Reklama
Chřipka? Sebezáchova virů - autor: Marta Csontosová

Doc. Vilma Marešová, přednostka Infekční kliniky Na Bulovce: „Jak poznáte, že máte chřipku? Padnete do nemoci z plného zdraví, do práce ani nikam z postele týden nevylezete…“

Chřipka? Sebezáchova virů

26. 1. 2007: „Zdá se, že nám chřipka začala, u dvou hospitalizovaných dětí jsme již rychlou detekcí chřipku zjistili. Jestli je chřipka nastartovaná, v průběhu tří týdnů ji můžeme očekávat,“ říká na úvod chřipkového tématu paní docentka Marešová.

Má teplá zima vliv na šíření chřipkových virů?

Ne. Na rozvoj chřipky nemá teplota žádný vliv. Na severní polokouli je obdobím chřipky obvykle přelom roku. Chřipka tedy ještě zpoždění nemá. V roce 1968 - to byla pandemie chřipky – začala chřipka 30. prosince a celý leden jsme měli všichni co do činění s pandemií hongkongské chřipky. Méně často začíná chřipka na konci listopadu - spíš na začátku prosince a v lednu.

Proč se ale chřipka nešíří v době silnějších mrazů?

Protože se lidi drží spíš doma. Méně chodí do společnosti a ani nakupovat je nebaví. Dnes bych označila za místa, kde můžeme velmi pravděpodobně získat chřipku, velká nákupní centra. V davech se chřipce daří.

Co říkáte přechozené chřipce?

To, čemu se běžně říká „chřipka“ a člověk může chodit do práce, tak to nejde dohromady. Takový člověk nemá chřipku. Jak poznáte, že máte chřipku? Padnete do nemoci z plného zdraví, do práce ani nikam z postele minimálně týden nevylezete. Horečka, bolesti hlavy, bolesti svalů, zimnice, následuje pálení v zarudlém krku. V začátcích není ani kašel, ten přichází postupně a to od suchého dráždivého stadia až k vykašlávání hlenů. Pokud není chřipka komplikována žádnou další bakteriální infekcí, ani toho hlenu není moc.

Jaký člověk podlehne chřipce nejspíše?

Kuřák.

Proč právě kuřák?

Protože nikotin a další zplodiny kouření vlastně poškozují kartáčový lem na výstelce dýchacích cest. Ten kartáčový lem má funkci čistící - pohyb lemu zabraňuje lehkému zachycení virů v dýchacích cestách. Malé chřipkové epidemie napadají malé děti, které s chřipkou ještě nikdy nepřišly do kontaktu a nemají tudíž vytvořené obranné protilátky. Pokud se šíří novější typ chřipky, pak jsou to staré osoby s postižením srdce nebo postižením plic, diabetici. Jedná se o kategorii lidí nad 65 let. Je známo, že v období chřipky stoupá počet zánětů plic. Až 10 procent lidí s chřipkou onemocní bakteriálním zánětem plic – ten na chřipku „nasedá“. Podobně je to u diabetiků. Každá infekce a horečka rozhází metabolismus cukru a to je vlastně větší nápor na ledviny, na srdce.

To je epidemie. A co pandemie?

To je úplně něco jiného. Jedná se o nový virus a tak pandemie kosí lidi bez rozdílu věku. V době španělské chřipky byla velká úmrtnost na primární zápal plic. Organismus lidí tehdy španělskou chřipku neznal a tedy infekce probíhala velmi rychle a člověk se vlastně udusil. To je riziko nových pandemických virů přenosných z člověka na člověka.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist