Reklama
Kolagen a peptidy - autor: Jana Rovenská

Kolagen je vláknitá, ve vodě nerozpustná bílkovina, tvořící základ pojivových tkání (vaziv, chrupavek, kostí). Kolagen tvoří 25-30 % všech proteinů v těle savců, 70 % kůže a až 10 % naší celkové hmotnosti. Základ slova kolagen lze najít v řeckém slově kolla (klih, lepidlo). Kolagen ovlivňuje vzhled (pružnost) naší pokožky, ale také vnitřních orgánů. Dále ovlivňuje kvalitu vlasů, nehtů, vděčíme mu za zdravé klouby a nehty. Existuje asi třicet typů kolagenu, většina je 1. typ, přítomný v kloubech, šlachách, zubech, kostech. Jiný významný typ kolagenu je obsažený v chrupavkách. Kolagen v našem organismu má důležitější roli, než bychom si mysleli a začíná se mu tedy dostávat náležitě sofistikované pozornosti.

Kolagen a peptidy

Kolagen si naše tělo vytváří pouze do jistého věku. Tvorba ustává pozvolna, tak, jak nám přibývají léta. Například zmiňovaný kolagen prvního typu, zastoupený v rychle rostoucích tkáních (díky němu máme krásně vypnutou pleť), se v našem těle tvoří asi do 35. roku. Pak se jeho obnova postupně snižuje. Neubývá nám jen kolagen prvního typu, odpovědný za elasticitu kůže, ubývá i kolagen v pomalu rostoucích tkáních (například v chrupavkách). K ještě výraznějšímu úbytku kolagenu dochází po 60. roku života.

S přibývajícími vráskami, povadlou kůží, zhoršenou kvalitou nehtů a vlasů, bolavými klouby, ztuhlými zády začínáme všemi dostupnými prostředky hledat řešení. Naštěstí žijeme v době, kdy se objevují přípravky, které dokážou procesy stárnutí zpomalit až téměř zastavit. Tady se vyplatí stav konzultovat s odborníky z estetické medicíny i ortopedy. Říkáte, že by možná stačilo pojídat tlačenky, aspiky, masové vývary? Není tomu tak. Vědci zjistili, že pokud tělu pravidelně dodáváte kolagen, organismus si na tento dodatečný zdroj zvykne a postupně při jeho vlastní obnově leniví. Naštěstí existují i přípravky, které dokážou podpořit tvorbu kolagenu (a dalších elastických tkání) v těle.

I běžným hubnutím přicházíme o kolagen

Jestli vás nikdo neupozornil, že při kýženém zhubnutí dochází i k nechtěnému efektu, tak raději zbystřete. Jak začneme hubnout a kila jdou dolů, naše tělo se nám „odmění“ nepěkně povadlou kůží, ztrhanými rysy v obličeji, lámavými vlasy a nehty, začnou pobolívat i klouby. Odstranili jsme z jídelníčku tučná masa, tlačenky, ovary... Když kolagen tvoří 70 % naší kůže a až 30 % hmotnosti všech našich bílkovin, nějak se hubnutí projevit musí. Pohublí se chceme líbit, ale nevyplněni kolagenem nepůsobíme pěkně. Tělu ale můžeme pomoci. Dokonce... pomocí kolagenu už bude možné i hubnout a to bez zmíněných nechtěných následků. Nedávné objevy vědců vypadají, pokud jde o hubnutí a problém kolagenů, velmi slibně. Podstata vědeckého objevu spočívá v tom, že se povedlo vyvinout preparát, jehož podstatou je kombinace kolagenů, peptidů a dalších účinných látek podporujících hubnutí. Základem objevu je bioaktivní kolagen, takzvaný přírodní transdermální živý kolagen (právě ten podporuje vlastní obnovu kolagenových tkání). Bioaktivní kolagen je téma pro farmacii a dermatologii velmi živé přesto, že je už běžně používaný v praxi. Zdravotníci dokážou pomocí bioaktivního kolagenu a laseru například hojit nehojící se rány, s nimiž si měsíce lékaři nevěděli rady, dermatologové dokážou bioaktivním kolagenem a laserem zlepšovat strukturu povadlé pleti. Již dnes existují preparáty, s jejichž pomocí si můžete tvarovat postavu a v krátké době by se i na našem trhu mohly objevit preparáty pro kýžené dobré hubnutí. V těchto účinných produktech pro oživení organismu, ale i hubnutí, je biopeptidový komplex, vznikající při procesu extrakce kolagenu, kdy kromě bílkovin vznikají peptidové řetězce a volné aminokyseliny. Hlavním posláním peptidů je usnadnění komunikace mezi kožními buňkami, čímž se stimulují přirozené fyziologické procesy. Jedná se o produkty, jejichž účinnost se pohybuje mezi kosmetologií a farmakologií. Je nezbytné připomenout, že jsou to produkty pro organismus zcela bezpečné a bez nežádoucích vedlejších účinků. V ANTI-AGING centru „Krása-zdraví-Vinohrady“ (Vinohradská 53, Praha 2) pracují se zajímavou procedurou. Když se zmínili o kolagenovém koktejlu v kombinaci s laserem, nevěděla jsem, co si pod tím pojmem představit. Teď už vím, vyzkoušela jsem, takže mohu referovat.

Celá procedura trvá přibližně 40 minut a je docela komplikovaná. Určitě ne pro klientku, ale pro ošetřující zdravotní sestru. Po odlíčení obličeje a po tom, jak si odložíte všechny kovové šperky, následuje masáž obličeje a krku stříbrnými rukavičkami (dle přání lze přidat masáž dekoltu). Stříbrné rukavičky jsou sice zázrak sám o sobě, ale když jsou ještě napojeny na speciální přístroj New-Life, dochází při ošetření ke zlepšení metabolických procesů v pleti a ke zpevňování obličejových svalů. Podíváte se na sebe do zrcadla a už vidíte, že vaše pleť zrůžověla, je čistší, svěžejší. Jenže to ještě není všechno, přichází na řadu ten tajemný kolagenový koktejl. Nebojte se, nikdo tady nikoho neopíjí, ten kolagenový koktejl (směs čistého živého kolagenu, peptidů, vitaminů) vám zdravotní sestra nanese na obličej a nechá působit laser. Samozřejmě, že oči jsou chráněny speciálními brýlemi. Pod laserem v kolagenovém koktejlu leží klient 6-12 minut. To je už vše. Kolagenový film má silný vypínací účinek, některé klientky tento efekt vítají, jiné (záleží na typu a stavu pleti) mají pocit „staženosti“ - proto se na pleť ještě aplikuje kolagenový krém. I pro mne, z vlastní zkušenosti, je finální použití krému příjemnější. Jistě se ptáte, proč ta složitá kombinace rukaviček, kolagenového koktejlu, laseru? Dovolím si zjednodušit vysvětlení odborníků a sdělit, že důvodem je fakt, že pleť, připravená po ošetření stříbrnými rukavičkami, lépe přijme všechny výživné látky obsažené v koktejlu. A velkou podporou je samozřejmě laser. Cena jednorázového ošetření stříbrnými rukavičkami a s kolagenovým koktejlem je 1300 Kč, permanentky ošetření se ale vyplatí víc, za sérii 5-ti ošetření zaplatíte pouze 6000 Kč, série 10 ošetření vychází na 10 tisíc Kč (členky klubu zaplatí za 10 ošetření pouze 5600 Kč). Více na www.krasa-zdravi.cz

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist