Reklama
Co nám dělá dobře - autor: Marta Csontosová
Dopřejme si výborného jídla. Ale opravdu výborného a vychutnávejme

Co nám dělá dobře

Také se k vám plíží nesnesitelné výčitky svědomí okamžitě, jak si dopřejete všech těch vánočních dobrot? A také si povolujete knoflík na sváteční sukni? Nejste sami, já jsem frustrovaná z vánočního jídla už v listopadu a k vánočnímu stolu si beru sukni do gumy. Letos to bude možná jiné. Tedy jestli poslechnu doktorku Moniku Golkovou z Anti-aging kliniky v Praze.

Tak jak na ty Vánoce paní doktorko?

Měli bychom se snažit jíst hodně variabilně, dopřát si všeho, ale všeho s mírou. Vždyť Vánoce jsou svátky rodiny, nekažme si je zbytečně výčitkami svědomí z konzumace obrovských porcí a zažívacích problémů. Neznamená to samozřejmě, že si budeme odepírat všechny ty dobroty, které s láskou připravujeme. Buďme labužníky a vychutnávejme. Nejezme bezmyšlenkovitě.

Co se v našem zažívání, paní doktorko, děje, že na některá jídla reagujeme nepříjemněji než na jiná?

Děje se tak proto, že některá jídla nám nedělají dobře, náš organismus na ně reaguje negativně – produkcí protilátek. Tyto protilátky řadíme k IgG imunoglobulinům a jsou nebezpečné, protože se neprojevují tak nápadně jako alergie. Je známo, že asi třicet procent dospělé populace má porušenou funkci zažívacího traktu a trpí stavem, který nazýváme syndrom zvýšené propustnosti střeva.

Jak si takovou poruchu zažívacího traktu přivodíme?

Příčin může být mnoho. Většinou se jedná o narušení rovnováhy imunologického systému a propuknutí tichého zánětu. Velkou roli hraje stres, nepravidelná a nevyvážená strava a nedostatek spánku. Nebezpečné jsou i těžké kovy, které jsou podobně jako volné radikály velice reaktivní a dlouhodobě se v našem těle kumulují.

Jak ten zánět vznikne a jak to poznáme.

Nejčastější příčinou tichého zánětu je špatné stravování. V ideálním stavu je v těle rovnováha mezi látkami protizánětlivými a zánětlivými. To znamená poměr 1:1 maximálně 1:3 ve prospěch zánětlivých látek. Pokud se stravujeme nesprávně, poměr může být i 1:10 až 1:20 a to je již nebezpečný stav a krůček od vzniku onemocnění, která souvisejí s tichým zánětem – cukrovka, revmatismus, srdečně –cévní choroby, ale i nádorová onemocnění.

Potraviny, které působí zvýšení zánětu v těle, jsou zejména produkty z bílé mouky a cukru. Nebezpečné je také časté smažení a fast-foody. Zánět si můžeme přivodit i tím, že jíme jednostrannou stravu. Když si dopřáváme například přemíru čokolády, přemnoží se nám v zažívacím traktu kvasinky. Přemnoží se bakterie, které by měly být v menším poměru k našim přátelským bakteriím. Pokud jíme jednostrannou stravu ve velkém množství, dojde k tomu, že se porušeným tenkým střevem v důsledku jeho zvýšené propustnosti dostávají kousíčky jídla do krve. Tam nemají co dělat a tělo si proti nim tvoří protilátky. Jednostrannou stravou, založenou na časté konzumaci jednoho druhu jídla se množství protilátek rychle zvyšuje a my se necítíme dobře. Později se mohou objevit další gastrointestinální obtíže, ale i problémy kožní, alergické, neurologické a zhoršujeme si náš metabolismus.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist