Reklama
Trápí vás lupénka? - autor: Marta Csontosová

U Buchlovic poblíž Uherského Hradiště leží lovecký zámeček, součástí kterého jsou sirnaté lázně Leopoldov-Smraďavka. Od loňského roku mají lázně statut nestátního zdravotnického zařízení.

Trápí vás lupénka?

Sirnatých minerálních pramenů má Česko málo, vlastně jsou pouze na Moravě. Do jedněch velmi půvabných si vás dovolíme zavést. Lázně Leopoldov-Smraďavka si vás podmaní, uvidíte.

Lázně začala budovat rodina Krystýnkova po roce 1997 v zámečku proto, že se jim tady odjakživa velmi líbilo a chodili tam na rodinné nedělní výlety. Věděli o vývěru sirnaté vody, která nazdařbůh vytéká u kaple do rybníka. Jak už to bývá, všechno je v reálu těžší než se na začátku jeví. Za šestnáct let rodina krásně zvelebila zámeček, restauraci, v okolí vyrostla sportoviště, na blízkém rybníčku se rozrostlo hejno dvaceti druhů okrasných kachen. A investovali na vlastním pozemku i do otevření nového pramene.

Malé sirnaté lázničky

V těchto sirnatých lázních jsou vany (i malé vany pro děti), masážní boxy, solná jeskyně, samozřejmě box pro kosmetické ošetření. Že to není moc? Také jsem si to myslela, než jsem pochopila, že je to dobře vymyšleno, že je tam všechno, co má být, i jak má být. Jak jinak psát o lázních? Vyzkoušela jsem je. Nejdříve mířím (po předchozím objednání) do malé recepce, kde se domlouvám na ošetření. Rozhoduji se pro čistou minerální sirnou koupel bez jakýchkoliv přísad i bez bublinek a pro masáž. V hezké malé šatně nechávám všechny své věci a dál už mohu pouze v prostěradle. V horké koupeli (voda je díky obsahu síry na omak jakoby mastná) setrvávám předpisových 20 minut, pak paní masérka přichází s osuškou. Schválně se zmiňuji o osušce, obyčejně se v lázních nabízí k osušení prostěradlo. Ne v lázních Leopoldov-Smraďavka. Do svého prostěradla se můžete zabalit až po osušení. Přiznávám, že nabídka možnosti odpočinku po koupeli v solné jeskyni mě moc nenadchla: nepůjdu raději na klasické lehátko? Vždyť v solné jeskyni bývá chladno, nemám raději zalézt v prostěradle do většího pohodlí? Jenomže, teď už vím, že není solná jeskyně jako solná jeskyně. Když vstoupíte do solné jeskyně v lázních Buchlovice-Smraďavka, vstoupíte na silnou vrstvu hrubé horké soli, do které se vám zaboří bosé nohy a vy je už nebudete chtít z té horké soli vytáhnout. Ještě si představte, že s nohama zabořenýma v horké soli sedíte v pohodlném křesle a díváte se do zurčícího pramene čisté vody stékající po skalách. Krásných dvacet minut... Masáž po odpočinku v solné jeskyni stojí také za pozornost: kombinace klasické masáže olejem, masáže lávovými kameny a lymfatické masáže. Úžasné. Také vás v souvislosti s masáží napadá, jestli se tím neruší léčivé účinky minerální koupele? Tady je odpověď paní masérky Lenky Křápkové: „Klient přichází na masáž po koupeli už pořádně osušený, odpočatý, masáží se vlastně ty minerály ještě lépe dostanou do pokožky. Jedinou věcí, kterou nedoporučujeme po koupeli, je sprchování obyčejnou vodou, sprchování opravdu ruší účinky minerální koupele.“ Tak je to tedy. A ještě jedna věc mi v sirnatých lázních Leopoldov-Smraďavka moc nejde do hlavy: jak dokázali majitelé lázní uvést lázně do provozu tak rychle po zprovoznění nového pramene a udělení nezbytných povolení příslušných úřadů? Dostává se mi vysvětlení, že lázeňské wellness centrum fungovalo bez lázeňského statutu jako klasické wellness centrum. S lázeňským statutem se stalo wellness centrum lázeňským místem a nestátním zdravotnickým zařízením.

Sirnatý pramen

Nový pramen, který od loňského roku využívají v sirnatých lázních Lepoldov-Smraďavka, má hloubku 75 metrů a vydatnost 30 l/min. Obsah nejdůležitějších účinných látek v miligramech/l: sodík 122; draslík 2,00; vápník 27,6; hořčík 9,7; siřičitany 16,6. Minerální voda je vhodná při léčbě atopického a chronického ekzému, lupénce, akné, při stavech po popáleninách, artróze, revmatismu mikrokloubním a svalovém, degenerativním kloubním onemocnění, zánětlivých kloubních chorobách, dětské mozkové obrně, Parkinsonově nemoci, nervosvalovém onemocnění, pomáhá při odstraňování únavového syndromu. Sirné vody mají protizánětlivý, protibolestivý a desinfekční účinek, dochází k uvolnění svalových spazmů, pozitivnímu ovlivnění pojivové tkáně a zlepšení prokrvení, tlumí alergické reakce, posilují imunitu. Účinek sirnaté vody je celostní a zahrnuje pozitivní vliv na kůži i celý pohybový aparát. A ceny? Momentálně lázně například nabízejí sedmidenní pobyt po operaci kloubů (plná penze, koupele v minerální vodě, klasické masáže, speciální bahenní zábal) přibližně za 7 tisíc korun (podle typu pokoje a počtu procedur). Kdybyste si ale chtěli v lázních Leopoldov-Smraďavka pouze odpočinout, zavolejte nebo pošlete e-mail a můžete se vykoupat v minerální vodě a odpočívat ve vyhřáté solné jeskyni za 280 korun. A proč vlastně nesou lázně Leopoldov-Smraďavka v Buchlovicích název lázně Leopoldov? Protože na zrodu a provozování lázní odvedl velký kus práce jistý zanícený léčitel Leopold Berchtold. Historie lázní Leopoldov je ale silně spjata se zámkem Buchlovice. Lázně vznikly koncem 17. století a historicky postupně nabízely deset samostatných koutů (každý po dvou vanách) a v zámečku bylo čtrnáct hostinských pokojů. Historie lázní je po roce 1948 posmutnělá, ožily až v roce 1997, ale o tom už jsme psali.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist