Reklama
Horní krční páteř - autor: Marta Csontosová

Věděli jste, že v Liberci máme neurochirurgii světového jména? To jméno vybudoval docent Petr Suchomel.

Horní krční páteř…

Docent Petr Suchomel, přednosta neurochirurgického oddělení nemocnice v Liberci je světově uznávaným specialistou na operace horní části krční páteře. Specializace, jakou má jen několik neurochirurgů na světě.

Jak se chirurg z Liberce dostane k tak úzkému zaměření jako je neurochirurgie, pane docente?

Už za studií jsem byl pomocnou vědeckou silou na anatomii, pak na fyziologii a mohl jsem se naučit jak mozek člověka funguje. Uvědomoval jsem si také, že konzervativní metody vyšetřování a léčby – neurologie, neurofyziologie mě neuspokojí.

Proč?

V době, kdy jsem studoval byly možnosti konzervativních metod velmi omezené. Zasahovat do „ řídící centrály“ člověka přímo a ovlivňovat její chod je velká výzva. Chtěl jsem ovlivňovat centrální nervový systém radikálněji: chirurgicky. První moje neurochirurgické pracoviště bylo v Ústí nad Labem, kde jsem měl štěstí na skvělého primáře a výborné kolegy. Byl to primář Malý, u něhož jsem zůstal devět let. Pak jsem přešel do Liberce. Neurochirurgii se věnuji už 27 let.

Neurochirurgie jako obor vzbuzuje u mě úctu. Ale proč jste si vybral právě krční páteř?

Neurochirurgie se zabývá chirurgickým řešením chorob nervového systému. To je mozek, mícha a periferní nervy s příslušnými obaly. V mozkové chirurgii, která je samozřejmě krásná, není práce pro chirurga až tolik. K operaci mozkového nádoru se dostane naše pracoviště jednou-dvakrát za týden. Navíc se objevují nové metody, které nám „ubírají „ práci“ . Klasickým příkladem jsou operace výdutě na mozkové cévě. Ta praskne a buď zemřete, nebo přežijete a dostanete se do nemocnice. Vyklenutím poškozená část cévy musí neurochirurgicky vyřadit. Znamená to, že vyklenutí se mikrochirurgicky svorkou vyřadí z oběhu. Tuto operaci lze ale dnes v mnoha případech řešit tak, že zavedete hadičku z tříselné tepny až do mozkových cév a výduť vyplnite malými spirálkami. Takovým způsobem lze řešit tuto problematiku až v 80% případů. Také celá řada nádorových onemocnění se řeší onkologicky chemoterapíí nebo ozařovaním gama nožem či jiným typem zářiče. Klasické mozkové neurochirurgie velmi ubývá. Ale… populace stárne a přibývá degenerativních chorob páteře. Pacientů, kteří by mohli být chirurgicky ošetřeni je hodně. Mluvím li konkrétně jedná se zejména o postižení páteře bederní – ta mě moc nebaví, není pro neurochirurga tolik složitá (není tam mícha). Postižení páteře krční představuje z mého pohledu větší výzvu. Obecně jsou operace páteře na pomezí neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Dnes se tomu dokonce říká páteřní chirurgie. Krční páteř obsahuje míchu – orgán, z něhož mají všichni hrůzu – a když se pohybujete kolem míchy, tak to je velmi zajímavé…

Vy dokonce se specializujete na horní krční páteř.

Ano. Důvodem je fakt, že krční páteř zprostředkuje veškerý pohyb hlavy. Až šedesát procent těchto pohybů se odehrává v horní části krční páteře. (poznámka autorky: pan docent mi na požádání ukázal kde vlastně horní krční páteř je a tak vím, že je to už ve vlasové části krční páteře, v úrovni pod lebeční kostí). Když je v horní části krční páteře něco špatně, stává se člověk v tom pohybu velmi omezený.

Je mezi vašimi pacienty víc mužů, nebo víc žen?

S krční páteří mají problémy více ženy. Ženy totiž víc kroutí hlavou, potřebují všechno vidět, všechno sledovat…

Vždyť ty pohyby hlavou jsou vlastně neustálým cvičením, argumentuji vítězně…

To máte jako když jede tank a míří hlavní na nějaký cíl. Hlaveň míří a musí kopírovat terén. To samé se děje s hlavou. Oči sledují a hlava se musí podle toho pohybovat. Horní krční páteř je nejzatíženější kloub celého lidského organismu. Ženských pacientů s problémy krční páteře je v každém případě víc. Jestli je to problém genetický… těžko říct.

Listovala jsem jednou v knížce „Čínské zdravotní cvičení“ a překvapilo mě, že se cvičením řeší pouze problém krční páteře. Jiná problematická místa páteře čínská medicína také neřeší… Znamená to, že toto místo je i z hlediska této medicíny velmi důležité.

Můj táta je revmatolog a čínské medicíně věří. Já jsem přesvědčený, že čínská medicína v Evropě nefunguje. Nevěřím na čakry, nevěřím na přenos energie a za úplné šarlatánství považuji homeopatii. Kdysi akademik Charvát mluvil o tom, že existuje 30% chorob, kde můžeme opravdu pomoct chirurgicky, dalších 30% jsou nemoci, kde je příčinou problému špatná funkce – elektrika, chemie. Zbytek pacientů kteří si stěžují na zdravotní problémy jsou neurotici a patří ruky psychologa nebo psychiatra.

Kolik práce má neurochirurg vašeho specifického zaměření, v liberecké nemocnici?

Hodně. My jsme začali budovat neurochirurgii v roce 1992 – byli jsme původně dva a jedna zdravotní sestra – a teď aktuálně obhospodařujeme celý kraj (cca 450 tisíc obyvatel) ve všech aspektech neurochirurgie a spádová oblast pro horní krční páteř je daleko větší. Jezdí k nám lidi v celé České republiky i ze Slovenska.

To ale musíte být i špičkově vybaveni z hlediska přístrojového…

Přístrojově jsme vybavení opravdu špičkově, abychom mohli krční páteř odpovědně operovat, potřebujeme vybavení v hodnotě 15-20 milionů korun Vybavení by nám ale bylo k ničemu, kdybychom neměli odborníky. Zásadní je vychovat tým lidí, schopných dělat i náročné postupy profesionálně rutinně.

Neurochirurgové ale bývají velcí individualisté. Neradi se dělí o své znalosti a postupy s kolegy…

Máte pravdu. Jenomže kdybych to takto dělal, zůstanu uvázaný k chirurgickému sálu, nebudu cestovat a zastavím vývoj pracoviště. A to nechci. Momentálně mám na pracovišti minimálně dva neurochirurgy, kteří zvládnou všechnu práci stejně jako já.

Kolik operací máte měsíčně?

Operací páteře máme ročně asi 600 z toho asi 30% představuje krční problematika.

Přibývá vám práce?

Určitě.

Vy se potřebujete z pracoviště hodně často vzdalovat? Znamená to asi, že přednášíte a učíte svému řemeslu i jinde…

Ano. Třeba čerstvě jsem díky přednáškám o neurochirurgii horní krční páteře obletěl zeměkouli. Začal jsem v Ósace, pak přes Kóbe, Tokyo, Los Angeles, New Orleans domů.

Mohu být osobní? Jste na chirurga velmi vysoký člověk, při operacích se musíte sklánět a vaše páteř je hodně namáhaná…

Určitě. Krční páteř a bederní páteř cítím. Krční páteř mám dokonce již odoperovanou.

Komu jste dovolil na sebe sáhnout?

Operoval mě můj zástupce a mohu se pochlubit, že jsem číslo 5 ve východní Evropě, kdo má umělou plotýnku v krční páteři.

Prozraďte, co té operaci předcházelo?

Přesně 13.února 2003 jsem dostal ve Francii sedačkovou lanovkou zezadu do hlavy. Prudký ohyb krku způsobil výhřez krční ploténky a já postupně ochrnul na pravou ruku. Týden po příhodě mě tady v Liberci kolega odoperoval.

Vy tak alespoň cítíte se svými pacienty. Víte, jak trpí.

To má pro mé pacienty výhody i nevýhody. Já totiž po té operaci šel druhý den domů a deset dní po své operaci jsem už znovu operoval.

Takže soucitu se u vás pacienti nedomůžou…

Já samozřejmě vím, jak to bolí, ale když slyším, že chce někdo tři měsíce po operaci do invalidního důchodu, nebo když se dožaduje plně hrazených lázní, tak to opravdu nevím o čem mluví.

Ani lázně byste mu nedopřál…

Ale kdo to zaplatí? Vy mu budete přispívat ze svých daní?

Ale v lázních se dostane člověku, který neví nic o rehabilitaci, o účincích cíleného cvičení, pořádné edukace…

Pacient se má učit rehabilitovat ještě před operací. To aby věděl na co se má připravit a aby nečekal na pomoc rehabilitační sestry. To ale udělá a pořádně se připraví na operaci pouze pacient, který se uzdravit opravdu chce. Chápejte, já nejsem asociál. Samozřejmě, že pacientka, která se doma musí starat o dvě malé děti, nemůže jít druhý den po operaci domů… Já například po operaci neměl v  pořádku pravou ruku, neuměl jsem ji pokrčenou v lokti stabilizovat a také zvednou výše než ramena. Každý den po práci jsem rehabilitoval a povedlo se dát všechno do pořádku. Samozřejmě, že pacientovi, který chce mermomocí do invalidního důchodu své doporučení dám. Také podepíši návrh na lázeňskou léčbu. Ale je to proti mému přesvědčení o tom, jak se má hospodařit s penězi daňových poplatníků.

Docent Petr Suchomel (52) absolvoval Fakultu všeobecného lékařství University Karlovy v Praze vykonal více jak 3000 operací páteře a míchy. Tyto operace vykonal kromě České republiky v Thajsku (5 pacientů), v Malaysii (2 pacienty), ve Spojených arabských emirátech (25 pacientů), v Brazílii (5 pacientů), v Rusku (2 pacienty), Na Slovensku (Nové Zánky, Bratislava, 6 pacientů), ve Varšavě (1 pacient), v Helsinkách (1 pacient), v Kuwaitu (1 pacient), v Budapešti (1 pacient), v Lybii (6 pacientů). Od roku 1994 absolvoval 249 přednášek (z toho 135 přednášek bylo na mezinárodní, 17 na kontinentální, 12 na světové úrovni). Je autorem více jak 40 odborných článků a dvou monografií. Docent Petr Suchomel v současnosti přednáší na Neurochirurgické klinice 1.Lékařské fakulty v Praze a v Ústavu zdravotnických studií Technické univerzity v Liberci.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist