Reklama
Anti-aging prameny - autor: Marta Csontosová
o moderní podobě radonových lázní v Jáchymově

Anti-aging prameny

Jáchymovské krabičky

Jsou lidé, kteří nenechají na Lázně Jáchymov dopustit. Vracejí se tam opět a opět. Noří se do léčivé vody a jejich bolesti odeznívají, odeznívá zánět, vrací se hybnost. Vědí také, že efekt z koupelí přichází s určitým zpožděním, velmi často až po skončení celé léčebné kúry. Pak ale přetrvává dlouho (v průměru 8-10 měsíců, ale i déle). V Jáchymově se s úspěchem léčí revmatické choroby, Bechtěrevova nemoc, pooperační a poúrazové stavy, ale i civilizační nemoci pohybového aparátu, artróza.
Když jsem se před přítelkyní zmínila, že se chystám do Jáchymova, okamžitě mě upozornila, ať se podívám na aplikaci Jáchymovských krabiček, které tolik pomohly její mamince. Krabičky jsem bohužel neviděla. Aplikují se totiž opravdu vážně nemocným klientům a oddělení kde se krabičky aplikují podléhá zvláštnímu režimu. Prostě tam jen tak kde-kdo nesmí.
Jáchymovské krabičky jsou ale velmi oblíbené a podle dostupných informací jsou světovou raritou. Využívá se u nich protizánětlivých a proti bolestivých účinků nízkých dávek gama záření.

Důraz na domácí klientelu

Lázně Jáchymov jsou z léčebného hlediska lázněmi velmi specifickými. Specifické lázně mají i specifickou klientelu. Mám na mysli tentokrát bohatou zahraniční klientelu. Jáchymov nabízí svým klientům mimořádný komfort překrásných paláců. Úctu vzbuzuje hlavně Radium palác. Je z roku 1912 a slavil zde pravidelně své narozeniny T.G.Masaryk. Není ale vůbec výjimkou, že se jejich bohatí klienti ubytují v karlovarském hotelu Pupp a na radonovou léčbu dojíždějí z blízkých Karlových Varů (20 km?).
Nedávno – a to bych chtěla vidět – se v Jáchymově léčil tak významný klient, že ho údajně doprovázela padesátičlenná ochranka. Přes svou mimořádnou atraktivitu pro bohatou zahraniční klientelu, co lázním přináší mimořádný finanční efekt, nezapomene Eduard Bláha, generální ředitel lázní nikdy zdůraznit důležitost orientace na domácí klientelu. Zahraniční klientela se může zašmodrchat (Arabové mohou mít problém s vízy, Rusové s finanční krizí), naši lidi ale Jáchymov znají a zůstanou jim věrni.

Viďte, že si teď přejete, aby do nového bazénu v Agricola – relaxu přece jen občas na chvilku třeba i za příplatek, napustili radonovou vodu, abyste získali novou sílu do lyžování? Bylo by to fajn. Zklamu vás. Nebude z toho nic, ale věřte, nevadí to. Radon totiž z vody stejně velmi rychle vyprchá - hlavně když ve vodě nesetrváte v klidu. Buďme tedy rádi, že tak rychle - jako radon z vody - nevyprchá z nás radost z potěšení v relaxačních kúr, kterých si můžeme v lázních Jáchymov dopřávat už teď v mnoha variacích. Dokonce jednou ze zaplacených procedur bez lékařského předpisu je i radonová koupel. A fantasticky se tam relaxuje hlavně po túře po hřebenech Krušných hor.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist