Reklama
Kde se učit masážím - autor: Marta Csontosová

„Jestli bude z někoho dobrý masér, poznáme velmi rychle“, říká Zuzana Masárová, manažerka prestižní masérské školy REMAS, Piešťany.

Kde se učit masážím

Hodně masérských škol vyrostlo v posledních letech na území bývalého Československa. Jednou z prvních a jednou z nejrespektovanějších masérských škol mají Piešťany. Funguje už 19 let.

O masérské škole REMAS jsem poprvé slyšela asi před šesti lety. Vyprávěl mi o ni v lázních Kúpele Dudince mladý masér v krátkých chvílích když mě právě neničil medovou masáží. Ta masáž mi připadala jako mix starého léčitelství a moderní terapie. Ten mladý masér se naučil čarování s medem právě v Piešťanech. K naplnění předsevzetí, že se musím do té školy podívat, došlo až teď. Měla jsem v Piešťanech pár hodin času a náhoda chtěla, že ve škole právě skončil masérský kurz posluchačů Institutu fyziatrie, balneologie a léčebné rehabilitace se sídlem v Piešťanech, kteří v této masérské škole vykonávají praxi. Přesněji formulováno, praxi si tady prohlubují ti posluchači Institutu, kteří se chtějí v budoucnu více orientovat na masérskou praxi. Ti si chodí do masérské školy REMAS vlastně chodí zvyšovat kvalifikaci na různé druhy masáží. Chtějí jednoduše masážím rozumět více, než je tomu naučí ve škole. V Piešťanech se učí všem v Evropě (a i ve světě) známým druhům masáží. Využívají služeb nejen slovenských lektorů. Jezdí sem lektoři z Česka a například Dornovu masáž a masáž Breussovu jezdí do Piešťan vyučovat lektor z Rakouska. Mluví samozřejmě slovensky. Kurz Aromaterapie zase vyučuje lektorka ze Spojených států, kde učí aromaterapii na vysoké škole pro fyzioterapeuty. Kdo jsou především posluchači masérské školy a o jaké druhy masáží je především zájem?

Do masérských kurzů se hlásí především profesionální maséři, kteří chtějí rozšířit portfolio svých služeb ale i začátečníci, kteří v kurzu Klasická a sportovní masáž získávají základní masérské dovednosti. Poslední dobou se do kurzů hlásí dospělé děti provozovatelů masérských studií – pokračovatelé v provozu rodinné firmy. Žádnou výjimkou ale nejsou ani lidé v ranném důchodkovém věku, kteří si konečně dopřávají naučit se něčemu, co už dávno chtěli vědět a nebyl čas. Netají se tím, že umění masáží chtějí ovládat, aby mohli pomáhat své rodině a blízkým lidem. Jsou mezi nimi ale i tací, co si otevírají malé masérské živnosti. Pokud jde o to, jakým masážím se chtějí účastnící kurzu naučit především, tak převládá zájem o perfektní ovládání klasických masáží. Luboš Masár, jeden ze dvou majitelů školy zdůrazňuje, že z řad absolventů školy je hodně těch, kteří si otevřeli vlastní masážní praxe a spousta se jich uchytilo také v zahraničí. Především v Rakousku, Itálii, v Německu.

Jak dobrá masérská škola vzniká

Určitě není problém otevřít masérskou školu. Ale udržet ji devatenáct let tak, aby prosperovala a zůstala i v sílícím konkurenčním prostředí respektovaná, to chce know how a držení laťky. Jak vlastně škola vznikala a jakou filozofií se její zakladatelé řídili a řídí? Pan Masár odpověděl na moji otázku velmi zajímavě a tak si dovolím citovat: „Když jsme masérskou školu otevírali, dali jsme si za cíl povýšit masérství z řemesla na umění. Jako bývalí sportovci jsme totiž prošli mnoha masážemi a nebylo to ono. Věděli jsme s určitostí, že takové masáže dělat a učit nechceme. Posbírali jsme různé masážní a klasické techniky, seřadili jsme je do fyziologického a logického pořadí, čím vznikla jakási umělecká masážní sestava. Abychom udrželi laťku kvality, tak tuto masáž neustále vylepšujeme a obohacujeme o další speciální hmaty. Samozřejmě, že k udržení dobré úrovně naší školy patří špičkoví lektoři na anatomii, fyziologii a další teoretické předměty. U nás přednáší takové vysokoškolské kapacity z oboru, jako je docent Jozef Šmodrk nebo doktor Ján Šmída. Dalším kriteriem úspěchu naší školy může být fakt, že jsme do programu výuky zařadili i kombinaci nových masáží se starými.“ Pokud jde o vzdělání zakladatelů masérské školy REMAS, tak jeden z majitelů absolvoval FTVS UK v Praze, druhý má speciální vzdělání rehabilitační i pedagogické. Jelikoš je pan Luboš Masár specialistou na lymfatické masáže, nedá mi se nezeptat, jestli se význam lymfatických masáží u nás nepřeceňuje.

A odpověď?

Význam lymfodrenážní masáže je především v tom, že je to masáž účinná pro odplavení toxických látek z organismu. Tato masáž vznikla především jako léčebný prostředek na odstranění lymfatických otoků a časem se zjistilo, že je výborná pro odstraňování celulitidy. Lymfatická masáž obličeje je výborným prostředkem také pro odstranění váčků pod očima a na vyhlazení pleti obličeje vůbec. Je to velmi jemná masáž, která je navíc výborným relaxačním prostředkem a dokáže účinně naladit vegetativní systém organismu. Ne každý klient preferuje hloubkovou masáž, hodně klientů preferuje jemnou lymfatickou masáž. Lymfatická masáž je velmi vhodná pro sportovce před výkonem. Zbaví je toxinů, sportovci se cítí mnohem lehší a výkonnější. Dobrý lymfodrenážní masér musí vědět jak a kam v těle proudí lymfa, musí vědět kam ju on sám chce dostat a musí od úplného začátku masáže vyprazdňovat konečné lymfatické uzliny do krevního oběhu. Ještě dnes se setkávám s názorem (uvádějí to dokonce odborné publikace), že se lymfa vlévá do krve na různých částech těla. To není pravda. Lym,fa se vlévá do krve pouze z takzvaných nadklíčových lymfatických uzlin.“ (kde to je v organismu člověka, pane Masáre. Myslím, že jsou to třísla, podpaží, nad klíční kostí, v břiše?)

Masérská škola REMAS je rodinnou firmou. Majiteli jsou otec a syn Masárovi a ani mě velmi nepřekvapilo, když se z manažerky Zuzky vyklubala paní Masárová, manželka pana Masára mladšího. Co mě naopak, velmi překvapilo, jsou příznivé ceny jednotlivých kurzů (ani za jeden nadstavbový kurz nezaplatí posluchač víc než 3000 Kč, cena základních kurzů, kde je certifikace pro založení živnosti je vyšší, je to asi 10 000 Kč ) a fakt, že neúspěšnému posluchači vrátí kurzovné v plné výši. Ano, nespletla jsem se. „Když se ukáže, že posluchač kurzu nemá cit pro masírování, a ani jeho motorické zručnosti nejsou natolik dobré, že z něj masér nebude, raději ho vrátíme z kratší cesty a doporučíme, aby dál v kurzu nepokračoval. Samozřejmě, že mu vrátíme celý poplatek, který za kurz zaplatil. Věřte, že jestli z někoho bude dobrý masér, poznáme velmi rychle“, prozradila mi manažerka Zuzka Masárová.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist