Reklama
Nemoc špinavých zubů - autor: Marta Csontosová

Krvácejí vám dásně, jsou celé zarudlé a zduřelé, vaše zuby mají obnažené krčky, jsou obaleny zubním kamenem? Nebo se vám dokonce začínají kývat zuby? Tak to máte parodontózu.... nemoc špinavých zubů.

Nemoc špinavých zubů

Špičkovým odborníkem na parodontózu je MUDr.Jiří Korábek, vedoucí Parodontologického oddělení Stomatologické kliniky v Praze na Karlově náměstí, proto jsme se ho zeptali:

Nakolik vážnou nemocí je pane doktore parodontóza?

Parodontitis je vážnou nemocí pro chrup, kdy ohrožuje jeho budoucnost. V poslední době se množí odborné práce, které upozorňují na to, že neléčená parodontitida může ohrožovat například také oběhový systém a některé další systémy v lidském těle.

Existují vědecky doložené důvody této nemoci?

Už velmi dávno - před staletími - pozorovali pečliví lékaři souvislost mezi zápachem z úst, povlaky na zubech atd. se změnami dásní a závěsného aparátu zubů. Dnes je prokázáno, že hlavním etiologickým faktorem je zubní mikrobiální povlak –biofilm, jehož bakterie a jejich produkty nastartují celou zánětlivou reakci. Ta je modifikována stavem imunitního systému a časem takže může probíhat různě rychle a různě intenzivně.(Málo se ví, že pokud účinně a zcela neodstraňujeme zubní plak, množí se v dutině ústní bakterie, které se dostávají do celého těla a otravují tak postupně organismus, nabourávají imunitní systém. Jsou pak mimo jiné příčinou vzniku cukrovky a zejména u mužů příčinou mozkových příhod nebo infarktů. Mít špinavé zuby je pro zdraví dokonce podle některých studií nebezpečnější než kouření. Pokud je zasažena zánětem dásní celá ústní dutina, je to plocha, zabírající asi tři krabičky zápalek položených vedle sebe. zdroj informace: www.dentalcare.cz)

Kde v Evropě jsou na tom lidi, pokud jde výskyt parodontózy nejlépe?

Všude tam, kde se společnost – vlády starají o prevenci, o výuku především ústní hygieny na školách – jsou to zvláště Švýcarsko, Nizozemí, skandinávské státy, Velká Britanie, USA, Austrálie, Nový Zéland.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist