Reklama
Na zkušené ve Francii - autor: Marta Csontosová

Francouzské lázně by nároky rozmazlených klientů našich lázní jen těžko uspokojily. Proč, brzy pochopíte.

Na zkušené ve Francii

I.část

Baden-Baden, Aix-les-bains, Evian-les-bains. To je první várka francouzských lázní, které vám dnes chceme představit. Srovnávejme...

Jak já jen budu po této cestě psát o domácích lázních, říkala jsem si v duchu po prohlídce nádherného Baden-Badenu. Všechno upravené, lázenští hosté jako ze škatulky, náš průvodce v drahém společenském obleku. Že jsem ještě pouze v Německu, mi trklo, až když jsem chtěla ochutnat vodu z pramenů. Kelímek stál 0,20 Euro. O kousek dál na prohlídkové trase už náš průvodce ukázal pohostinnost: spod elegantního saka vylovil celý štos kelímků a ochutnávka mohla začít. Zdarma. Jak chutná minerální voda v Baden-Badenu? Omlouvám se, mně nijak. Voda je to bez chutě a vůně. Ale žízeň uhasí.
Za 10 Euro na osobu (řádné vstupné je 12 Euro) nám jako hostům dovolili se i vykoupat v lázních Caracalla, nejmodernějších baden-badenských lázních. Přála bych našim architektům, kteří dostávají tu důvěru a pouštějí se do projektů nových wellness zařízení, aby se mohli podívat do lázní Caracalla v Baden Badenu. Všechno německy dokonalé, čisté (ani na jediném místě se nekříží noha v botě s nohou bosou), ale příjemné a i šokující...
Nejsem žádná stydlivka, ale při pobytu v rozsáhlém saunovém a relaxačním prostoru jsem klopila zraky. Všichni do jednoho tam byli nahatí a nikdo se ani nenamáhal ovinout se při procházení nebo odpočinku prostěradlem či ručníkem. Já, cizinka, ano. O to větší pozornost jsem budila a také to nešlo dlouho psychicky vydržet. Ale sauny a různé relaxační kouty to byly nejen účelné, ale i hezké.
Nutno v souvislosti s Baden-Badenem podotknout, že v přepočtu na počet obyvatel v tomto městě žije nejvíc německých milionářů a město má velké příjmy z provozu kasina. Prameny i lázeňské budovy patří státu, který to své bohatství pronajímá podnikatelům.

Kelímek v Aix-les-bains

Lázně Aix-les-bains jsou vůbec nejstaršími lázněmi ve Francii. Leží na břehu jezera Bourget u Annecy, v severní části Savojských Alp. Léčí se zde nemoci pohybového ústrojí, voda má teplotu 46°C a obsahuje síru i draslík. Tak jako většina lázní, i Aix-les-bains vděčí za svůj vznik (stejně jako Baden-Baden) starým Římanům. Kam vkročili, tam se chtěli koupat a pít víno. Proto zakládali lázně a sázeli hrozny. Francouzský průvodce dokonce nelenil a hrdě nám ukázal v suterénu lázní pozůstatky římských lázní. Mimochodem, ty jámy, v nichž se koupali římští vojáci například ve slovenských Dudincích, jsou mnohem rozsáhlejší...
Do žádných jiných francouzských lázní nepřichází tolik klientů, jak do Aix-les-bains. A přicházejí sem především Francouzi. Jakoby je sem táhlo kouzlo staletími prověřených lázeňských procedur a prostředí. Nádhera paláců, starých vil a lázeňská tradice velmi připomíná Karlovy Vary. Náš průvodce lázněmi v Aix-les-bains dokonce přiznal, že jako milovník evropské historie hodně toho ví o Mariánských Lázních i Karlových Varech a neskrýval přání se někdy do těchto lázní podívat.
V Aix-les-bains byly kelímky na ochutnávku vody z pramenů zdarma. Nejde ani o tento samotný fakt, ale o to, co to dělá s člověkem. Odlišnost jsem vlastně velmi registrovala pouze díky tomu, že bylo po zkušenosti s Baden-Badenem s čím srovnávat. Fakt, že v Aix-les-bains byl kelímek každému k dispozici zdarma a v jakémkoliv množství bylo docela příjemné, ale... Pokud jsem si v Německu odložila zakoupený kelímek i pro příště, v Aix-les-bains jsem ho po ochutnání pramene (bez chutě a zápachu) s přehledem hodila do koše. U dalšího pramene byl přece čistý. Tak jako já, se chovalo devadesát procent hostů. Za námi zůstávaly celé kupy použitých kelímků...
Lázně v Aix-les-bains patří státu, který je pronajímá podnikatelům. Otázka, jakou mají lázně ubytovací kapacitu, byla úplně zbytečná.
Lázně žádnou ubytovací kapacitu nevlastní. Každý klient, který sem přijíždí na poukaz zdravotní pojišťovny má jedině nárok - v případě jedné diagnózy - v průměru na tři procedury denně (když jsou diagnózy dvě, je to pět procedur). O ubytování se musí postarat sám a to podle svých finančních možností. To samé platí i o stravování. A lázně dokonce nemají ani vlastního lékaře. Klient dostane seznam lékařů - většinou jsou to revmatologové - kteří mají ordinaci ve městě a je na klientovi, kterého si vybere. Prohlídku u lékaře musí absolvovat třikrát za celý třítýdenní pobyt (na začátku, někdy uprostřed pobytu a na konci pobytu) a musí lékaři zaplatit hotově. Účet pak předloží své zdravotní pojišťovně, která náklady spojené s návštěvou lékaře svému klientovi uhradí. Popsaný stravovací, ubytovací a lékařský systém je úplně stejný - pokud jde o klientelu přijíždějící na poukaz pojišťoven - ve všech francouzských lázních.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist