Reklama
S novou taktovkou - autor: Marta Csontosová

Chci, aby se lidi jezdili do Karlových Varů především léčit, řekla nám primátorka města, Andrea Pffefer-Ferklová.

S novou taktovkou

Ještě jako ředitelka hotelu Pupp v rozhovoru pro náš magazín prozradila, že má velmi podrobný přehled o celém hotelu, o každém novém nechtěném šrámu na zdi a osobně zvedá na chodbách papírky. Možná ten detailní pohled jí pak pomáhal nebát se odpovědnosti. Co jí pomáhá nést břímě primátorky?

Přiznávám, že jako primátorku mne v prvních měsících znervózňoval pocit, že nemám úplný přehled o městě. Teď už jsem klidnější, zvykla jsem si, že nevím úplně o všem.

Jako ředitelka luxusního hotelu jste určitě nebyla spokojena s děním v Karlových Varech. Zmírnil se ten pocit nespokojenosti na postu primátorky?

Určitě ne, jsem ve funkci proto, abych pomohla Karlovy Vary vylepšit.

Město usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Není to z hlediska lázeňství nebezpečné? Mohou vám tady proudit davy jednodenních turistů...

Nechceme Karlovy Vary zakonzervovat jako nějakou historickou památku. Máme produkt, na kterém město vzniklo: prameny, lázeňství. Lázeňství ale není pouze o tom, že pijete vodu, je potřeba začít Karlovy Vary vidět v širším kontextu, v kontextu s přírodou, s okolními lesy. Když si uvědomíte, že jsme součástí jedenácti evropských měst, žádajících o vstup do UNESCO, tak je to i obrovská prestiž. Nemáme se vůbec čeho bát, pokud budeme dostatečně dobře připraveni. Pokud vše dobře uchopíme, budeme mít z členství v UNESCO přínos. Náš argument je: jsme jedním z jedenácti lázeňských měst Evropy, kde lázeňství funguje a musíme ho uchovat. Nezveme lidi, aby se jen vyfotili s historií Karlových Varů, zveme lidi, aby se přijeli do Karlových Varů léčit i aktivně odpočívat. Je potřeba ukázat naše město a okolí jako možnost mnoha aktivit. Přes léčení, sport, kulturu, památky, gastronomii až k možnostem letního sjíždění řeky Ohře nebo zimních radovánek na blízkém Plešivci. Léčení je ale tou nejsilnější devizou - nemůžeme přece dopustit, aby zaniklo něco, co fungovalo stovky let pouze proto, že to možná není trendy.

Trendy je dnes obávat se klimatických změn. Nebylo by dobré využít tohoto trendu a lidi přesvědčit, aby se nevystavovali nebezpečí na cestách k moři, ale raději přijeli do Karlových Varů obklopených lesy?

Určitě hodláme víc pracovat s tím, že jsou Vary v přírodě, že jsou kolem města kilometry a kilometry stezek pro pěší i pro cyklisty, že patnáct minut jízdy autem je Boží Dar a lidi jsou na horách. Karlovy Vary nejsou pouze horká voda, ze které může mít prospěch lidský organismus, aby fungoval lépe. Dnes je trendy být aktivní. Ani dnešní senioři už nejsou seniory, jak před dvaceti lety. Dnešní senioři nechtějí pobývat jen v lázních a odpočívat, uznávají za odpočinek a přínosné pro zdraví i to, že se někam vypraví s hůlkami, nebo jen tak procházkou. A v tomto směru jsou Karlovy Vary jedinečné. Lze zde spojit vše, co od odpočinku, nebo aktivní dovolené očekáváte. Jak více o sebe lépe pečovat, než pobýt ve městě, které všechno, co potřebujete a chcete nabízí. Máme širokou nabídku služeb i kvalitních ubytovacích zařízení.

Když jsem před časem absolvovala takové pochody karlovarskými (mimochodem výborně udržovanými a vybudovanými) stezkami, nepotkala jsem, kromě dvou mladých Srbek, jediného cizince. Jak chcete dosáhnou, aby lázeňští hosté přijali za součást lázeňské regenerace pohyb? Vždyť se to léta nedařilo…

Propagace pohybu v okolní přírodě se určitě dělá, ale my to velmi málo křičíme do světa. Všichni nás vnímají jako lázeňské město, ale měli by nás vnímat jako lázeňské město s možnostmi vycházek. Nejen vycházek pro ty, kteří se u nás léčí, ale i ty, kteří chtějí být velmi aktivní. Chceme se v propagaci více zaměřit na mladší generaci, tedy i na rodiny s dětmi.

V této věci musíme více spolupracovat i s ubytovacími zařízeními, aby lidi měli ty nejnovější informace, co se ve městě aktuálně děje, jaké možnosti město pro návštěvníky nabízí. Cestou k vytyčenému cíli jsou recepce hotelů, kde se hosté zorientovávají v novém prostředí. Sice si dnes vyhledávají informace především na internetu, ale když se ocitnete přímo na neznámém zajímavém místě, už se ptáte lidí, aby poradili zorientovat se, nebo v recepci poprosíte o mapku a informační materiály s otázkou, co je možné v okolí dělat. Jsem přesvědčena, že lepší spolupráce s vedením karlovarských hotelů pomůže zatraktivnit lázeňským hostům pobyty.

Dotýká se nějakým způsobem úbytek spodních vod karlovarských pramenů?

Jsme jedním z mála míst, kde je stále dostatek vody a máme i kvalitní vodu. Velmi se o vodu staráme a dokonce si můžeme dovolit luxus, že neplatíme za vodu tolik, jako v jiných krajích. Žádné informace o tom, že by měl být úbytek vody v léčivých zdrojích, nemám.

Na co upozorňujete představitele UNESCO?

Centrum jako takové, nově opravenou Goethovu vyhlídku, všechny vyhlídky, odkud je pohled na Karlovy Vary nejkrásnější. Chceme upozornit, jak citlivě se celkově o město staráme. Hodně problémů, týkajících se kandidatury na vstup do UNESCO musíme konzultovat s našimi podnikateli, protože hodně věcí, které ve Varech nemáme, se týká hlavně podnikatelské sféry.

Co elektromobilita, která by měla být v lázeňských městech zaváděna?

Budujeme dobíjecí stanice pro elektromobily.

Karlovy Vary usilují, aby právě zde pracoval nový balneologický ústav., který by měl navázat na práci bývalého balneologického ústavu v Mariánských Lázních (ten zanikl počátkem 90.let minulého století).

Ano, začíná pracovat a na výzkumné činnosti se budou spolupodílet opravdoví profesionálové z oboru balneologie a rehabilitace. Jedná se zejména o aktivitu karlovarského kraje, kterou vítáme a věříme, že pomůže opět zvýšit povědomí a zejména důležitost lázeňské léčby. Usilujeme také o to, aby se v Karlových Varech usídlila veřejná vysoká škola s oborem fyzioterapie. Kdyby se to povedlo, vznikne ideální propojení veřejného výzkumného pracoviště a veřejné vysoké školy. Máme pro obě instituce připravené prostory, kde by měli odborníci své zázemí.

Toto číslo našeho magazínu je zaměřeno na spojení lázeňství a wellness. Vnímáte vy osobně rozdíl mezi balneoterapií a wellnessterapií?

Ano. Wellness centrum si může vybudovat každý, kdo má prostředky a projekt, kterému věří, ale nemůžete takto vybudovat lázně. Lázně musí mít statut lázeňského místa. Aby se tento statut získal, musí tam být něco přirozeně léčivé zdroje: léčivá voda, vzduch, léčivé bahno. Velmi rozumím rozvoji wellness odvětví, je to odvětví, které si vyžádala dnešní doba. Není to ale něco, kde je možné se za prodloužený víkend vyléčit. Sice takový pobyt pomůže cítit se dobře, ale relaxace a lázeňská léčba jsou dvě naprosto odlišné věci.

A poslední otázka. Co vám, paní primátorko, pomáhá nést břímě rozhodování ?

V postu primátorky je rozhodování jiné. Vždy musím najít shodu v rámci vedení, rady města a zastupitelstva. Není to o rozhodování jedince. To je samozřejmě jiné, než jsem byla zvyklá. Věřím, že vždy najdu společnou řeč s okolím, abychom dokázali posunout město dál, protože máme v rukou něco výjimečného.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist