Reklama
V pohanském chrámu - autor: Marta Csontosová

Wellness hotel Alexandria v Lázních Luhačovice je teď nejkrásnějším wellness hotelem u nás.

V pohanském chrámu

Luhačovice mají punc léčebných lázní. Čtrnáct luhačovických pramenů pomáhá léčit především dýchací cesty, zažívání, diabetes. Známá je – díky Dušanu Jurkovičovi - také unikátní architektura luhačovických lázeňských domů. Nedávno otevřeli Lázně Luhačovice unikátní, velkoryse řešený wellness hotel. Označuji ho troufale nejkrásnějším wellness hotelem v České republice.

Čtyřhvězdičkový hotel Alexandria jsou vlastně hotely dva, ale k tomu se vrátím později. Důležité je, že wellness centrum s nádherným bazénem je opravdovou spojnicí mezi dvěma navzájem propojenými hotely. Nebojte se ale žádného bloudění. Vchod pro oba hotely i pro wellness centrum je společný a to jedinou recepcí v centru Luhačovic, u kruhového objezdu naproti lázeňskému domu Palace.

600 metrů čtverečních relaxace I.

Nevstupovala jsem do wellness centra oficiálním vchodem přes wellness recepci a to je teď pro mne velkou výhodou. Pohled, který se naskytl vstupem do bazénového komplexu o ploše 600 m čtverečních, byl totiž tak impozantní, že jsem se musela posadit. Pro jistotu rovnou do prvního relaxačního mozaikového vyhřívaného křesla, jakých je kolem bazénu snad dvacet. Relaxační křeslo, sloup, relaxační křeslo, sloup…. Všechno to tvoří souvislý impozantní lem delší strany bazénu a připomíná chrámové lóže. Relaxační bazén, který je 140 cm hluboký, o rozměrech 16x8 m, si zasluhuje zvláštní pozornost. Na jeho dně se totiž třpytí dvě velká, zlatě světélkující makedonská slunce. Ve stropu nad bazénem jsou průhledy, skrz které proniká do bazénu příjemně a nevtíravě denní světlo a večer je vidět hvězdnou oblohu. Voda v bazénu je ohřívaná na 28°C, což je ideální teplota na relaxační plavání a protahování. Samozřejmostí jsou masážní trysky po obvodu, protiproud, vyhřívané lavice po obvodu. Součástí bazénového centra jsou architektonicky dokonale vytvořené kneippovy lázně. Dokonalost spočívá v tom, že jsou jednak dekorativním prvkem centra – řešením připomínají doslova jakýsi oltář pohanské kultury, a přitom jsou plně funkční. Prostě si chodíte rituálně kolem „oltáře“ čtyř římských sloupů zahaleni v prostěradle, z horké koupele do studené koupele, a oblázky naskládané na dně z vašich nohou sundávají tíhu. Ze všech saun a parních vonných lázní zasluhuje pozornost solná lázeň. Já jí budu říkat luhačovická lázeň. Inhaluje se tady pravá luhačovická minerální voda, vlastně se jedná o směs minerálních vod, přivedených do Alexandrie a daných k dispozici v solné lázni. Ta lázeň není velká, pohodlí v ní najdou nanejvýš čtyři lidé, ale je to mimořádný koutek. V lázni jsou nainstalovány na jedné straně jakési pruty, nebo spíš něžné větvě z mladých stromků a kape na ně léčivá minerální voda. Už za měsíc provozu se na větvích vykrystalizovaly minerální soli a vytvořily minerální krunýř. Tak i relaxující host, který by o léčivých minerálních luhačovických vodách nic nevěděl, na vlastní oči vidí zázrak vyvěrající z nitra země v Luhačovicích.

600 metrů čtverečních relaxace II.

Prosklenou kabinkou výtahu hledíce do vody bazénu se můžeme přesunout do druhého patra wellness centra Alexandrie. Jsou dvě možnosti: vyvézt se prosklenou kabinkou výtahu nebo vyšlapat to patro točitými pohodlnými schody, které mají nášlapné plochy ze silného skla. Sílu skla je vidět a tak se i já, jinak ke sklu velmi nedůvěřivá, vydávám do 2. patra wellness centra právě po schodišti. Moc mě zajímá co v tom druhém patře ještě může být, když veškeré atributy wellness centra už obsahuje bazénové centrum? Další patro wellness centra Alexandrie zabírá úplně stejnou plochu jako bazénové centrum a své poslání plní jako masážní, vanové, koupelové a relaxační centrum, ale je zde také privátní wellness centrum, sloužící relaxaci uzavřené společnosti a také rasul. Ani nevím, kde dřív začít při představování 2. patra wellness centra. Snad těmi privátními prostory a rasulem. Privátní centrum je vybaveno saunou, whirpoolem, odpočinkovým koutem a můžete si ho objednat v případě, že si chcete užít nerušených chvil s nejbližšími.Situování privátního wellness do horního patra – k masážím a k placenému rasulu – je dobře promyšleným tahem, protože v těchto prostorách je přece jen větší klid a soukromí nevylučuje, že si klienti mohou objednat některou z procedur nebo rasul. A co je vlastně rasul? Je to větší samostatná lázeň - pára s jakýmisi výklenky (každý výklenek má vlastní sprchu), kde si může každý klient udělat těloošetřující proceduru. Kdo má potřebu peelingu, udělá si peeling, kdo si chce dopřát pouze výživnou masku na celé tělo, natře se výživným bahnem a odpočívá ve svém výklenku. Když má dost, osprchuje se vlastní sprchou a jde odpočívat. Těloošetřující proces může v rasulu opakovat a dopřát tak svému tělu jak peeling, tak výživnou masku a nakonec si zaplatit také masáž. V horním patře wellness centra je také recepce, sloužící výhradně klientům centra. Prohlídku jsem absolvovala v protisměru a odcházejíc vidím wellness recepci poprvé. Je řešena velkoryse a dává jasně znát, kde vězí filozofický základ wellness centra. Architekti se nechali unést životem a dobyvatelskou poutí Alexandra Makedonského, jehož životní hodnoty formoval po tři roky Aristoteles. Alexandrovi teď připravili chrám v Luhačovicích. Busta Alexandra Makedonského zdobí totiž vstup do wellness centra. Sestupujíc do hotelové recepce mne dokonce po pravé ruce celým schodištěm doprovází cyklus abstraktních obrazů „Život a pouť Alexandra Makedonského“.

Wellness hotel Alexandria

Hotel vznikl rekonstrukcí klasického a velmi oblíbeného hotelu z roku 1939 a novým vybudováním dalšího hotelu, čímž vznikla ubytovací kapacita 106 lůžek (pokoje jsou klimatizované, k dispozici je internetové vybavení). Rekonstrukce původního hotelu, výstavba nového hotelu a výstavba wellness centra si vyžádaly investici 361 milionů Kč. Hotel disponuje rekonstruovanou krásnou původní Francouzskou restaurací, hosté jsou obsluhováni klasickým způsobem, k dispozici je someliér a samozřejmostí je flambování a porcování pokrmů přímo před zraky hosta. Hotel disponuje také rekonstruovaným původním nočním barem, další velkou restaurací určenou ke stravování hotelových klientů. Každý pokoj je vybaven bezplatným internetovým připojením, všem klientům hotelu je samozřejmě k dispozici vstup do bazénu a wellness centra. V další etapě mají lázně v plánu rekonstruovat lázeňský dům Morava, který bude rovněž součástí komplexu Alexandria.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist