Reklama
Detoxikace v lázních - autor: MUDr. Zuzana Penjaková

Detoxikace v lázních

Detoxikace organismu je očistný proces, během kterého se tělo zbavuje toxinů, jedů, tedy škodlivých látek, které vedou k poruše tělesných funkcí. Detoxikace má za cíl obnovit homeostázu, harmonizovat. Znečištěné životní prostředí, nevhodná nekvalitní strava, každodenní stres – to vše zatěžuje naše tělo i mysl jedovatými látkami, které bývají příčinou různých onemocnění.

Náš organizmus je dnes neustále vystaven různým toxinům - chemikáliím, alergenům, prachu, kouři, smogu, elektromagnetickému smogu ze vzduchu, vody i z  potravy. Tělo je od přírody vybaveno jistou schopností jedy z těla vylučovat, detoxikovat je. Schopnost detoxikovat závisí na tom, v jakém stavu jsou naše játra, ledviny, střeva, ale také plíce a kůže, hlavní orgány detoxikace. Toxiny často vyvolávají alergie, poškozují střevní stěnu, zpomalují střevní peristaltiku. Jedovaté toxiny vznikají i v těle, z nedostatečného strávení potravy, ze špatné kombinace potravin, či pokud jsou trávicí orgány oslabené nebo nemocné.

Určitě se vyplatí našemu tělu naslouchat, pravidelně mu dělat údržbu a očistu a raději včas nemocem předcházet.

Za ideální období pro detoxikaci se v čínské či ayurvédské medicíně, ale také v naší evropské tradici, pokládá období jara. Existuje mnoho diet, půstů, směrů a doporučení na toto období. Většina z nich doporučuje speciální jídelníček, případně půst, dodržování pitného režimu, což pomůže odplavovat zplodiny metabolizmu z těla ven. Oblíbené jsou např.: rýžová kúra, Breussova dieta, zeleninové či ovocné dny, ale i postní dny vycházející z křesťanské tradice. Například ayurvéda nedoporučuje dlouhodobý detoxikační půst, maximální doba půstu trvá 1-3 dny, ale odlehčovací dny si můžeme dělat pravidelně po celý rok. Mnoho současných diet a půstů může rovnováhu organismu narušovat a proto je dobré nechat si odborně poradit, po které sáhnout.

Proč si pro detoxikaci vybrat lázně? Z dlouholetých zkušeností našich klientů je zřejmé, že tím, že změní prostředí, odjedou z domova, snáze nastolí všechny potřebné změny – počínaje stravováním přes pohybové aktivity až po absolvování nejrůznějších procedur. Už dávno neplatí, že do lázní jezdí jenom nemocní a starší lidé. Dnes si lázní užívají i zdraví, mladí lidé, kteří považují lázeňský pobyt za nejlepší prevenci proti potenciálním budoucím neduhům.

V našem hotelu máme v souvislosti s detoxikací dobré zkušenosti s programem Metabolic balance, který slouží k vyvážení látkové výměny, také pomáhá očistit tělo od toxinů a redukovat tělesnou váhu. V komplexním působení se u lázeňského pobytu zaměřujeme na stravu, pitný režim, pohybové aktivity, relaxaci a léčebné procedury.

Strava

Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, jen tak v něm budou zastoupeny v optimálním množství všechny základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminy, minerální látky a vláknina. V detoxikačním období se vynechají tzv. bílé jedy jako je bílý cukr, bílá pšeničná mouka, přepalované živočišné tuky.

Důležité je také jíst v klidu, ničím a nikým nerušen, nestresovat organizmus rychlým hltáním či jídlem v poklusu. Jídlo by mělo být oku lákavé, pěkně nazdobené, přijímáno v pravidelných intervalech, poslední jídlo nejpozději 2-3 hodiny před usnutím.

Například u našeho programu Metabolic balance jsou všechna tato kritéria zohledněna a jídelníček je sestavený na míru klienta.

Pitný režim

Potřeba vody je u každého jedince rozdílná, souvisí to s mnoha faktory, jako jsou věk, pohlaví, aktuální zdravotní stav, fyzická zátěž, roční období atd. V rámci detoxikace se doporučuje vypít 35-40 ml vody na kg živé váhy. Přednost se dává čisté vodě, minerálce, pak se mohou pít bylinné čaje či přírodní zeleninové nebo ovocné šťávy.

V lázních je velkou výhodou přítomnost léčivých minerálních vod. Mariánské lázně příroda v tomto směru velice obdařila a raritní kombinace různě účinkujících pramenů je zde vítána. Každý si zde může vybrat, jestli se chce zaměřit na pročištění jater, žlučových cest, tlustého střeva a podporu metabolizmu (zde pomohou prameny Ferdinand, Kříž nebo Alexandra), nebo na pročištění ledvin (Rudolfka, Karolinka) nebo třeba na neutralizaci žaludku a podporu imunitního systému a onemocnění dýchacích cest (Lesní pramen). A možností je daleko více.

Pohyb

Pohyb je neoddělitelnou součástí zdravého životního stylu.

Pravidelný pohyb pomáhá nejen odbourávat tukové zásoby v těle, ale zároveň posiluje náš kardiovaskulární aparát, imunitní systém, aktivuje metabolizmus, lymfatickou drenáž, pomáhá nám udržovat se v dobré fyzické a psychické kondici, uvolňuje stres a napětí. U detoxikačních a redukčních kúr pomáhá správně dávkovaný pohyb zvýšeným energetickým výdejem udržovat energetickou rovnováhu v těle.

V lázních si může každý vybrat, jestli preferuje přirozenou formu pohybu, procházky v pěkném prostředí, běhání, plavání, anebo využije nabídku některého z nabízených druhů cvičení. V našem hotelu je široká nabídka cvičení, od individuálního, přes skupinové, cvičení ve vodě, cirkulární trénink, Nordic walking, Joga, Pilates, cvičení na míči, s therabandy atd.

Spánek a relaxace

Na tuto sféru se často zapomíná, i když je opravdu jedna z nejdůležitějších. Naší mysli velmi prospívá relaxace a dostatek spánku.

Zdravý spánek umožňuje regeneraci každé buňky lidského těla, obnovení zásob energie, aktivuje imunitní systém. Je nezbytnou součástí života. Kvalita a délka spánku se s věkem mění. Spánek podporuje naše duševní zdraví, je určitou formu relaxace, slouží k načerpání nových sil. Je to jedna ze základních biologických potřeb organismu.

A právě v lázních si člověk může dopřát spánku dostatek, i trochu více lenošení, třeba i odpolední siestu.

Zdravá mysl

K tomu, aby naše tělo fungovalo tak, jak má, potřebujeme nejenom ozdravit tělo, ale také mysl. Často je mysl zaneřáděná permanentním stresem, tlakem společnosti na výkon a soutěživost. Mysl je také přeplněna ne vždy pozitivními informacemi z médií a okolí, je často frustrovaná, plná úzkosti, neklidu, smutku či strachu a tak potřebuje pravidelně pročistit.

Odpočinek aktivní či pasivní, relaxace, meditace, čtení krásné literatury, dělání si radosti, pozastavení se a vnímání krásy kolem je pro naše psychické zdraví velmi prospěšné. Duševní strava je stejně důležitá jako ta fyzická. Na mentální hygienu je v lázních obzvlášť mnoho příležitostí. Do lázní se vždy jezdilo nejenom kvůli procedurám, ale také kvůli společenskému životu. Člověk se vytrhne z každodenního koloběhu, může se podívat na věci s odstupem, dovolí si mít chvilku jenom pro sebe, jen tak si popřemýšlet, meditovat, dopřeje si pobýt v příjemné společnosti, v přírodě. Korzování po kolonádě, rozhovory u kafíčka, taneční večery, koncerty, divadelní představení, přednášky či výstavy člověka pozitivně přeladí, uvolní starosti a napětí.

Lázeňské procedury

Využití léčebných lázeňských procedur účinek detoxikace nepochybně podpoří. Balneoterapie zahrnuje využití přírodních léčivých zdrojů a klimatoterapie – účinku podnebí.

Přírodní léčivé zdroje - minerální vody, léčivý plyn či peloidy formou  různorodých procedur pomohou vylepšit ozdravné a detoxikační pochody v organizmu. Ovlivňují cirkulaci, stabilizují krevní tlak, pulz, lymfatickou drenáž, mají spasmolytické, relaxační účinky i reflexní působení na vnitřní vylučovací orgány.

Také saunování má pozitivní účinky na detoxikaci a odplavení nečistot z těla.

Například u našeho programu Metabolic balance klient na podporu účinku individuálně sestavené diety a pitného režimu absolvuje sérii procedur, jako jsou lymfatické drenáže, reflexní masáže plosky nohou, hydrokolon terapie na pročištění střeva či suché plynové lázně.

Detoxikaci v příjemném lázeňském prostředí pod odborným dohledem vřele doporučuji.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist