Reklama
Pigmentové skvrny - autor: Jana Pechačová

Prevencí před pigmentovými skvrnami je krém s ochranným faktorem 50. Pigmentové skvrny jsou totiž především výsledkem nešetrného zacházení s kůží, říká v rozhovoru dermatoložka MUDr. Lenka Faltová z kliniky LaserPlastic Praha.

Pigmentové skvrny

Také se nelibě na sebe díváte do zrcadla a zkoumáte své pigmentové skvrny? Já také. Za nás za všechny jsem s problémem oslovila odbornici, dermatoložku Lenku Faltovou.

Jak je to s nepravidelnou pigmentací, která se objevuje na naší pleti? Zdá se, že až tolik toho o působení sluníčka nevíme...

Kůže si bohužel pamatuje všechno, co jsme jí za celý život dali nebo nedali.

Znamená to, že pokud se člověk nechránil v mládí, později mu to jeho pokožka „oplatí“.

Kůže je velmi citlivý orgán, pigmentace vznikají velmi často a častěji než si myslíme, vznikají na kůži i nebezpečná znaménka (nemusí to být jen melanomy, mohou to být i bazaliomy, spinaliomy). Je sice výborné říct si v jistém věku, že se začnu chránit, ale nesmírně důležité je chránit se už od dětství.

A když už na obličeji pigmentové skvrny jsou?

Musíme se začít chránit podstatně intenzivněji, což ovšem znamená chránit se opravdu stále. Nezáleží na tom, zda jdeme jen nakoupit, na procházku nebo na delší výlet. Lidé mají často pocit, že když třeba sportují, jsou v pohybu, vítr příjemně chladí a tak necítí potřebu jakkoliv pokožku ochraňovat, cítí se prostě pohodově, ale sluníčko pracuje stále, vždy když na nás „vidí“. Proto je opravdu nezbytné aplikovat krémy s ochranným faktorem každé ráno, než vyjdeme z úkrytu našich příbytků, popřípadě přimazávat i během dne, pokud jsme venku déle. Zvlášť velký pozor si musí dávat lidé se světlou kůží, zde vždy hrozí větší nebezpečí spálení a tvorba pigmentací.

Když se budeme chránit intenzivně, tak pigmentové skvrny zmizí?

Nezmizí, ale budou méně výrazné a nebudou se dál rozšiřovat.

Jenomže my se chceme pigmentových skvrn zbavit...

Aby se pleť pomalu sjednocovala, musíte spolupracovat s odborníkem, pou-žívat speciální krémy, pomáhá i jemný mechanický peeling.

Naznačila jste, že sluníčko má své účinky i přes sklo, třeba v autě...

Ano, sluníčko má své účinky i přes ur-čité druhy skla. Je to jako u brýlí... Ne, že bychom se vyloženě opalovali, ale co se týká vzniku pigmentových skvrn, tak obyčejné sklo neochrání.

S jakou pigmentací lze něco dělat a se kterou je to obtížnější? A jak v létě zacházet s peelingem?

V létě je problém používat jakékoliv ošetření, které nám pleť dráždí a činí ji tak citlivější. Znamená to, že pokud použijeme v létě peeling, tak pouze velmi jemný, třeba v období, kdy slunce není příliš a nejsme třeba před či na dovolené u moře nebo na horách. Kůži nesmíme podráždit, neměla by se příliš olupovat, natož aby vznikly nějaké stroupky. V tu chvíli vždy hrozí, že tím pigmentaci naopak podpoříme. V zimě je vše snazší, pigmentové skvrny můžeme podle typu a rozsahu ošetřit silnějším peelingem i přístrojovou formou např. pomocí IPL (intenzivní pulzní světlo), eventuálně speciálním laserem.

Jsou z pohledu dermatologa různé formy pigmentových skvrn?

Zcela jednoduše můžeme pigmentové skvrny rozdělit dle typu na ložiskové a difuzní, podle velikosti a tvaru je pak označujeme jako efelidy, lentiga, chloazmata, skvrny café au lait apod. Pozor, pigmentace se nesmí zaměnit za pigmentové névy.

Existuje pro pigmentaci ohrožený druh žen?

Ano. Obecně dnes ženy více trpí hormonálně podmíněnými pigmentacemi. Mnoho žen užívá např. antikoncepci, která je jednou z příčin zvýšeného výskytu poruch pigmentace. Pokud tyto ženy navíc milují slunce, je tato kombinace dost nebezpečná. K přechodným pigmentacím dochází v období těhotenství a kojení, často však samovolně mizí. I hormonální substituce může hrát roli. Samozřejmě i řada dalších léků, které slouží k léčbě různých chorob, je občas příčinou tvorby nadměrného pigmentu. U některých léků je to i napsáno v příbalových letácích, pouze je třeba se naučit příbalové letáky číst a podle toho se zařídit.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist