí.

V jaké míře ovlivňuje stres stav cév a srdce?

Stres má samozřejmě vliv na srdce a cévy. Stresová reakce je prastará reakce, kterou jsme zdědili po svých předcích a kromě psychické reakce člověk reaguje na stresový podnět i fyzickou reakcí – tu ale nemůže rozumově ovládat. Tato reakce je příprava organismu na boj nebo útěk. Při tom se vyplaví adrenalin, vyplaví se energetické zásoby, sníží se výdej moči, aby se zabránilo ztrátám tekutin, zvýší se krevní srážlivost, aby se v případě úrazu snadněji zastavilo krvácení. Všechny tyto reakce připravily naše předky k fyzické akci. Moderní člověk – pokud nesportuje – toto nemá a tím si zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční či cévní mozkové příhody.

Jak vy sám čelíte nemoci svého kardiovaskulárního systému? Je to sport? Kolik času mu věnujete týdně a co děláte?

Snažím se věnovat sportu alespoň hodinu denně. Běhám. V zimě na běžkách a v létě ještě kromě běhu dělám triatlon.

Co složení stravy? Co jíte a co nejíte?

Jím v zásadě všechno v přiměřené míře, pravidelně si kontroluji cholesterol a pokud zjistím, že je vyšší, omezím přísun živočišných tuků a snažím se jíst co možná nejvíc zeleniny a ovoce.

A... kouření?

Pokud jde o kouření, tak moje odpověď zní:„Přestal jsem již v 15 letech“.

Jak eliminujete stres?

Stresu se nemohu při svém zaměstnání vyhýbat, ale eliminuji jeho dopady sportováním a přiměřeným pitím vína. Jak bílého, tak červeného.

Dokážou pacienti s poškozeným kardiovaskulárním systémem zásadně přeorganizovat svůj život?

Většina změní životní styl. Hlavně ti, kteří prodělali těžký infarkt.

Jaké zkušenosti má se svými klienty v tomto směru docent Radim Uzel? Existuje, pane docente, nějaká studie, která by potvrzovala, že je u mužů problém se sexem předzvěstí blížícího se infarktu?

Nejčasnější mužskou poruchou sexuálních funkcí je problém související se ztopořením penisu – erekcí. Mechanismus ztopoření je způsoben tím, že se houbovitá topořivá tělesa penisu naplní krví. Je to tedy jakýsi hydraulický systém, jehož fungování je závislé také na psychických faktorech. Selhání erekce může způsobit jakákoliv negativní emoce a takových podnětů se v každodenním životě vyskytuje víc než dost. Kromě těchto psychogenních faktorů se může jednat také o poruchy cévní – nedostatečný přítok krve, nebo špatné utěsnění při jejím odtoku. Obě příčiny se mohou kombinovat, v mládí jsou častější příčiny psychické, s přibývajícími léty pak převažuje cévní nedostatečnost. Ta pak velmi často souvisí s arteriosklerózou cév. Na první pohled je tedy jasné, že příčina poruchy erekce je vlastně stejná jako příčina srdečního infarktu. Proto by měl muž s poruchou erekce také podstoupit kardiologické vyšetření.

Jaké procento mužů u nás má tento problém?

S občasnou poruchou erekce se v průběhu života setká prakticky každý muž. Ve věku do 30 let trpí opakujícími se poruchami erekce jen několik málo procent mužů, většinou se jedná o poruchy psychogenní. Kolem 60. roku věku se tato porucha vyskytuje asi u 10 – 15% mužů a ve věku kolem 70 let už více než 50% mužů při pokusu o pohlavní styk častěji selhává.

Je to procento srovnatelné s okolními zeměmi?

Výskyt těchto poruch je zhruba stejný ve všech vyspělých zemích.

Existuje v tomto směru takzvaný bezpečný sex? Je z hlediska infarktu bezpečnější manželský sex nebo ne?

Sex samozřejmě nemůže být v žádném případě příčinou infarktu, poruchy erekce a infarkt mohou mít pouze společnou příčinu v cévní arterioskleróze. K srdečnímu onemocnění nevede pak samotný sex, ale spíše stres. Jsou to například pečlivě utajované případy manželské nevěry s velkým věkovým rozdílem partnerů. U stárnoucího muže pak může jít o strach z prozrazení, strach ze selhání, nebo obavy ekonomické – mladá milenka bývá často chamtivá a stárnoucího milence může přivést na mizinu. Nebo do hrobu.

Jsou naši muži poučení, že sex odráží stav jejich kardiovaskulárního systému?

V současné době se informovanost veřejnosti značně zlepšila. Jako počínající příznaky cévní sklerózy jsou známy nejen poruchy ztopoření penisu, ale také takzvané klaudikace dolních končetin projevující se křečemi lýtek a neschopností delší chůze. Špatné krevní zásobení se pak týká nejen srdečního svalu, pohlavního údu, ale i nohou. Všechny tyto chorobné stavy spolu souvisí.

Jsou u nás poučené ženy o signálech možných kardiovaskulárních problémů jejich muže?

Samozřejmě existují ženy poučené a nepoučené a je jistě dobrou zprávou, že těch poučených přibývá. V České republice připadá na jednoho vdovce sedm vdov. Pravděpodobný věk dožití muže je o šest let kratší než dožití ženy. Muži jsou tedy pohlavím daleko choulostivějším a více ohroženým. Prevence kardiovaskulárních chorob pak spočívá nejen v eliminaci stresových faktorů, ale i v pravidelné životosprávě, zejména omezení kouření. S konzumací alkoholu je to již složitější, tady zase pravidelná každodenní dávka alkoholu, např. 4 – 5 deci vína, pomůže srdečně-cévním onemocněním předcházet. Často se objevovala otázka, proč zrovna víno a nikoliv pivo nebo tvrdý alkohol, když přece ta chemická látka je pořád stejná. Vysvětlení pak spočívá asi ve skutečnosti, že mezi konzumenty vína je opravdu nejmenší procento kuřáků. V současné době připravujeme ještě s dalšími spoluautory publikaci „Víno + pravda + zdraví + humor + sex“. Pokusíme se dokázat, že všechny tyto věci spolu velice úzce souvisí.

Ocitají se ve vaší sexuologické poradně klienti, u kterých je jasné, že se jedná o kardiovaskulární problém?

Zcela jasné to nemůže být nikdy. Každý sexuolog však ví, že poruchy erekce u muže nad 40 - 45 let věku zasluhují kardiologické vyšetření, minimálně zátěžovou křivku EKG. Obavy pak stupňuje kouření, nadváha a stresující životospráva – tzv. manažerský syndrom. A když se k tomu ještě přidá ta mladá milenka, tak je neštěstí hotovo. Někdy jsou problémy s rozlišením cévních a psychických příčin poruch erekce. I když se ty příčiny často kombinují, jedna z nich zpravidla převažuje. Tady pak přichází ke slovu registrace takzvaných samovolných nočních ztopoření penisu, o nichž většinou muži nevědí, protože je zaspí. Pokud se jedná pouze o příčiny psychické, pak u dotyčného muže k těmto nočním erekcím dochází zpravidla 5 – 6x za noc. Místo složitých registračních mechanismů zde uspěje takzvaný známkový test. Penis se na noc omotá proužkem nepoužitých poštovních známek a ráno se pak sleduje perforace mezi nimi. Pokud je porušená, je to příznakem noční erekce a cévní příčinu poruchy je možno téměř s jistotou vyloučit. Ale na to EKG bych přece ještě toho pacienta poslal. Pro jistotu.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist