Reklama
Koupel pro naši pleť - autor: Michaela Poláčková

Přísadové koupele jsou přínosnější, než bychom si mysleli. Která z těch přísad je pro naši kůži nejvýživnější? Podle dermatologů je to sušené kozí mléko a sušená syrovátka z kozího mléka, protože zvyšují odolnost vaší pleti proti nežádoucímu vlivu vody.

Koupel pro naši pleť

Kozí mléčné produkty si už získaly naši přízeň. Pryč jsou doby, kdy jsme je vozili pouze z Francie. Tak, jak jsou kozí mléčné sýry dobré a zdravé pro naše bříško, tak jsou dobré do koupele. Samozřejmě ne sýry, ale koupel s kozím mlékem obohatí naši pleť.

Do koupelí se dnes v lázních samozřejmě nelije kozí mléko ze džbánu, stačí ho nasypat z připraveného sáčku.

Dermatologové řadí koupele s přísadou kozího mléka mezi ty, které upravují narušené fyziologické funkce celého kožního povrchu. Zní to velmi učeně? Vězte, že se nejedná o nic jiného, než že kozí mléko vyživuje suchou, zralou a problematickou pleť (takovou pleť má každý z nás po dovršení čtyřicítky). Proč má takovou moc napravovat porušenou pleť právě kozí mléko? Podle dermatologů je zásadním přínosem tuk kozího mléka, který dokáže fungovat jako ideální transportní prostředek účinných látek do hlubších vrstev pokožky. Obsahuje fosfolipidy, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán a také ceramidy, které tvoří mezibuněčný tmel v horní vrstvě pokožky. Tuk kozího mléka obsahuje více esenciálních mastných kyselin (linoleové a arachidonové) než kravské mléko a vyšší množství mastných kyselin se středním a krátkým řetězcem (látka s tímto řetězcem se lépe vstřebává, než látka s dlouhým řetězcem). Kozí tuk tak pomáhá obnovit na pokožce narušený hydrolipidický povrchový film, který je důležitou součástí kožní bariéry.

Klinické testování

V českých lázních, specializovaných na kožní problémy, proběhlo nakonec i klinické testování koupelových přísad a to na vzorku 62 klientů s kožními problémy. Třicet dva z nich absolvovalo 20 koupelí s použitím regenerační syrovátkové koupelové přísady a třicet pacientů absolvovalo 20 koupelí s hydratační mléčnou koupelovou přísadou. Přísady dávkovali do teplé vody (36 – 38 °C). Výsledek? Kromě toho, že klienti udávali, že koupel je příjemná, odborný posudek zní, že u 96,78 % klientů se velmi příznivě zlepšil stav pokožky. Velmi dobrou zkušenost s koupelovou přísadou z kozího mléka mají podle Mgr. Martiny Obšilové, vedoucí balneologie, i v Priessnitzových lázních Jeseník. Cena jedné koupele se syrovátkou z kozího mléka je 320 Kč. Velmi podobnou cenu za přísadovou koupel z kozí syrovátky uvádějí i Lázně Kostelec u Zlína, kde mají klienti možnost dostat vanu plnou léčivé vody s přísadou ze syrovátky z kozího mléka již tři roky. Příprava koupele s přísadou z kozího mléka není nijak složitá. Do vany plné horké vody (klient si může teplotu vody zvolit) se nasype plný sáček sušeného mléka nebo syrovátky. Vklouzněte do takové dobroty a ještě si můžete navrch objednat výživnou masku a odpočívat ve vaně předepsaných dvacet minut. Kdy jindy je lepší příležitost na pleťovou masku, než vleže ve vaně s horkou vodou? Jestli si dobře pamatuji, tak stejnou proceduru s názvem Kleopatřina koupel jsem absolvovala v jednom velmi hezkém hotelu v Karlových Varech. Jen tam ještě servírovali ke koupeli i nealko koktejl. Když si to tak dobře pamatuji, musel to být silný zážitek.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist