Reklama
Jak ožívají lázně - autor: Marta Csontosová

Máte se na co těšit, jestli se chystáte do Konstantinových Lázní. Kromě léčebných pocedur a čisté přírody tam návštěvníky vítá nové wellness centrum.

Jak ožívají lázně

Přesně před čtyřmi lety se ke mně dostala infrormace, že v Konstantinových Lázních zamýšlejí vybudovat wellness centrum s velkým bazénem a to přímo za Prusíkem, hlavní lázeňskou budovou. Tehdy nepředstavitelné, dnes realita. Wellness centrum Konstantin už půl roku slouží lázeňským hostům a návštěvníkům z celého okolí. Záměrům majitelů lázní postavit wellness centrum jsem rozuměla. Malý rehabilitační bazén (nový a velmi hezký), který vyrostl v rámci rekonstrukce lázeňského domu Jirásek, lázním zdaleka už před těmi čtyřmi lety nepostačoval. Ani kapacitně, ani svým posláním. Zaplavat jsme si tam mohli, ale je to přece jen rehabilitační bazén, určený spíš ke cvičení než opravdovému plavání. Dobrý bazén Konstantinkám chyběl.

A to nekvetou rododendrony

Pohled přes obrovskou prosklenou stěnu na koupající se spokojené lidi je v sychravém podzimním počasí velmi povzbuzující. Já uzimená, v plášti, s kapucou přes hlavu, oni spokojení, v plavkách a ve vířící teplé vodě. Nemohu na novotou vonící stavbu jen tak koukat, musím přece vejít dovnitř. Ochotná recepční mě po konzultaci s nadřízeným provedla celým wellness centrem a tak vím, že bazén je vyhřívaný na 29°C, všem klientům wellness centra je zdarma k dispozici kneippův chodník, celý saunový svět, odpočivárna. Navíc je centrum přímo propojeno s hlavní lázeňskou budovou. Hosté ubytovaní v Prusíku si tedy mohou jít užívat služby wellness centra bez toho, aby opustili budovu. Přímo v části propojení vytvořili architekti i elegantní masážní studio. Vyzkoušet něco z lákavé nabídky, nebo je to moc zážitků najednou? Nejsem sama, a tak se raději vzdávám zážitku z masáže. Dostalo se mi ho trochu později, i když zprostředkovaně, u kavárenského stolku. Mimochodem káva v kavárně lázeňského domu Prusík tak voní, že jí nelze odolat. Tedy u toho kavárenského stolečku jsem měla možnost si vyslechnout rozhovor dvou dam, právě absolvujících konopné masáže. Jedna sdělovala zážitek z masáže relaxační, druhá z masáže stimulační. Rozplývali se nad vůní olejíčků obohacených o éterické oleje z levandule a červeného pomeranče (to byla masáž relaxační) a nad masáží olejem z rozmarýnu a růžového dřeva pro celkové povzbuzení a uvolnění lymfatických cest (to byla masáž stimulační). K vůni kávy takový voňavý rozhovor... A to ještě když budou kvést v parku rododendrony...

Lázně jsou to přepestré

Konstantinovy lázně jsou lázně poměrně malé. Disponují přibližně pěti stovkami lůžek a ještě nedávno byly plné především pacientů s kardiovaskulárními problémy (určitě se tady dával do pořádku například bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan) a po těžkých operacích srdce. Pamatuji, že právě v Konstantinových Lázních jsem v rehabilitačním bazénu viděla, jak vypadá jizva po operaci srdce - stopy po šití podél celého hrudníku. Tehdy jsem se také přesvědčila, že není pravda, že lidi s nemocným srdcem jsou lidé tlustí. Ty, co jsem potkávala v Konstantinkách byli takoví velmi slaboučcí – jako slabounká rostlinka, které se nedostává sluníčka a vody. Ani nevím jak a proč, ale byla jsem přítomna také večerní lékařské přednášky k lidem s kardiovaskulárními nemocemi. Mladý rázný lékař kromě toho, že zdůrazňoval význam pití čisté vody u kardiovaskulárních nemocí, vyřkl větu: Když nebudete pečovat o sebe sama, velmi se vám to vymstí. Bez každodenního důrazu na své zdraví dlouho žít nebudete. Ale to bylo před deseti lety a do Konstantinek mě zlákala na cvičení kamarádka – nebyla tady poprvé - a já jen koukala, kolik nemocných lidí je kolem mne. Pomáhala jim hlavně léčivá voda: hydrogenuhličitanová sodnohořečnatá hypotonická kyselka. Pramen i nejstarší lázeňská budova nese jméno pražského profesora MUDr.Bohumila Prusíka, velkého patrona Konstantinových Lázní. Právě silná zkušenost spřed deseti let mě utvrzuje v přesvědčení, jak důležité je pro Konstantinky wellness centrum s dobrým bazénem. Přináší to do lázní – mimochodem Konstantinovy Lázně jsou jedním z nejčistějších míst pokud jde obecně o životní prostředí v celé ČR – oživení. Wellness centrum nemocné určitě nevytěsňuje, naopak. Přináší novou energii v podobě zdravých mladých lidí a malých dětí, v podobě jejich neustálého pohybu a radosti z vody. Konstantinovy Lázně jsou dnes – i v sychravém podzimu – lázně krásně přepestré.

Ceny některých služeb wellness centra „Konstantin“:

  • Vstup na 1 hodinu je 80 Kč
  • Vstup na 2 hodiny je 150 Kč
  • Děti do 6 let vstup zdarma v doprovodu rodičů
  • Aromatická masáž částečná 490 Kč/ 45 min
  • Aromatická masáž celková 750 Kč/ 90 min
  • Medová masáž 890 Kč/60 min
  • Konopné masáže 980 Kč/ 90 min
  • Konopná lázeň 590 Kč/ 45 min

Historie Konstantinových Lázní

Počátky lázeňství v Konstantinových Lázních lze vyhledat začátkem 16.století, ale rozvoj začal až v roce 1812, kdy byla postavena první lázeňská budova. Od roku 1955 jsou lázně zaměřeny na prevenci, léčbu a rekonvalescenci kardiovaskulárních nemocí. A proč ten název „Konstantinovy Lázně“? Jeden z členů rodu Löwenstein, kterému patřil blízký zámek v Bezdružicích (byl to Dominik Konstantin) si uvědomil hodnotu minerální vody a rašeliny, kterou jen neuměle využívali sedláci v blízkých Lázních Nová Ves. Dominik Konstantin nechal udělat rozbory přírodního léčiva, protože v blízkých Mariánských Lázních už fungovalo lázeňství i laboratoře. Dominik Konstantin Löwenstein odkoupil od sedláků pozemky s léčivými zroji a založil Konstantinovy Lázně.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist