Reklama
Nohy a péče - autor: Marta Csontosová

Komplexní péče o nohy se u nás stává novým vědním oborem. Jmenuje se pediatrie a souvisí vlastně s péčí o dolní končetiny obecně. Že nevíte, co je podiatrie? Vše vysvětlí MUDr. Luděk Žmolík, z druhé ortopedické kliniky Nemocnice Motol.

Nohy a péče

Mám známé manžele, kteří hráli v mládí velmi aktivně košíkovou. Jejich partnerem býval dokonce i Václav Klaus, nynější český prezident. Nevím, jak to má s klouby pan prezident, ale mí známí už mají náhradní…

Existuje hodně teorií o příčinách toho, proč přibývá lidí s bolestmi pohybového aparátu. Rady si moc nevědí ani revmatologové a ortopedové. Podle jedněch odborníků je to nedostatek pohybu, podle dalších přemíra vrcholového sportu. Zlatou střední cestu vyznává zřejmě čím dále méně lidí, protože, a to je šokující, až 70 procent lidí od 40 let trpí nějakou formou degenerace dolních končetin. Ti se brání bolesti seč mohou a hlavně musí neustále mazat nohy antirevmatiky.

Komplexní péče o nohu. Co vlastně, pane doktore, zahrnuje obor „komplexní péče o nohu“?

Pozor! V anatomickém smyslu slova je noha pouze od kolen dolů. Abyste to nevnímala stejně jako hodně laiků, pro které je noha od kyčelního kloubu dolů. Od kyčelního kloubu dolů mluvíme o dolní končetině.

Pokorně přiznávám, že je to pro mne novinka. Jsem laik.

Noha je lékařsky myšleno chodidlo a ve vyspělých západních zemích existuje specializovaný lékařský obor. Jmenuje se podiatrie a předmětem její činnosti je oblast nohy od kolen dolů. Konečně se obor podiatrie (patřící pod ortopedii) začíná rozvíjet i u nás. Podiatrie zahrnuje v sobě tedy péči ortopedickou, pedikérskou, dermatologickou a protetického technika. Trochu po vzoru zemí, kde podiatrie existuje se snažíme rozvinout tento lékařský obor i u nás.

Když má člověk problém bolesti nohou, co může od podiatrie čekat?

Vyšetří ho ortoped, který poradí s léčbou a prevencí a podiatrický poradce, který pacientovi odebere otisk nohy. Podle otisku budou pak zhotoveny vložky na míru. Poradce je zároveň zkušeným pedikérem a podívá se na nohy i z hlediska pedikérské péče. Když se najde na nohách infekce, máme možnost konzultovat dermatologa a poradit vhodné prostředky na mazání nohou. Jak proti bolesti, tak kvůli obnovení kvality kůže.

Podle vzniku nového oboru bych si tipovala, že přibývá lidí s problémy nohou…

Určitě přibývá. Speciálně ve městě, kde chodíme po tvrdé dlažbě a nosíme módě poplatné boty, je lidí s problémy nohy a dolních končetin hrozně moc. Málokdo se nesetkal s problémem vbočených palců, kladívkových prstů, příčně plochou nohou (rozšířenou a bolestivou při došlapu). Tyto deformity vznikají tím, že člověk je od přírody předurčen chodit po měkké přírodní podložce a ne po tvrdé dlažbě a v úzkých špičatých botách na vysokém podpatku - zvednutá pata přetíží přednoží. Následkem toho se přednoží rozšíří a palec utíká dovnitř. Když se problém včas neošetří vložkou a alespoň občas se nevymění boty, zaděláváme si na problém.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist