Reklama
Kedves egészségükre! - autor: Marta Csontosová

Maďarské lázně v Komáromu jsou jiné než české lázně. Už léta léčí nemocné a dopřávají i radostné relaxace široké veřejnosti. A děti jsou vítané.

Kedves egészségükre!

V levných lázních

Za tisícikorunu si v lázních Komárom pronajmete hotelový pokoj se snídaní, s hlídaným parkovištěm, a ještě získáte celodenní vstup do všech vnitřních i venkovních bazénů – vše pro dvě osoby. Když jsem poprvé dostala pozvání do lázní Komárom, neuměla jsem si představit, co tam budu celý den dělat. Pověsila jsem poslušně župan na jeden z bezpočtu věšáčků lemujících dlouhý krytý koridor kolem bazénů a pod župan položila žabky. Otevírám dveře vedoucí k prvnímu z těch venkovních bazénů, brr... Fouká, prší, a já v plavkách... Jenomže ty bazény byly plné lidí. Měli všichni na hlavách směšné koupací čepice a v horké vodě si lebedili. Přišla mi ta neznámá situace velmi směšná, nelákavá. Navíc... teplá voda je přece semeništěm infekčních nemocí a plísní. Od popsaných pocitů uplynulo deset let a já do Komáromu jezdím alespoň dvakrát za rok.

Léto v horké vodě?

Ponořit se na hodinu do krásně horké minerální vody je velmi příjemné. S kamarády tam můžete prodiskutovat všechna témata. Když vás to omrzí, dojdete si na dobré jídlo – doporučuji sáhnout pouze po typicky maďarských jídlech, pořádnou porci dobré ryby nebo řízek vám nadělí už v přepočtu za sto českých korun – a pití. V debatě můžete pokračovat dál v prosklené odpočívárně a pak opět dokola. Jenže co v horkém létě? K horkému létu přece koupání v horké léčivé vodě nepatří.

Byla jsem v Komáromu naposledy v polovině června. Sluníčko pražilo a venku bylo 28 stupňů. Přijeli jsme tam pozdě večer. Ještě na Moravě bylo velmi příjemné mít na noze teplé ponožky a nepromokavé botasky pro případ, že budu muset vystoupit z auta. Ráno v Komáromu bylo slunečné a den sliboval i takovým zůstat. Hned po snídani proto míříme k venkovním bazénům a zabíráme si na rozsáhlém upraveném trávníku závěsná houpací lehátka. Už totiž víme, že o houpací lehátka je největší zájem. Hladina vody v plaveckém bazénu (25 °C teplá minerální voda) je ještě nezčeřená, nikdo neplave. Houfy lidí začnou proudit až tak za hodinu. Je sobota, deset hodin dopoledne, a je dobré vědět, že Maďaři mají zvyk trávit soboty a neděle právě v termálních lázních a v lázních si rádi dopřávají i rodinné obědy. Pět restaurací přímo v areálu těchto malých lázní a dalších pět restaurací těsně za branou není proto ničím nadbytečným. A ty maďarské cukrárny... Po čemkoliv tam člověk sáhne, všechno chutná výtečně. Nemohu pochopit, proč Maďarky nejsou při té chutné a o kalorie neošizené stravě mnohem tlustější. Hubené ale také nejsou. Venkovní bazény jsou v Komáromu otevřené pouze v létě a slouží opravdu hlavně sportovněji založeným lidem a rodinám s dětmi, tudíž určitě si zaplavete. A i když je porodnost v Maďarsku už desítky let jednou z nejnižších v Evropě, u bazénů je dětí dost a jsou úplně stejné jako naše. Živé, hravé, občas zlobí. Dětem jsou ale vyhrazeny dětské mělké bazény plné atrakcí. Nechybějí tobogány. Momentálně jsou návštěvníkům k dispozici tři kryté a pět venkovních bazénů – jeden z nich je 50metrový (osm plaveckých drah), a slouží kondičnímu plavání.

Ekonomická krize?

Už je to tak. Alespoň u mne. Kdekoliv jsem, sleduji dopady současné ekonomické krize. Žárlivě – jak je u nás dobrým zvykem - střežím, jestli náhodou někoho neobešla. To víte, že jsem si při poslední návštěvě Komáromu dobře všímala všech výstražných signálů. Navíc, vždyť maďarská ekonomika jako první ve střední Evropě hlásila obrovské problémy. Jak nejlépe zjistit, co jsou zač návštěvníci lázní? Rozhodně ne nenápadným odposloucháváním jejich rozhovorů. I když, budu upřímná, také to občas, tváříc se jakoby nic, dělávám. Na svou omluvu musím sdělit, že to jsou někdy zajímavé informace. Tentokrát jsem si takto „nenápadně“ vyslechla dvojici Němců, kteří si ráchajíc se v horké vodě vyměňovali zkušenosti z bydlení v lázeňském hotelu. Nesdělovali si nadšení z luxusu, ale neslyšela jsem ani zklamání. Tříhvězdičkový hotel, kde bydleli, označovali za dobrý standard se slovy: „Za ty peníze...“ Mnohem lepší výpovědí o skladbě návštěvníků každých lázní je ale - nežli nenápadný odposlech cizích rozhovorů - obhlídka parkoviště, a v případě Komáromu také plně obsazené chatové osady a campingu pro karavany přímo v areálu lázní. Dovolím si tvrdit, že sedmdesát procent aut mělo německou, rakouskou, holandskou a francouzskou SPZ. Na Němce a Holanďany jsem v Komáromu zvyklá, ale Francouzi? Ti tady nikdy nepobývali. S dvojicí Francouzů jsem dokonce měla příležitost posnídat. Na rozdíl od ostatních si nevybrali nic ze široké snídaňové nabídky. Byla pro ně zřejmě moc hutná (párky, vajíčka, salámy,...) a požádali o francouzskou klasiku: lupínky, mléko, džem, rohlíky, máslo. Nemusela bych ani čtenáře ujišťovat, že jejich přání bylo vyplněno. Francouzi v Komáromu? Pořád to mám snahu prodiskutovávat. Jediným vysvětlením jejich „výskytu“ v Maďarsku je výhodnost kurzu euro-forint (1 euro je 270-330 ft). Vychází mi, že maďarské lázně na ekonomické krizi v Evropě vydělávají. Neviděla jsem bohatou zhýčkanou klientelu, ale na malou návštěvnost si v Komáromu rozhodně nemohou stěžovat.

Léčba

Termální voda v Komáromu vytryskla v roce 1965 a od roku 2001 je schválena jako léčivá. Neduhy svého těla si zde léčí lidé s degenerativním onemocněním páteře a kloubů (odvápněním kostí, opotřebením kloubů, dnou, akutními bolestmi svalů, tenisovými lokty). Voda velmi pomáhá také po ortopedických a neurologických operacích, ale zvládají také případy gynekologických nemocí (některé druhy neplodnosti, klimakterické potíže). O léčbu v lázních Komárom má zájem asi 20 procent všech návštěvníků. K dispozici jsou jim revmatologové, maséři, rehabilitační pracovníci. V Maďarsku je obecně mimořádně propracovaná reflexní masážní terapie. Léčivá voda v Komáromu má vysoký obsah vápníku, hořčíku, hydrokarbonátu, chloridů a síranů.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist