Reklama
Očista v Císařských lázních - autor: Michaela Poláčková

Cítite se unaveni a na vašem životním stylu ani pracovním tempu se nic nezměnilo? Jste snad nemcní, nebo žeby přece jen chřipka? Docela dobře je možné, že náhlou zvýšenou únavou dává tělo o sobě vědět: jsem zaneseno toxickými látkami, akutně potřebuji detoxikaci.

Očista v Císařských lázních

Poslechněte své tělo a zbavte ho nahromaděných toxinů. A nemějte výčitky svědomí, pro jste ho tak zaneřádili. Příjmu toxinů do organismu se bohužel v současné době nedá zcela vyhnout. Různé toxické látky přijímáme například jídlem, pitím, dýcháním, další negativní látky se v našem organismu mohou vytvářet při stresových situacích a podobně. Člověk tedy nebývá zatížen pouze jedním toxinem, ale celou řadou jedovatých látek.

Nestačí pít čistící čaje

Lidský organismus má pochopitelně svůj vlastní samočisticí systém. Přibližně 75% odpadních látek prochází přes játra, kde jsou nebezpečné toxiny neutralizovány enzymy, tím se stanou rozpustnými ve vodě a vycházejí ledvinami nebo střevy z těla ven. Pokud jsou játra již toxiny přesycená a nestíhají tento přebytek škodlivých látek zpracovávat, tělo přesouvá další toxiny do tukových zásob. I kůže – největší orgán v těle – hraje velmi důležitou roli v očistném procesu. Podobně jako játra i ona produkuje enzymy, díky nimž se toxiny stávají rozpustnými ve vodě a přecházejí do krevního oběhu, poté jsou vyloučeny močí nebo potem. Důležitá je i správná funkce střev, protože trpíte-li zácpou, stolice se ve střevech zdržuje déle a toxiny se tak mohou vrátit zpět do krevního oběhu. Samočistící systém organismu dobře funguje za předpokladu, že je tělo v dobré kondici a příjem toxinů není enormní. Některé toxické látky se v našem těle ukládají. Proto je potřeba alespoň 1 – 2x ročně očistnému procesu pomoci a znovu ho pořádně nastartovat. Je obecně známo, že nahromaděné jedovaté látky jsou důležitým faktorem při vzniku mnoha závažných onemocnění. Měli by jsme se tedy naučit cíleně se zbavovat zátěžových látek dříve, než začnou negativním způsobem ovlivňovat naše zdraví. Detoxikaci organismu je nutné chápat jako komplexní proces. Nestačí tedy jen zakoupit si v lékárně čistící čaj a párkrát si ho vypít. Je potřeba ze stravy vyloučit potraviny a nápoje, které se podílejí na zvýšeném příjmu toxických látek do organismu (například káva, alkohol, uzeniny, bílá mouka …) naopak je zapotřebí zařadit do jídelníčku potraviny a nápoje, které mají schopnost toxiny ve zvýšené míře z našeho těla odvádět (například čistá voda, avokádo, červená řepa, česnek, jablka, kiwi, mořské řasy, řeřicha, švestky, brukovitá zelenina, vojtěška, chřest, otruby …). Nedílnou a zásadní součástí očistného procesu je vhodně zvolený, pravidelný pohyb a relaxace.

Za detoxikací do lázní

Právě vzhledem ke komplexnosti detoxikačního procesu je optimální svěřit se do rukou odborníků, schopných detoxikační proces v organismu pořádně nastartovat. Toto je důvod, proč jsem se s přicházejícím jarem přijala nabídku detoxikačního týdne v Císařských lázních v Lázních Teplice v Čechách. Na jaře má totiž tělo přirozenou schopnost se toxických látek ve zvýšené míře zbavovat a nabídka Lázní Teplice v Čechách se mi navíc z informací v letáčku zdála být opravdu komplexní. Pro zajímavost alespoň uvedu nabídku procedur:

  • koupel s příměsí soli
  • hydroxér
  • perličková koupel
  • cvičení v bazénu
  • skotské střiky
  • manuální lymfodrenáž (90 min.)
  • reflexní masáž plosky nohy
  • ayurvédská masáž
  • Nordinc walking
  • fototerapie v kombinaci s oxygenoterapií

Realita předčila očekávání

Po příjezdu do lázní jsem nejprve absolvovala vstupní lékařskou prohlídku a obdržela program procedur. Hned poté jsem se ubytovala v nádherně zrekonstruovaném, útulném pokoji, ve kterém jsem nalezla vše, co je potřeba k velmi pohodlnému a pohodovému pobytu. Druhý den, ještě před snídaní, byl očistný proces zahájen speciálním, vlažným nápojem z citrónové šťávy, jablečného octa a vody. Podotýkám, že jídelníček byl speciálně sestavený s ohledem na nastartování detoxikace a v průběhu dne jsem pila čistící čaje a větší množství čisté vody. V průběhu blahodárného týdne v Císařských lázních jsem absolvovala celkem 18 procedur. Kromě toho jsem měla neomezený vstup do fitness a do bazénu, ve kterém jsem si úplně zamilovala zdejší aqua-aerobic. Velmi jsem ocenila i lekci nordic-walkingu, na kterou se mi původně příliš nechtělo. Fyzioterapeutka, která lekci vedla, nás však navíc i zasvětila do tajů této pomaloučku se rozšiřujícího sportovní aktivity. Podotýkám, že detoxikace rozhodně není žádné lenošení. Celý týden jsem zde byla aktivně v pohybu a tělo si ho překvapivě žádalo stále více. Rozhodně bych se vydržela věnovat od rána do večera vodnímu aerobicu. Kromě různých procedur jsem velice ocenila i konzultaci s nutriční terapeutkou, od které jsem se dozvěděla, že jídelníček speciálně připravený pro tento detoxikační týden je sestavený na základě praktické detoxikace MUDr.Josefa Jonáše. Asi nikoho nepřekvapí, že po sedmi dnech jsem se cítila jako jiný člověk. Naplno jsem si to ale uvědomila, když jsem přijela zpět do Prahy a potkala jsem mojí dlouholetou kamarádku Alici a její první slova byla : „Ahoj, ty jsi někde byla? Obličej máš tak svěží a jakoby vyžehlený.“ A věřte, že jsem se i báječně cítila.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist