Reklama
Lázně a lupénka - autor: Marta Csontosová

V lázních Kúpele Smrdáky léčí s dobrými výsledky lupénku i potíže pohybového ústrojí. Léčebné pobyty ve Smrdákách proplácejí i české zdravotní pojišťovny.

Evropský unikát

Žijeme v uspěchaném světě a ne každý si svého zdraví dokáže vážit. Lidé s lupénkou ale nemají moc na výběr. Kdyby se o své zdraví nestarali, lupénka by je doslova zničila. Jednou z forem boje s lupénkou je lázeňská léčba. Musí to být ale v lázních, kde je pramen vody s vysokým obsahem sirovodíku.

Prameny léčivé vody s tak vysokým obsahem sirovodíku jakými disponují Kúpele Smrdáky jsou jedny z nejkoncentrovanějších léčivých vod v Evropě – ověřovala jsem. Prameny jsou také nejvydatnější svého druhu a můžeme mluvit o evropském unikátu. Podle odborníků není pro našince v Evropě lepšího místa pro léčbu kožních nemocí než jsou Kúpele Smrdáky. Díky vysokému obsahu sirovodíku má voda mimořádné účinky při léčbě kožních a pohybových potíží. Kromě obsahu sirovodíku najdeme v léčivé vodě také magnézium, kalcium a jiné minerály (spolu 3400 mg/litr). Stejné léčivé prvky obsahuje také bahno. Mimochodem, věděli jste, kde má vaše tělo nejvíce síry? Vězte, že je to ve vlasech, v nehtech, v kůži a v kloubech. Člověk by měl denně dostat do organismu asi 2-3 gramy síry. A jak, když nejste ve Smrdákách? V běžném denním režimu si člověk zabezpečí příjem síry především trávením bílkovin.

Lázně a lupénka

Vedoucí balneoprovozu lázní Kúpele Smrdáky je paní Iveta Fojtlínová. Pracuje tady už patnáct let, proto jsem právě ji požádala o přiblížení, jak probíhá v tak speciální minerální vodě léčba lupénky.

Jaké procedury vlastně podáváte lidem s lupénkou?

Základní procedurou je minerální vanový koupel. Naše minerální voda má u pramene pouze 12 °C a dle pokynů lékaře ji ředíme obyčejnou horkou vodou zpravidla na 37°C. Tu naši minerální vodu ani nelze kvůli mimořádně vysokému obsahu síry (680mg sirovodíku na 1 litr vody) používat jako neředěnou. Věřte mi, že v původní koncentraci je na organismus doslova toxická a žádný organismus by to nezvládl. Ředí se přesně na koncentraci určenou lékařem. Zpočátku dáváme klientům 9 litrů minerální vody na vanu o obsahu 180 litrů. Když se klient u nás zadaptuje, dopřejeme mu 18 litrů minerální vody na stejnou vanu. Když klient dobře toleruje i silněji koncentrovanou koupel, může už dostat koupel ve kterém je 36 litrů minerální vody. Minerální koupel má klient s lupénkou 6x týdně. V koupeli ale musí být klient velmi disciplinovaný: oblast srdce musí být nad hladinou (aby se nenadýchal sirovodíku) a aby zůstal v klidu (aby minerály zůstávaly na kůži a dostaly se také do částí které nejsou ponořeny ve vodě). Delší pobyt v léčivé vodě je zbytečný. Kůže už ztrácí schopnost vázat vodu i minerální látky.

A další „lupénkové“ procedury?

Jsou to částečné minerální procedury (pouze ruce,nohy, nebo vlasové oplachy, někdo potřebuje pouze oplachy tváře) v tak vysoké koncentraci, jakou by v celkovém vanovém koupeli ani nezvládli. Vyšší koncentrace je žádoucí hlavně u lidí s kožními problémy na dlaních a na chodidlech. Tam je kůže silnější a hůře se prokrvuje. Poměr léčivé a obyčejné vody je u částečných koupelí 1:1. Procedura trvá 10 minut a výsledkem je zvýšené prokrvení. Už po několika minutách je jasně rozpoznatelný rozdíl na kůži která byla v koupeli a která nebyla v koupeli.

Tito lidi trpí svěděním kůže…

Svědění přestane u nás lidi s lupénkou sužovat už po prvních koupelích a to je pro každého klienta přímo vykoupením.

S jakou odbornou procedurou ještě mohou počítat klienti vašich lázní?

S bahenními zábaly. Bahno s vysokým obsahem síry a jejich sloučenin působí mechanicky, chemicky a fyzikálně. Bahno se aplikuje 45°C teplé po dobu 20 minut. Tělo se prohřeje a pokožkou se dostanou do organismu důležité minerální látky. Bahno se u nás používá na celkové ale také na částečné zábaly – podle rozhodnutí lékaře. Důležitá je také fototerapie. Ta se ordinuje podle kožních problémů klienta. Buď se ordinuje horské sluníčko, nebo terapie UVA nebo UVB. Jelikož každý čtvrtý, možná každý třetí pacient sužovaný lupénkou trpí také revmatoidní artritidou, potřebují tito pacienti také rehabilitaci. Aby se proces dál nerozvíjel.

Léčba lupénky je v podstatě nekonečný proces. Také u vás je doporučená lázeňská léčba lupénky až 4 týdny. To si přece nemůže zaměstnaný člověk ani dopřát.

Přijíždějí k nám i velmi pracovně vytížení lidé, kteří pak u nás mají vlastně zvláštní režim. Kromě toho, že mají k dispozici internetové připojení, vlastně mezi procedurami normálně pracují. Když potřebují, odjíždějí od nás dokonce na den-dva i na služební cestu po Evropě. Naštěstí letiště ve Vídni a v Bratislavě jsou blízko. Právě tito pacienti jsou ale nejdisciplinovanější pokud jde o dodržování rad lékaře. Nezřídka se stává, že se nám objednávají na nejzákladnější procedury také tehdy, když vědí, že budou mít cestu kolem Smrdák. Prostě si přijedou natankovat do svého těla potřebné minerály…

Kúpele Smrdáky disponují 400lůžkovou ubytovací kapacitou a kolem pavilonů je téměř 20ha lázeňský park. Právě v parku s nacházejí dva využívané prameny sirovodíkové léčivé vody. Lázně založit koncem 19.století šlechtic Jozef Vietoris. Podle vědců je třeba hledat základ vzniku podzemních zásob léčivé vody ve Smrdákách ve třetihorách (před 25 miliony let). Tehdy byla karpatsko-alpská prohlubeň (Vídeňská pánev) vlastně mořem. V lagunách toho moře se miliony let tvořily usazeniny z biologického materiálu – hlavně z těl živočichů. Kdo se nemůže léčit v lázních Kúpele Smrdáky Lidé a bronchiálním astmatem, epilepsií, těhotné ženy, lidi se závažným srdcově-cévním onemocněním, s nádorovým onemocněním, s infekčním onemocněním, s akutní trombózou, s akutní sychózou, diabetici, lidé závislí na alkoholu a jiných návykových látkách, inkontinentní klienti. U astmatiků může sirovodík vyvolat astmatický záchvat a tak dělají klientům s kombinací nemoci (lupénka+astma) v první den léčby testy dechové snášenlivosti. Nejdřív je pouze nechají ke smradlavé vodě přičichnout a když nenásleduje reakce, aplikaci koupelí na kůži prodlužují. Někteří astmatici snášejí i silný zápach sirovodíku velmi dobře.

Srovnávací tabulka obsahu sirovodíku v jednotlivých lázeňských centrech na Slovensku
Sírové kúpele na Slovensku.
KúpeleH2S (mg/l)Celková mineralizácia vody (mg/l)pHTeplota vody °C
Dudince6.64 - 13.44407 - 58745.9 -7.127.5 - 28.5
Piešťany2.5 – 10.921375 - 14266.1 - 6.831.0 - 69.5
Trenčianske Teplice2.56 – 14.402690 - 29705.5 - 6.4
Turčianske Teplice0.80 – 13.301502 - 15156.4 - 6.545.0 - 45.5
Smrdáky597 - 6733159 - 34565.7 - 6.711.4 -13.5
Sobrance9.7 - 23.923224 - 98556.2 - 6.511.5 - 13.9

1 mg a viac H2S v jednom litri vody obsahujú má tiež pramene Belušské Slatiny, Byšťa, Komárno, Mastenec, Patince, Salvator, Santovka a Šarišský Štiavnik.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist