Reklama
Léto je návykové - autor: Radana Šimáková
Reportáž, ve které vám poradíme, kam utéct před letními městskými toxiny.

Léto je návykové

SAUNOVÁ VESNIČKA INFINIT MAXIMUS

Wellness centrum Infinit Maximus otevřelo poprvé své brá- ny u Brněnské přehrady pouze před dvěmi lety. Centrum je k dispozici sedm dní v týdnu (9:00 – 22:30) a ceny vstupného jsou nastaveny podle délky pobytu na 90minut (280 CZK), 120 minut (320 CZK) a 180 minut (410 CZK.) Při překročení časového limitu se už nadbytečný čas počíta pouze po minutách. Infinit Maximus nabízí dokonce vlastní shuttle bus, který v pravidelných 20 až 30-minutových intervalech zpříjemňuje přesun návštevníků už od 5:30 ráno až do 22:50 večer od zastávky v přístavu Brněnské přehrady k wellness centru a zpět. Rezervace do wellness centra není třeba, také proto je Infinit Maximus ideálním místem ke spontánní návštevě – když potřebujeme akutně vítězit nad letními městskými toxiny.

UKÁZKOVÝ PŘÍSTUP

Je krásný, prosluněný sobotní den a obáváme se, že wellness centrum bude plné. Kde jinde by měli být hlavně Brňané, než v Infinit Maximus. Kde jinde by se ale také mělo najít místo, když ne tady: kapacita wellness centra je 200-300 lidí a rozloha 8000 m2. Z celkové plochy patří 4000 m2 přírodní louce „Lada“, která v létě slouží k opalování i jako únik k čisté přírodě. Díky šikovným recepčním máme nezbytné informace v průbě- hu několika minut, na ruce čipový náramek, v ruce rostěradlo a ručník - zapůjčení je v ceně vstupného, dokonce si je lze vymeniť za čisté kdykoliv v průběhu pobytu a to v některém z pěti fresh barů rozmístěných po celém areálu. Čipový náramek je vstupenkou i peněženkou „bez limitu“ na celý pobyt. Je dobré připomenout, že vstup se počítá na hodiny, ale to je pouze orientační, za využité služby budeme platit až před odchodem. Tu vzniká úplně jiná interpretace cenové strategie. Jedinou malou nevýhodou uvedeného systému je nezbytnost složení zálohy 200 CZK na osobu a to nemáme. Recepční vycítila problém a pouze poznamená „To je v pořádku, netrapte se“. Jak málo stačí k dobrému pocitu. Vůně a pocity z tepla v prvním letním vánku jsou návykové, mají zázračnou schopnost povzbuzovat tvořivost. Léto je vůbec návykové, ale může občas zradit. Přináší sebou lidem ve městě vlny únavy a potřebujeme účinný energetický náboj v podobe relaxace v přírodě, u vody, v pěkném prostředí. Vypravme se za letním odpočinkem do tří wellness center spojených s přírodou, s historií.

V BAZÉNU

Sprcha před vstupem do areálu je povinná, naopak, gumové žabky už ne. Bazény i jejich okolí čisté, udržované a to především díky nepřetržité uklízecí službě, operující ráno od 9:00 do 23:00 a střídající se s noční uklízecí službou od 23:00 do 6:30 ráno. V případě zájmu nabízí recepce celou výbavu od přezuvek (39 CZK jsou jednorázové), přes plavky (350 CZK), čepice (100 CZK) až po lufy, masážní žínky nebo kartáčky (40- 160 CZK). Přehledná mapa areálu, umístěná hned při vstupu do první časti vodního světa je dobře orientující a sděluje tak důležité informace, jako je teplota vzduchu a teplota vody venkovního bazénu. Ta je příjemná po celý rok, je upravovaná na míru teplotě ovzduší. Venkovní bazén Infinit Maximu má dnes příjemnou teplotou 36-37°C. Voda v bazénech, whirpoolech stejně jako i v ochlazovacím jezírku sice nemá specifické léčebné účinky, ale je čerpána z bezpečných zdrojů studny, upravované tak, aby se snížil obsah železa a jiných látek ve vodě, na limit přirozený našemu organismu. Už jste zažili, aby byl venkovní bazén po celém svém obvodu vybavený stojany na nápoje? My ne. Spíš stále slyšíme, že nápoje do bazénových center nepatří. A jak jsou držáky na nápoje v brněnském centru využívané! Nás zde úplně pohlcuje přírodní aromaterapie slunečních paprsků, čistého vzduchu a jemného zvuku bubliniek. Takový je začátek naší cesty k hlubokému relaxu v saunovém světě!

PŘÍRODNÍ JEZÍRKO

Po saunovaní (je zde celkem 11 saun) je host povinen ukončit každý cyklus ochlazením. Ochlazovací bazén v ženské části nebo přírodní jezírko pod krásnou modrou oblohou? Není co řešit. Jezírko není pouze estetickým zážitkem, zútulňujícím saunovou vesničku, je to i výzva pro nejodvážnější uživatele saun. Jezírko je propojeno s vodopádem, voda tedy neustále cirkuluje a čistí se přetékáním přes pískové filtry. Po sauně rychlá sprcha a rovnou k jezírku. Už je slyšet výkřiky prvních odvážlivců. Voda v jezírku je tak mrazivá.... Samozřejmě, že skočíme... V momentu je každá buňka těla zmražena a po chvíli už necítime nic, ani teplo ani zimu, pouze příjemnou svěžest. Jezírko úplne restartovalo organismus. Pocity necháváme doznít v relaxační zóně s krbem a výhledem na naše azurové přírodní jezírko s teplotou Severního moře.

ANTICKÁ FILOZOFIE BABYLONU

Pouť za zbavováním se městských toxínů pokračuje v ubre- čenou sobotu v libereckém Babylonu. Podle starých Římanů právě spojení lázní, kvalitní stravy, cvičení, masáže a zábavy je základem dobrého zdraví. Zní to jako dobrá kombinace a zároveň návod na letní city detox. Informace slibují, že se cena masáží pohybuje od nejzákladnejší masáže zad a šíje (200 CZK / 20 min.) až po celotělové rituály za 980 CZK/ 80 min.).

WELLNESS CENTRUM A ANTISTRESOVÁ MASÁŽ

Hotel, wellness a Aquapark Babylonu jsou předurčeny být továrnou na zážitky. Továrna na zážitky se otevřela před 18 lety v budově, která byla původně opravdovou továrnou - ale textilní - o rozloze 30 000 m2. Wellness centrum má víc než 1000 m2 a je v něm 7 saun, několik relaxačních prostorů a saunový bar. Víkendový provoz Wellness centra Babylonu má dvě etapy a to od 10:00 do 12:00 kdy jsou děti vítány, ale následně od 12:00 do 22:00 patří svět antického spa jen mužům a ženám. Ale pondělky od 16:00 do 18:00 jsou určeny pouze a pouze ženám. Očekává nás masáž a cestu zážitků v Babylonu posouváme na vyšší úroveň o element nehmatatelné lidské péče. Je nepostradatelný, má neuveřitelnou sílu přetvářet zážitky. V Babylonu je element lidské péče opravdu přítomný. Wellness centra i masáž platíme přímo v recepci. Cena celodenního vstupu pro dospělého je 350 CZK (včetně prostěradla, saunové sukně a občerstvení). V případě potřeby je možné si vypůjčit také župan (záloha je 500 CZK) nebo osušku (záloha je 200 CZK). Wellness centrum nenabízí žabky (ani koupit, ani vypůjčit), jejich nošení není povinné. Lukáš Dubina je externí masér, který spokojeně spolupracuje s WELLNESS HOTELEM BABYLON už několik let. Jeho profesionální, flexibilní a soustředěný přístup si zasluhuje několik hvězdiček. Nabízí nám několik zážitkových masáži a relaxačních terapií (čokoládová, ayurvédská detoxikační nebo hammam masáž. Lukáš iniciativně navrhuje specialitu a to kombinaci klasické masáže zad a antistresové masáže hlavy, šíje a dekoltu. Použitím slova „anti-stresová“ jako by četl myšlenky. Klasická masáž zad by neměla být nikdy podceňovaná. Kolegyně se svěřuje, že podle precizní práce Lukáše v okolí trapézových svalů, usoudila její třistaprocentní nezbytnost. Po přechodu k antistresové masáži hlavy, šíje a dekoltu se naše těla a mysl noří v průběhu několika sekund do hlubokých vln alfa.

OČISTA TĚLA A MYSLI

Ve Wellness centru Babylon bylo v tu deštěm smáčenou sobotu jen málo Římanů. Pouze občas je slyším, jak se přesouvají z jedné sauny do druhé. Tlumené světlo a uklidňující atmosféra jako by zastavily čas. Wellness centrum je prostorné a členité. Každé jedny dve- ře, a je jich tedy nepřeberně, schovávají jiné překvapení. Od oxygenoterapie přes sluneční louku nebo VIP Relax prostor. Každá místnost je sice označena, ale přesto je wellness centrum pro nás napoprvé jakýmsi bludištěm. Tak se stalo, že až když otevíráme v pořadí 4. dveře, objevujeme to ideální místo pro začátek: Tepidárium. Místo, kde staří Římané začí- nali očistu těla po náročném sportovním výkonu. Pocit tepla z vyhřívaného keramického odpočinkového lůžka, se rozlévá po celém těle. Ve středu místnosti je malá studánka, osvícená bodovým světlem, což na stropě vytváří harmonickou hru v podobě pohybujících se vodních kruhů. Ta hra jen umocňuje relaxační efekt a nepřipustí do mysli člověka špatné myšlenky. Po několika cyklech relaxační terapie světlem, teplem a barvami ve vířivce, finské sauně či římské páře je odměnou koutek s čerstvým ovocem a nápoji. Pozornost je zahrnuta ve vstupném a potěší každého, kdo absolvuje cestu antickými koupelemi a chce osvěžit svoje tělo. Voda Wellness centra Babylon sice není léčivá, ale atmosféra a koncepce jednoznačně přinášejí blahodárný účinek v boji proti naší letní únavě.

LIEČIVÁ SILA CHATEAU MCELY SPA HOTEL AND FOREST RETREAT

Chateau Mcely Spa Hotel and Forest Retreat je doslova jedním z nejbližších spa pokladů, které mají pražané doslova pod nosem. Pětihvězdičkový spa zámeček - bývalé rodinné sídlo Thurn-Taxisů - se nachází v malé, zázraky pověstné vesničce Mcely v Svatojiřském lesíku. Život přinesli opětovně na zchátralý zámek v roce 2004 až jeho vizionářští majitelé, manželé Cusumovi. Chateau Mcely se svými 24 útulnými pokoji a třemi terapeutickými apartmány vítá své hosty 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. I o Vánocích. Názvy a popisky zážitkových rituálů, rituálů pro dva, tělových masáží, day spa balíčků, dětského spa pro princezny nebo pro náctileté, nám zamotává hlavu svou originalitou. Spa Chateau Mcely je od základů inspirováno svojí vlastní kosmetikou Mcely Bouquet, vyvinutou v roce 2010 Inez Cusumo, současnou majitelkou zámku. Rezervovanou máme 60 minutovou regenerační balzámovou masáž. V ceníku Mcely Bouquet Spa najdete celou nabídku - od doplňkových 30 minutových terapií za 290 CZK až po 150 minutové celotělové zážitkové rituály v cenovém rozpětí 2190 - 5890 CZK. Mcely Bouquet Spa bylo vytvořeno po studiu léčitelství v dané oblasti - dědictví tohoto historického a aristokratického sídla. Také proto spa menu Chateau Mcely nabízí rituá- ly jako Devatero kvítí nebo Maková Hypnóza. Ceny procedur jako i dalších služeb Chateau Mcely jsou sice 5-hvězdičkové a zahrnují v sobě hodně překvapení, o nichž se v popisech procedur nepíše, ale v případě že chceme prožít spa zážitek a ne jen jím projít , je přidaná hodnota neocenitelná.

V MEDU

Brána, sestavená z jemných kovových proutků, odkrývá půvabnou zahradu Chateau Mcely. Přes téměř zamračenou oblohu zde vládne klidná energie. Základem klidu je sytá zelená barva 5 hektarového zámeckého parku, který obklopuje Chateau Mcely ze všech stran. Chateau Mcely, má tři tématické terapeutické apartmány: Hedvábí, Perla a Med. Každé apartmá je jiné, každé vyznává sílu své terapie. Medový Altánek, umístěný v zámecké zahradě u přírodního jezírka, poznáváme nejlépe. Hotel i Spa fungují na zelených principech od úplného začátku. Zámek je ekologicky vytápěný, zámeckou restauraci Piano Nobile zásobují výhradně místní dodavatelé, v zahradě se pěstují (nebo přímo v parku) kolekce bylin devatero kvítí a i jiných bylinek, využívaných v lázních a v zámecké laboratoři pro výrobu čisté přírodní kosmetiky Mcely Bouquet. Součástí spa je také biotopické koupací jezírko, jehož voda vytéká z místní studánky a také jeho číštění funguje podle zákonitostí přírody: mechanická filtrace za pomoci kamínků, štěrku a vodních rostlin. Procedura začíná podávaním šéfkuchařovy vitamínové bomby, kterou je domácí rakytníková šťava. Rakytník je známý svojí zásobou vitamínu C, ale též nakyslou až trpkou chutí. Tento rakytník je ale nějaký jiný. Jemný a slaďounký. Popíjíme vitamínovou bombu a paní terapeutka si poznamenává základní údaje o klientce do předepsaného dotazníku. „Je něco, na co bychom se měly zaměřit? Něco, co vás trápí a co chcete změnit“, ptá se. Touto jednoduchou a pozornou otázkou si nás získává. Málokterý terapeut ve wellness centru se dnes u nás klientů ptá na jejich životní styl a zdraví. Regenerační balzámová masáž začíná důkladným peelingem nohou přípravkem, ručně připraveným z himalájské soli a třezalkového oleje. Přírodní aromaterapie Mcely Bouquet začíná klientem vybraným balzámem. Kozmetika Mcely Bouquet je vyráběna bez vody a chemických přísad. Základem každého produktu jsou esenciální oleje s aromaterapeutickou silou, jakož i bylinné extrakty. Všechno - od balzámových olejů, sér, masek nebo koupelí - je vyráběno z čerstvých a čistých ingrediencí. V nabídce je meduňka a bílá čokoláda. Terapeutka oba balzámy nechává odzkoušet a představuje jejich účinky. Bílá čokoláda je opravdu lákavá a nejen kvůli chuti (balzam lze ochutnat) také kvůli hojivým účinkům. Rozhodneme se pro výživný meduňkový balzám obsahující meduňku, růži, heř- mánek, bambucké máslo, kakaové máslo, pupalku, šípky či včelí vosk. Zvuk tibetské mísy se příjemně rozezní, oznamuje začátek procedury. Příjemná vůně doslova naplňuje prostor kolem. Pro masáž se balzám nahřeje a vše je umocněno doteky terpeutky a z klienta odplouvá veškeré napětí. Při masáži se používají další aromaterapeutické esence: vzácná růžová voda, přírodní výtažky z hamamelu, neroli, aloe vera, máty a heřmánku spojené v osvěžujícím královském bylinném toniku Mcely Bouquet. Vůně čisté přírody úplně ovládne mysl. Výběr regenerační balzámové masáže byl opravdu jako balzám v letní podvečer.....každý jednotlivý detail a kvalita použitého materiálu v interiéru od masivního dřeva přes příjemné textilie nebo ručně namíchanou přírodní kosmetiku MCELY BOUQUET v kvalite bio, po osobitý přístup terapeutky.

PŘÍRODNÍ RELAXAČNÍ ZÓNA

„Psssst..zde se relaxuje“ stojí na jedné z mnoha taktních oznamovatelů v zámeckém parku. Stačí krok a ocitáme se v externí relaxační zóně Mcely Bouquet Spa. Je kouzerná, originální a nenapodobitelná, prostě přírodní. Zámeckou zahradu bychom mohli rozdělit na dvě, do sebe zapadající části. Elegantní anglický trávník lemuje zámek a přirozeně rostoucí trávník se rozprostírá v jeho okolí. Právě tato druhá část dodává celé relaxační zóně zvláštní kouzlo. Park je propleten několika chodníčky kolem celého zámku a zátišími vytvořenými artistickou rukou – ta jsou zasvěcena speciálním momentům a duchovnímu rozjímání. Park je krásně zelený a barevný. Mohutné staleté stromy píší zdejší historii. V parku objevíte i hodně nově vysazených stromečků, se jmenovkami lidí/dvojic lidí, kteří je vysadili. Mladé stromečky vysazené návštevníky hotelu Chateau Mcely, naopak, píší budoucnost tohoto místa. Pocit klidu a pohody se dostavuje díky atmosféře a energii zámecké zahrady a samozřejmě zámku. Exteriér a interiéry jsou dohromady jakousi komplexní dlouhou wellness procedůrou, která masíruje a stimuluje myšlenky. Na pravé straně chodníčku v blízkosti zámku nalézáme další vyzývající tabulku: „Pssst... Meditační zahrada!“ Ideální místo pro završení mojí duševní očisty. Vede k němu úzký dlouhý chodníček, který isoluje meditující od okolního světa. Je zde pouze dřevěné pódium, korýtko s přírodní tekoucí vodou a spousta kvetoucích svěžích květin. Je to bezplatná, ale téměř 100 % účinná spa procedůra, a mohou sem všichni návštevníci Chatea Mcely. Mít to ve své zahradě denně a moci tak častěji setřást ze sebe městské toxiny!

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist