Reklama
Kouzlení s vodou - autor: Jana Hrbková

V Rajecké dolině jsou prameny minerální vody, jejichž sílu umocňuje čistá příroda Malé Fatry.

Kouzlení s vodou

Díky televiznímu zurčícímu potoku, reklamě na vodu Rajec, v němž dovádí medvěd, vydra, ryby, se stala Rajecká dolina symbolem čisté vody (Slovensko má opravdu největší zdroje pitné vody v Evropě). Jen zasvěcení ale vědí, že Rajecká dolina je také zárukou mírného podnebí a dostatku slunečních dní bez úmorných veder – počasí ideální pro odpočinek a relax. Přímo v Rajeckých Teplicích.

Lázně nejsou veliké, ale návštěvníka uvedou téměř do pohádkového světa. Vstoupit do nově rekonstruovaného lázeňského domu Aphrodite, znamená ocitnout se v atmosféře antiky, pohody a luxusu. Do majestátního hotelového, léčebně-relaxačního komplexu může směle vstoupit i ten nejrozmazlenější evropský lázeňský host. Přijměme i my pozvání na prohlídku lázní.

Termální voda

Základem terapie jsou přírodní termální prameny (teplota 38 °C). Úspěšně léčí nemoci pohybového ústrojí, stavy po úrazech, operacích kloubů a páteře. Dobré výsledky zaznamenávají zdejší balneologové i v léčbě nervových nemocí a nemocí z povolání. Lázeňské zařízení je vybaveno nejmodernějšími diagnostickými a terapeutickými přístroji. O zdraví klientů pečuje kvalifikovaný tým lékařů a zdravotního personálu. Balneoterapie je na špičkové úrovni, čistota a hygiena s ní související je samozřejmostí. V těchto lázních nenajdete ,,lázeňskou klasiku“, na jakou jste jinak v lázních zvyklí. Nejsou zde přísné bílé zdi a kachlíky evokující pobyt v nemocnici. V prostorách lázeňského domu působí vznešené antické prvky, vybízející obdivovat krásu lidského těla.

Nově i pitné kúry

Dlouho jsme si jezdili do Rajeckých Teplic léčit pouze pohybový aparát a neurologické nemoci. Nebo jsme se tam jezdili jen koupat a relaxovat. Z nepochopitelných důvodů pitné kúry (aplikovaly se už v 19. století) v minulém režimu upadly v zapomnění a balneologové po nich sáhli v loňském roce. Vzácná rajecko-teplická léčivá voda, vyvěrající z hlubin země, je jímaná přímo v lázeňském parku v hloubce 255 metrů. Své výjimečné fyzikální a chemické vlastnosti získává díky geologické skladbě podloží (tvoří ho dolomit a vápenec). Z hornin získává minerální látky, především kalcium a magnézium, díky nimž má voda zásaditý charakter. Dlouhodobé pití vody vytváří zásadité prostředí v organismu člověka, čímž dochází k účinné detoxikaci a odkyselení, k procesu, který zpomaluje stárnutí tkání. Obsah kalcia a magnézia ve vodě částečně pokrývá denní dávku těchto životně důležitých minerálů, působí preventivně proti stresu, civilizačním nemocem a má příznivé protizánětlivé účinky na zažívací trakt. Díky přítomnosti přírodního CO2 jsou minerály lépe vstřebatelné a díky nízkému obsahu sodíku je pití vody vhodné i v rámci prevence kardiovaskulárních nemocí. Doporučená denní dávka je 1,5 l vody nalačno ze skleněného nebo porcelánového „pítka“ a pomalu se u popíjení vody procházet. Voda pro pitné kúry vyvěrající z hlubin země se samozřejmě nijak neupravuje a je hostům k dispozici v pitných fontánkách po celý den.

Procedury těla

Prohlídku balneo oddělení je dobré začít ve Vodním světě. Je libo plavecký bazén (voda 31°C) pro rozhýbání svalů, nebo relaxační bazén s množstvím masážních trysek (voda 38 °C) pro regeneraci kloubů? Plavecký bazén výjimečný tvarem a zajímavými atrakcemi – vodopády a masážními chrliči vody. Koupel žádá odpočinek na lehátkách s výhledem do parku a občerstvení v baru. Přímo v areálu Vodního světa. Novou procedurou pro pěstění a léčbu těla je procedura „Horské bio bahno“. Základem procedury je bahno z chráněných oblastí panenské slovenské přírody a k terapii se připravuje smícháním s přírodní léčivou vodou z lázeňských pramenů. Procedura má podobu lokálního nebo celkového zábalu. Účinky: uvolňuje svalové napětí, zlepšuje prokrvení, vyživuje chrupavky, svaly, úpony, zábal má analgetický a výrazně protizánětlivý účinek v místě aplikace a také zlepšuje kvalitu pleti. Lokální zábal stojí 18 euro, celkový zábal stojí 40 euro. Rajecké Teplice byly průkopníky mezi slovenskými lázněmi, které začaly před deseti lety nabízet kromě klasických procedur i promyšlený systém exkluzivních parních lázní a saun. Saunový svět je situován v orientálním prostředí s výhledem do pěstěného lázeňského parku. Dnes už tato wellness terapie „přeskočila“ do parku, kde se přímo za prosklenou stěnou v pěti příjemných minerálních bazénech nabízejí další kroky ozdravení a relaxace.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist