Reklama
Lázně na míru - autor: Jana Hrbková

Jaká je nabídka Lázní Poděbrady v letošní, už 108. lázeňské sezóně? Mají lázně co nabízet všem vrstvám zájemců o pobyty a procedury?

Lázně na míru

Nemůže každý vědět, že pod lázněmi se nachází klenot: obrovská podzemní zásobárna léčivé minerální vody (v hloubce 90 – 160 metrů). A to Lázně Poděbrady leží asi 50 km od Prahy. Jet vlakem z Prahy do Poděbrad zabere tolik času, jako jet z jednoho konce Prahy na druhý. Někdy je to dokonce z Prahy do Poděbrad rychlejší.

Už jsem jednou psala, že mám pocit, jakoby měl problém s kardiovaskulárním systémem už každý Pražák starší čtyřiceti let. Přitom lázně na rekondici srdce a cév mají pražané za humny, Poděbrady jsou vlastně pražskými lázněmi. Vykoupat se v uhličité vodě víckrát za sebou, dopřát si denně svižnou procházku na břehu Labe...

Když se nedávno otevíral po nákladné rekonstrukci lázeňský dům Libenský, byl slavnostního aktu přítomen i zná- mý pražský kardinál Miloslav Vlk (85). V osobním rozhovoru mi prozradil, že je ubytovaný už tři týdny v hotelu Zámeček a že se v Poděbradech dává dohromady každý rok už léta. Začalo to samozřejmě infarktem a bez zábran mi pan kardinál sděluje, že lázeňská regenerační kúra mu vydrží rok. „Bez uhličitých koupelí, každodenních procházek a bez cvičení bych se určitě nedostal do dobré kondice. Vzkažte ale svým čtenářům, že bez fyzického pohybu si srdce a cévy v dobré kondici nikdo nemůže udržet.“ Tak vzkaz pana kardinála předáváme.

PROTO JSOU ZDE PODĚBRADY

Dost často se lze setkat s názorem, že vlastně kardio - rehabilitace v lázních je rozmazlování, že v době účinných farmak to není nutné. Pár lekcí z rehabilitace mohou pacienti dostat na klinice a když opravdu chtějí cvičit, tak prý to mohou i doma. Kdo může lépe polemizovat s pochybovači o účincích lázeňské léčby v Poděbradech, než pan primář Vít Mařatka? „ Je prokázáno a to nemluvím o nějakých českých datech a sledováních, ale celosvětová data prokazují, jaký význam má rehabilitace v léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Úzce to souvisí s prevencí rizikových faktorů - sledování děláme na skupině pacientů, kteří už trpí srdečním onemocněním, třeba prodělali infarkt - a víme, že další osud závisí od jejich vůle změnit svůj životní styl. Víme také, že rehabilitace v našich lázních má pro sledované pacienty zásadní význam. Pokud má někdo představu, že pacientovi po srdeční příhodě stačí nasadit adekvátní léčbu a odborně ho sledovat, budu s ním polemizovat. Pacienti často žijí v domnění, že když bere léky, je chráněný. To je zavádějící, lázně mají pro takového člověka zásadní význam“. Tolik primář Mařatka.

Na co speciálního se v letošní sezóně mohou těšit klienti, kteří zavítají do Lázní Poděbrady? A co by si neměli nechat ujít v Lázních Poděbrady obyvatelé Prahy?
Podle slov generálního ředitele lázní Ing. Petra Valenty, jsou to určitě atraktivní pobyty v nově rekonstruovaných lá- zeňských hotelích Zámeček a Libenský. Kdyby si někdo neuměl vybrat (nabídka je na www.lazne-podebrady.cz) jsou v lázních schopni „ušít“ klientovi pobyt na míru podle zadání. Nechci lidem v lázních přidělávat práci, ale právě zájem o lázeňské pobyty na míru stoupá. Hodně klientů, kteří se do Poděbrad opakovaně vrací, už ví, že se vyplatí vzít sebou do lázní kolo nebo in-line brusle. Vybudované stezky kolem Labe nabízejí kilometry a kilometry možností.
K letošním novinkám v Lázních Poděbrady patří také nově zrekonstruovaný lázeňský dům G-rex, ten je ale vyhrazený právě pro čerstvé překlady pacientů po kardiovaskulárních zákrocích. Aktuálně má také vedení lázní v rukách stavební povolení na rekonstrukci Centrálních lázní, kde je soustředěna značná část balneoterapie. A hotová je konečně také studie stavby multifunkčního objektu s bazénem.

Čestné občanství města Poděbrady udělili představitelé města u příležitosti zahájení letošní lázeňské sezóny profesoru Milanu Šamánkovi (první sedící zleva), známému dětskému kardiochirurgovi, velkému propagátorovi lázeň- ské léčby dětí ohrožených kardiovaskulárními nemocemi. Pan profesor Šamánek, který zavedl Dětské kardiocentrum v Motole, je členem vědecké rady Lázní Poděbrady.

Účinek uhličitých koupelí je dobře známý, zdokumentovaný. Koupelí v uhličité vodě prokazatelně dochází k rozšíření periferních cév, prokrvení, snížení tepové frekvence, snížení plasmatické retinové aktivity, snížení krevního tlaku. Uhličité koupele fungují jako moderní kardiovaskulární farmakoterapie. To neznamená, že uhličitá koupel nahrazuje farmakoterapii. Efekty uhličité koupele jsou dočasné, zatímco léky účinkují 24 hodin denně. Koupel nenahrazuje farmakoterapii, v době pobytu v lázních se ale kardiovaskulárnímu systému uleví.

Ale… mají uhličité koupele význam pro zdravého člově- ka, který nemá nález na kardiovaskulárním systému? Určitě ano. Dokonce je primární prevence účinnější než sekundární. Když se přijde včas na to, že má člověk například vysoký krevní tlak, je to nepochybně zcela jiná situace, než když už infarkt je.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist