Reklama
Technika zvítězila nad člověkem? - autor: MUDr. Radim Uzel

Kam se často hrabe účinek všech těch rentgenových, elektrokapacitních, ultrazvukových, magnetických a rezonančních mašin na blahodárný vliv minerální vody, přírodní slatiny či jiného peloidu a vřídelního plynu, sděluje MUDr. Radim Uzel ve svém materiálu.

Technika zvítězila nad člověkem?

Za padesát let mé lékařské praxe se medicína změnila k nepoznání. Když vyprávím mladým gynekologům, že jsme i na špičkovém gynekologickém pracovišti ještě prováděli těhotenské testy na bílých myších, mají dojem, že snad vstal z hrobu pamětník Františka Ladislava Čelakovského. Aspoň že jsme znali rentgen. To sice ano, ale už třeba ultrazvuk pro nás za mládí představoval jenom jakési tajemné záření. Není divu, že třeba i porod druhého dvojčete byl na porodním sále překvapením nejen pro rodičku, ale někdy i pro porodníka.

Na rozvoj medicínské techniky a farmakologie velmi doplácí lázeňská léčba. Léčba, která má u nás tak silnou tradici, že je přímo synonymem zdraví a dobrého života. Možná bude znít někomu směšně, když se podělím o hovory s mým dědečkem (vesnický lékař, promoční ročník 1902). Jako malému klukovi mi vyprávěl, jak byla ta léčba účinná a jak si ji sám nemohl dovolit. Ne snad proto, že by na to neměl prostředky, ale jako vesnický lékař nemohl své pacienty na delší dobu opustit. A sehnání zástupu byl prý úkol nadlidský.

Dědeček by se jaksepatří divil, kdyby se ocitl v dnešní nemocnici. Vždyť to tam už dnes vypadá skoro jako v nějaké atomové elektrárně. Všude plno blikajících přístrojů a pípajících instrumentů. Lékař pak už jenom sedí, pozoruje křivky, záznamy, grafy, čísla a pulzující magická oka. Sleduje grafy, porovnává a hodnotí výsledky. Ne nadarmo se říká, že tímto útokem moderních přístrojů zvítězila technika nad člověkem. Málem není času s pacientem vlídně promluvit a při řešení jeho zdravotních problémů projevit osobní angažovanost. Vždyť dědeček dokázal poslechem plic poznat tuberkulózní ložisko. A vlastním čichem uměl diagnostikovat třeba syfilis nebo rakovinu střev.

Není divu, že v přetechnizovaném zdravotnictví a z nedostatku osobního angažmá profitují nejen různí léčitelé, ale dokonce i všelijací podvodníci, zaříkávači a hvězdopravci. Ti bohatě využívají magické síly mluveného slova a tuší, že budou mít nepochybný úspěch zejména u lehce manipulovatelných placebo reaktorů.

Lázeňské léčbě se její odpůrci občas snaží nasadit psí hlavu placeba. Přitom balneoterapie je dnes plnohodnotnou medicínskou disciplínou, je také léčebným oborem nepochybně nejstarším a stovky let uznávaným. Vždyť léčebné lázně vzkvétaly už v antických dobách. Lékařskou vědou se lázeňství stalo teprve v roce 1878. Což však současným zdravotním pojišťovnám vůbec nebrání v tom, aby nám oznámily, že lázně jsou skoro k ničemu, protože stojí hodně peněz. Vedle blikajících přístrojů atomového věku jsou prý ty středověké koupele v minerálce směšné. Jak se tento postoj slučuje s dnešním trendem návratu lidí ke všemu přírodnímu?

Rozhodně nejsem žádným fanatickým milovníkem starých zlatých časů, pokud ale jde o rušení lázeňských indikací, rád bych se vší pamětnickou vehemencí zvolal: „Zastavte to!“ Mnoha nezpochybnitelnými vědeckými výzkumy je přece dokázáno, že i dnes může lázeňská léčba vynášet platné trumfy. Kam se často hrabe účinek všech těch rentgenových, elektrokapacitních, ultrazvukových, magnetických a rezonančních mašin na blahodárný vliv minerální vody, přírodní slatiny či jiného peloidu a vřídelního plynu. A nejsou to jenom přírodní léčebné zdroje. Také klimatoterapie, dietní léčba a celková změna životosprávy představují účinnou terapii v širokém smyslu bio-psycho-sociálního přístupu. Velkou většinu našich potíží zcela jistě zaviní přemíra stresu a kolize služebních povinností s povinnostmi rodinnými. Neustálé vyzvánění mobilů, pípání textových zpráv, katastrofické informace, existenční a ekonomické problémy představují příslovečná zrnka písku sypaného do jemného soukolí našeho každodenního života a činí marnými veškeré naše léčebné snahy.

Jako gynekolog a sexuolog mám ze svého mládí zkušenosti lázeňského lékaře. Na vlastní oči jsem mohl pozorovat markantní zlepšení chronických gynekologických zánětů a pooperačních komplikací. V případě přidružených chorob pohybového ústrojí byla pak lázeňská léčba vítanou příležitostí léčby komplexní, nebo jak se moderním jazykem říká, celostní.

Účinky lázeňské léčby jsem se zabýval i ve výzkumu. Výzkumné práce se pak staly podkladem mé kandidátské dizertační práce a domnívám se, že zejména výsledky studia tepelného a chemického vlivu slatiny a minerální vody mají ještě i po čtyřiceti letech stále svou platnost.

Jakýmsi vedlejším poznatkem mého tehdejšího výzkumu bylo konstatování příznivého vlivu lázeňských procedur na parametry sexuálního života. To se tenkrát v období počínající takzvané normalizace příliš nenosilo, protože sexuologie byla vědou komunismu dosti nepřátelskou. Dnes by však rozhodně stálo za úvahu tímto směrem rozšířit lázeňské indikace.
MUDr. Radim Uzel, CSc.

Jaké lázeňské procedury zlepšují sexuální funkce?

Mariánské Lázně jsou známé sofistikovanou aplikací přírodního CO2 , který vyvěrá jako Mariin pramen přímo v areálu lázní (prostor Maria SPA - Centrální lázně) a právě aplikaci tohoto plynu přisuzují lékaři mimořádné účinky pokud jde o tvorbu pohlavních hormonů. Jak kysličník uhličitý působí a jak se vlastně aplikuje?

Tady je vyjádření MUDr. Pavla Knáry z Léčebných lázní Mariánské Lázně: „Kysličník uhličitý (CO2) zlepšuje prokrvení všech orgánů těla, včetně mozku, srdce, ledvin, dolních končetin a zlepšuje tak sexuální funkce jak u mužů, tak i u žen. Kysličník uhličitý se vstřebává hlavně mokrou, nebo zvlhlou kůží. Na suché kůži to nefunguje, suchá kůže je izolátor. U nás aplikujeme CO2 z Mariina pramene, z něhož vyvěrá úplně čistý kysličník uhličitý (Mariin pramen je z 99,9% čistý kysličník uhličitý) a plyn aplikujeme ve dvou formách: jsou to jednak suché uhličité koupele, které podáváme klientům v plynových obálkách (jsou to vlastně pytle, do kterých se klient nasune, v podpaží se pytel zaváže pružnou gumovou tkaničkou a až pak se pytel naplní plynem). Aby se klienti v pytlích pořádně zapotili a jejich kůže byla vlhká, dáváme jim přes pytel naplněný CO2 ještě deku. Existují klienti, kteří po suché uhličité koupeli namítají, že nic necítí. Těmto klientům radím, aby si před procedurou utřeli dolní končetiny mokrým ručníkem. Po tomto vylepšení procedury už všichni uznale hlásí, že jim bylo tentokrát v pytli pořádně teplo, hlavně v oblasti genitálií. Existující odborné studie bývalého balneologického ústavu prokazují, že u mužů stoupá po několika aplikacích CO2 hladina mužského hormonu testosteronu, u žen se zvyšuje tvorba ženských hormonů. Druhou formou využití Mariina pramenu jsou plynové injekce.“

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist