Reklama
Toplice - autor: Marta Csontosová

Slovinské lázně jsou nádherné, živé, jiné než naše lázně. Při konkurenci Jadranského moře dovedou přilákat i zahraniční klientelu.

Toplice

Většina z nás má dluh vůči Slovinsku, prolétáváme tou zemí cestou do Chorvatska a téměř ji neznáme. Za svůj dluh vůči Slovinsku a jeho lázním jsem se zastyděla a vyrazila.

Projíždíme z města Celje do sportovního střediska Otočec u Novo Mesta údolím řeky Sáva s nestačíme žasnout nad kulturou života podél mohutné známé a divoké řeky. V jaké čistotě a pořádku tady drží obyvatelé okolí svých obydlí. Svůj obdivný pohled patřící doteď vymydlenému Rakousku přenášíme do Slovinska. Silnice úzká, plná zatáček kopíruje Sávu až do města Krško. Pak už jsme až téměř k Novo Mestu na sice rychlé, ale „tuctové“ dálnici. A tady opět překvapení. Název Krka máme u nás spojený s farmaceutickou firmou, ale ono Krka je hlavně bystrá řeka protékající Novo Mestem, název, který si firma přivlastnila. Krka je dnes dokonce synonymem celého lázeňského holdingu: Šmarješke Toplice, Dolenjske Toplice a Talaso Strunjan. Jak název posledně vyjmenovaných lázní napovídá, Talaso Strunjan jsou lázně ležící na mořském pobřeží. Možná se nám někdy povede nahlédnout také do léčby mořskou vodou v Talaso Strunjan, teď si vystačíme se zkušeností ze Šmarješke Toplice a Dolenjske Toplice.

Šmarješke Toplice

Našim cílem je tenisový turnaj ve sportovním centru Otočec (golf u zámečku, 8 tenisových kurtů, dobrý a ne drahý sportovní hotel) s blízkými lázněmi Šmarješke Toplice, s parkovištěm ze 60 procent plně obsazeným rakouskými auty. Lázně nabízejí léčbu klientům s kardiovaskulárními problémy, onemocněním pohybového ústrojí, ale nezapomínají nabízet beauty programy, relaxaci ve vnitřních a venkovních teplých bazénech (ne horkých). To vše je situováno pod majestátním lázeňským hotelem pro 400 hostů, v horách s vyznačenými turistickými trasami. Jelikož je skladba hostů Šmarješke Toplici velmi různá, různé jsou i turistické trasy: nenáročné pro nenáročné, náročné pro náročné. Některé trasy pro turisty jsme prošli a nemohu nepět chválu jak jsou udržované. Cyklistické trasy jsme neprojeli, jelikož ale od lázeňského hotelu vyjíždělo hodně cyklistů, nebude jejich kvalita zaostávat za turistickými chodníky. Jsme tady proto, abychom si všímali, co se v lázních a kolem lázní děje, nemohla nám uniknout skupina rakouských hostů vybavených trekingovými holemi. Rakušané byli tak rozjásaní a rozradostnění, že jsem málem zapomněla zavřít otevřená ústa. Rakušané, které známe jako vážné lidi, pečující o svá pole a svůj majetek se takto dokáží odvázat ve slovinských lázních? Všem bylo hodně přes šedesát let, přesto nebyli v rakouských krojích, ale ve značkových sportovních elastických oblečcích. Chtěli jsme si je nenápadně vyfotit, ale samozřejmě náš zájem registrovali a dokonce pózovali. Studujíc nabídku léčebných programů zjišťuji, že se ten program moc od programu našich lázní neliší, liší se ale nabídka beuty centra. Ještě jsem se u nás nesetkala s tím, aby lázně měli ve své nabídce ošetření obličeje botulotoxinem, kyselinou hyaluronovou, liposukci, Lázně jsou pyšné na svou lékařku, členku Americké akademie pro anti-aging medicínu, Světové asociace pro anti-aging medicínu. Když už se zmiňuji o estetické medicíně, tak není bez zajímavosti zmínka o cenách.
Kardiotest nabízejí za 30 euro, rychlou revitalizaci kůže za 69 euro/ 60 minut, klasickou masáž obličeje za 45 euro/ 50 minut, masáž okolí očí 40 euro/40 minut, celotělová masáž anti-aging 47 euro/60 minut, anticelulitidní masáž 66 euro/ 60 minut, celotělová aromatická masáž 72 euro/ 80 minut. Lázně nabízejí dokonce genetickou analýzu, která má pomoci vyvarovat se životnímu stylu ohrožujícímu rozvoj nepříznivé genetické zátěže. Genetické vyšetření stojí 385 euro. Lázeňské teplé minerální bazény vnitřní i venkovní si může samozřejmě užít i náhodný návštěvník. Vykoupat se, odpočinout na lehátku… Vstupné pro jednu osobu na 3 hodiny je 7 euro. Ručník musíte mít samozřejmě svůj.

Dolenjske Toplice

Pokud jsou Šmarješke Toplice stranou od zastavěných vesnic a Novo Mesto je vzdáleno asi 10 kilometrů, tak Dolenjske Toplice jsou situovány přímo v malém lázeňském městě (velmi podobně situované jako Lázně Vráž) asi 15 kilometrů od Novo Město, po proudu řeky Krka. Staré lázně ze začátku 20. století zdobí lázeňské domy v architektonickém stylu venkovském nebo chcete-li maloměstském. Z brožurky o historii lázní můžeme dokonce vyčíst, že lázně patřily hraběti Aurspergovi, který je prodal v roce 1922 českému lékaři Konstantinovi Konvalinskému. Ten ale o lázně přišel a dostaly se do vlastnictví lublanských banéřů. Úplně nový moderní vzhled dostal nedávno lázeňské centrum Dolejnskych Toplic: Balnea wellness center. Výraznou mírou se na moderním Balnea wellness centru v Dolejnske Toplice podílely peníze z evropských fondů. Nádherná vstupní hala propojena s kavárnou (fresh džus stojí 4 euro) a vnitřní i venkovní restaurací dává návštěvníkům možnost projít k vnitřním i venkovním bazénům dlouhou prosklenou ale vytápěnou spojovací chodbou vedoucí parkem. V nadsázce řečeno: lázeňský host se může procházet v parku v mrazu i dešti. A ceny v Balnea wellness centru? Vstup do bazénu v sobotu, v neděli a ve svátek 10,60 euro/ 3 hodiny, pondělí-pátek 7,60 euro/ 3 hodiny. Saunový svět nabízí sauny: finskou, aromatickou, sanarium, tureckou, japonský koupel, tropickou zahradu, vnější finskou saunu. Když se rozhodnete strávit tady celý den, zaplatíte za pobyt v saunovém světě 16,60 euro, v sobotu, v neděli a ve svátek o dvě eura víc. V Dolenjske Toplici host nahlédne na stejném místě a na malém prostoru (těch lázeňských domů tam není moc) do historie i moderny slovinského lázeňství. Když budete mít naše štěstí, a bude se konat v Dolenjske Toplici trh, nahlédnete i do produkce místního zemědělství a do domácích producentů potravin (sýry, domácí zavařeniny, domácí masné výrobky). Saháme po dobře vypadajícím salámu za 10 euro.
- Z čeho je ten salám, ptám se paní které produkt patří a nepochybuji, že o něm nic neví.
Ze svini i ze žreba, odpovídá bez zaváhání a bez zábran.
???
Ze žreba, maly kun…, vysvětluje a diví se evidentně mým zábranám. Najednou si uvědomuji, jak je třeba respektovat cizí zvyky a obyčeje. Té Slovince by také u nás mohly přijít mnohé věcí divné.

Mám pocit že jsem trochu poznala přes lázně Slovinsko. Když se po tenisovém turnaji loučíme s novým známým, mimochodem má velmi česko-slovenské jméno: Nikolaj Rudolf Kolar, jen zírám, jak ten dobře zná Prahu, Český Krumlov, Karlovy Vary, Mariánské Lázně. Z toho dluhu vůči Slovinsku jsem moc neukrojila…

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist