Reklama
Nejsem sama doma rozhovor s E. Janečkovou - autor: Petra Braunová
Moderátorka Ester Janečková, kterou televizní diváci znají díky pořadu Sama doma či Pošta pro tebe, oslavila 15. prosince čtyřicáté narozeniny. Tenhle věk byste jí nehádali ani ve chvíli, kdy se vedle ní postaví manžel, lékař Zdeněk Janeček, šestnáctiletý syn Krištof, třináctiletý Cyril a dvouletá Sára. Jemná Ester nepůsobí jako neurotická žena zaměstnaná v médiích, ale vypadá jako spokojená manželka a šťastná maminka. Po několikahodinovém rozhovoru jsem pochopila, že nejen že tak vypadá, ona taková opravdu je.

NEJSEM SAMA DOMA ROZHOVOR S ESTER JANEČKOVOU

Ester, pořad Sama doma se vysílá v přímém přenosu s minimem předtočených scén. Víc jak sedm let jste vystavená tlaku a nervozitě, kterou přímý přenos přináší. Pošta pro tebe se zase zmítá v emocích. Jak to, že se na vás tenhle stres viditelně nepodepsal?

Přímý přenos má přesně stanovenou délku, nesmí se natahovat, což je prima. Je to správný adrenalin, který asi potřebuju. Baví mě být ve střehu. S kolegy jsme se shodli, že při scénách, které se předtáčejí, opadne důležité soustředění, v kterém se lépe pracuje. V Poště jsem vděčná za každý vyřešený případ. A navíc, ve chvílích, kdy točím a jsem pětkrát týdně na obrazovce, přijíždí hlídat babička z Moravy, kterou nejmladší Sára zbožňuje. A to samo o sobě je úžasné.

Kdy vám ještě stoupá adrenalin? Sportujete?

Jednou jsem skočila se svahovým padákem. Ačkoli se mi nepodařilo plachtit v ovzduší a byla jsem za dvě minuty dole pod strání, byl to báječný pocit! Střídám období lenosti s obdobím, kdy můžu při sportu vypustit duši. Cvičila jsem pilates, skákala jsem na trampolíně, jeden čas jsem si oblíbila spinning. Vysportovala jsem si však pupeční kýlu a skončila jsem na operačním stole. Po porodu Sáry je to s mým sportováním úplná bída. Mohla bych se vymlouvat na to, že nemám hlídání, ale není to pravda. Manžel mi nabízí každý večer, ať si zajdu do fitka, ale to nezvládám. Večer už nemám sílu. Jsme velká rodina a já se snažím, abychom se každý večer sešli u společné teplé večeře.

Takže manžel je velký sportovec?

Ano. Sportování v naší rodině zachraňuje on. Je vášnivý cyklista, za každého počasí jezdí do práce na kole. Manžel pracuje v Praze na Bulovce, ale do práce na kole jezdil, i když byl zaměstnaný v nemocnici v Neratovicích. Dokonce si stěžuje, že je pro něho Bulovka od nás z Kbel blízko. Jezdívá na cyklistické závody v Le Mans, dokáže sedět na kole dvacet čtyři hodin denně. Myslím, že si přál, aby z našich synů vyrostli cyklisté, byl rozčarovaný, když se to nepodařilo, a tak se snaží kolem oslnit dvouletou Sáru.

Jací jsou vaši synové?

Z Krištofa nám roste intelektuál, je v prvním ročníku gymnázia. Odmalička je vášnivý čtenář, nesmírně ho baví historie. S překvapením zjišťujeme, jak ho zaujal izraelsko-palestinský konflikt, dokáže o něm horečnatě diskutovat, je až fanaticky na straně Izraelců. Přestože byl vychovávaný jako katolík, je velký kritik katolické církve. Vadí mu její hierarchie a dogmata, židovství považuje za mnohem čistší. Jako by se až v něm ozvaly geny našich židovských předků.

Mluvíte o vašem otci, divadelním řediteli a režisérovi Ottovi Ornestovi?

Spíš se bojím, aby z Krištofa nevyrostla podobně rozervaná duše, jako byl můj strýc básník Jiří Orten.

A mladší Cyril?

Cyrila baví čeština, má právě rozepsanou jakousi knihu. Současně hraje softball, umí dobře vařit a žehlit. Je praktický po rodině mého manžela. Je šťastný, když mrskne Krištofovi na talíř vlastní palačinku a ten nonšalantně pronese: „Já mám ale šikovnýho bráchu.“ Snažím se děti vychovávat k pravdomluvnosti a naivně věřím, že se nám svěřují se všemi problémy.

Vy jste si vždy přála mít velkou rodinu?

Odmalička jsem snila o velké rodině. Od chvíle, kdy se odstěhovaly mé starší, nevlastní sestry, máma podepsala Chartu 77 a Ottu Ornesta zavřeli, bývala jsem velmi často doma sama. Prahla jsem po otci a sourozencích, a když už se táta nikdy neobjevil, považovala jsem to za svou prohru. S tímhle hendikepem jsem vstupovala do dospělosti. Každého nového přítele jsem se hned na třetím rande bláhově zeptala, kolik chce dětí. Založit rodinu mi připadalo vždy jako nejsmysluplnější čin v životě.

S takovou aby se vás muži báli!

S manželem Zdeňkem se znám dvacet tři let, je moje první láska! Po třech letech nás ovšem „rozdělila“ jistá dívka, pak jsme se k sobě vrátili a sedmnáct let jsme manželé. Jsem ráda, že ta pauza nastala a já mohla poznat jiné muže. S manželem máme podobné hodnoty. Nechci říct, že je náš vztah dokonalý, ale kompromisy do vztahů patří. Proto občas se syny pod mírným nátlakem manžela usedneme na kolo anebo jdeme běhat. Sport umí rodinu dobře stmelit. Navíc, neumím být dlouho naštvaná, jsem to obvykle já, kdo se zase přitulí.

Nemáte vaší mamince, Marii Rút Křížkové, za zlé, že se zamíchala do politiky, stala se mluvčí Charty 77, bývala často zadržená a vás přiváděla do situací, kdy jste musela v devíti letech čelit zvonění příslušníků StB za dveřmi?

Nemám nikomu nic za zlé. Některé situace v mém dětství byly strašidelné, ale zakazuji si někoho soudit.

Jste jednou z osobností, kterou si vybrala Česká televize pro natáčení dokumentárního seriálu Tajemství rodu, který budou moci diváci sledovat od ledna 2013. Měla jste možnost poznat spektrum širokého příbuzenstva. Jaké pocity má člověk při genealogickém průzkumu?

Zajímavé, obzvlášť když objeví příbuzné, o kterých neměl tušení. Mně osobně tenhle dokument pomohl vyrovnat se s podivným vztahem, který jsem měla ke svému otci. Nikdy s námi nežil, nikdy jsem mu neřekla tati. Ten nepříjemný pocit mého zatracení se umocnil po jeho smrti, a jsem moc ráda, že teď, díky natáčení Tajemství rodu, jsem Ottu lépe pochopila a snad mu i odpustila.

Vypadáte vážně dobře, prozraďte nám, jaký používáte krém?

Už dlouho nepoužívám krém, ale olej. Arganový či mandlový olej náramně zlepšuje pleť. Oblíbila jsem si přírodní kosmetiku, jsem patronkou nadačního fondu Yasmínka. Možná mám výhodu, že do pořadu Sama doma často přicházejí lidé s úžasnými informacemi. Ráda se nechám inspirovat, ať už jde o kosmetiku či recepty. Například dnešního kance na smetaně jsem uvařila podle receptu, který jsem získala v Sama doma.

Jak jsem pochopila, práce moderátorky je dost zábavná!

Jak kdy, občas máme s kolegyněmi pocit, že trpíme všemi nemocemi, o kterých se za týden v Sama doma promluví. Některé momenty bývají hodně silné. Vzpomínám na dojemnou chvíli na nadačním večeru Yasmínky, kdy jsem se zeptala sedmileté dívky trpící nemocí motýlích křídel, čím chce být. Před natáčením mi ta dívenka nadšeně vyprávěla, že chce být spisovatelkou, proto jsem jí tu otázku položila. Ovšem v přímém přenosu, s mikrofonem u pusy se dlouze zamyslela, a na mou otázku odpověděla: „Já chci být zdravá.“

Je pořad Pošta pro tebe pravdivý? Zdá se mi neuvěřitelné, že by lidé řešili takové intimní věci prostřednictvím televizní obrazovky…

Vše, co vidíte na obrazovce, je skutečné. Často se na nás obracejí lidé s žádostí o pomoc při nalezení příbuzných samozřejmě s dodatkem, že ale nechtějí vystupovat v televizi. Takovou pomoc ovšem nemůžeme poskytnout, od toho jsou jiné organizace, jako například Červený kříž. Lidé se na nás obracejí ve chvíli, kdy už dlouho bezvýsledně pátrají na vlastní pěst. Máme zkušenosti, že lidé leckdy zareagují na výzvy televize, přestože je dlouho příbuzný žádal o shledání sám. Veřejné odpuštění je velkou výzvou. Smyslem pořadu ale není jen hledat ztracené dcery a syny, ale i poděkování, ať už jde o adoptivní děti anebo o darování ledviny. Svět je plný negativních zpráv, a proto jsou tyhle pozitivní emoce velmi prospěšné.

A co se stane, když hledaný člověk odmítne veřejné označení?

Máme k dispozici detailní příběh člověka, který nás oslovil. Hledaní musejí podepsat souhlas s natáčením, a pokud nesouhlasí, realizace se ruší.

Ester, vystudovala jste DAMU, není vám líto, že nejste herečka?

Není. Hereckých zkušeností mám velmi málo, nakonec, na DAMU jsem otěhotněla s Krištofem. Moderování mě baví a naplňuje. Během mateřské dovolené jsem redigovala překlady dialogů k telenovelám. Vzpomínám na všech sto padesát dílů Báječní a bohatí… o hlavních hrdinech se mi zdálo a postupem času jsem měla odpor nejen k tomu seriálu, ale stačilo mi uchopit do ruky ovladač a udělalo se mi fyzicky zle. Doteď se mi zhoupne žaludek, kdykoli zaslechnu repliky různých televizních hrdinů. Jako malá jsem byla hrozná brepta, v tramvaji jsem oslovovala cizí lidi a tvrdila jim, že moje práce bude bavit se s lidmi. Jsem ráda, že se mi to podařilo.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist