Reklama
Tři T - autor: Marie Chudobová

Kúpele Vyšné Ružbachy jsou vlastně součástí přírodních parků, které vzdorovitě odolávají náporu civilizace

Tři T

Vyšné Ružbachy nejsou neznámým lázeňským místem. Málo se ale už ví, že právě v těchto lázních se střetávají hranice Tatranského národního parku a Národního parku Pieniny. I napoprvé host pozná, že díky kombinaci léčivé minerální vody a týmu lékařů, musejí být Vyšné Ružbachy úžasnými léčebnými lázněmi.

Že přesně nevíte, kde Vyšné Ružbachy leží? Z Tatranské Lomnice je to do Vyšných Ružbachů slabá půlhodinka. V Tatranské Kotlině naberete směr na Kežmarok, ale ve Spišské Bělé odbočíte na východ. Zabloudit už nemůžete, pouze v obci Nižné Ružbachy odbočíte vlevo, tedy na sever. Po necelých třech kilometrech jste v lázních Vyšné Ružbachy.

Bazény plné bublinek

Ta voda v krytém termálním bazénu mi přišla na plavání moc teplá a také, přiznávám, bylo tam moc lidí. Venku nebylo ani dvacet stupňů a to mě zase k plavání ve vnějších bazénech nelákalo. Chvíli bojuji sama se sebou a rozhoduji se pro venkovní plavání. Naštěstí mé rozhodnutí psychicky podpořila kamarádka, která vyrazila do venkovního „čerstva“ v mokrých plavkách se mnou. První vnoření se do bazénu bylo, hmm... nepříjemné. Po několika tempech ale nepříjemné pocity mizí a voda je na zaplavání tak akorát. Těla se nám při pravidelných tempech (občas jsme prohodily pár slov, takže to plavecké tempo nebylo nijak rychlé) postupně obalovala bublinkami kysličníku uhličitého a my konstatujeme, že vlastně plaveme v minerální léčivé vodě. Pro jistotu vodu i ochutnávám. Opravdu je to minerálka ...

Krásné čisté bazény byly v to odpoledne pouze pro nás dvě a je mi divné, že nás nikdo z lázeňských hostů nenásleduje. Proč? Vždyť plavání v minerální vodě je luxusem, jakého se jim dostává tady jako lázeňským hostům zadarmo. Z rozhovoru s panem primářem MUDr. Viliamem Rusem se dozvídám, že se hosté vždy zaleknou prvního kontaktu s čerstvou vodou. Jen málokdo uvěří, že ta voda ve skutečnosti není studená a plavání v ní je už po pár sekundách velmi příjemné. Bublinky obalí tělo a vytvoří na něm jakýsi přírodní "neoprenový obleček" chránící před chladem. A v jaké vodě že jsme to plavaly? Jak tato voda vlastně pomáhá civilizačními nemocemi zmáhaných lázeňských klientů?

Už Izabella de Bourbon...

Nejvydatnějším pramenem lázní Kúpele Vyšné Ružbachy je pramen Izabella, pojmenován po španělské princezně Izabelle de Bourbon. Právě ta se zasloužila o rozvoj lázní. Pramen je tak vydatný, že stačí léčit a ještě plnit vnitřní i venkovní bazény. Voda z pramene Izabella je kvalifikována jako přírodní léčivá voda, středně mineralizovaná, uhličitá, hydrogenuhličitá vápenato-horečnatá, se zvýšeným obsahem vápníku, hořčíku a fluóru, slabě kyselá, vlažná, hypotonická, s celkovou mineralizací 1 580 mg.I1, s obsahem plynu CO2 791 mg.I1 s teplotou do 23C. Dalších 13 termálních pramenů se využívá při léčbě a prevenci těchto onemocnění: oběhové ústrojí, metabolické poruchy, choroby gynekologické, urologické nemoci, onkologické nemoci, psychické nemoci, nemoci zažívacího ústrojí

Nemocné srdce a Vyšné Ružbachy

Lázně Kúpele Vyšné Ružbachy získaly jako první slovenské lázně statut lázní specializovaných na kardiovaskulární nemoci a pro klienty s oslabeným srdcem a po zákrocích na srdci připravilo celý jeden pavilon. Jmenuje se Travenín II (podle kamenného podloží, na kterém vlastně stojí celé lázně a široké okolí). Na rozdíl od českých lázní orientovaných na lidi s nemocným srdcem těsně po operaci, nabízejí Vyšné Ružbachy odbornou pomoc komplexní kardiovaskulární rehabilitace kardiakům nejméně až po dvou - třech týdnech po operacích srdce. Tedy v době, kdy už podle primáře Viliama Ruse lze plně rehabilitovat. Učí je, jak zacházet se svým tělem celkově a také, jak se bránit psychickým stresům. Právě v psychice je totiž zakleta prapříčina všech problémů našich kardiaků. Už minimálně sedm let pracují odborníci ve Vyšných Ružbachách s kardiaky metodami, jejichž uplatňování není v odborných kardiologických pracovištích ani dnes úplně běžné. Psychologové například používají psychologické techniky jako standardní metodu zvanou biofeedback. Pracují s ní hlavně, pokud jde o klienty se zvýšeným krevním tlakem, u stavů po infarktu srdce a samozřejmě při psychických problémech. Pomocí biofeedbacku upravují rovnováhu ve vegetativním nervovém systému – nerovnováha vzniká na podkladě chronického stresu. Biofeedback trénink je určen nejen celé skupině klientů s onemocněním kardiovaskulárním, ale i manažerům pro zvýšení výkonnosti a pro zvýšení odolnosti vůči stresu. Podle slov primáře Viliama Ruse se v péči o lidi s nemocným kardiovaskulárním systémem dosáhlo na Slovensku obecně díky farmakoterapii a sofistikovaným postupem v léčbě akutních stavů evropských parametrů. Vznikla ale velká skupina pacientů perfektně zaléčených (bypassy, balónkování), ale chybí následná péče. Tu zavádějí právě Kúpele Vyšné Ružbachy. Pacienty podrobují řízenému tréninku na stacionárních kolech, využívá se Nordic walking – severská chůze s pomocí holí, samozřejmostí je edukace klientů o racionálním stravování, nezbytnosti změnit životní styl, aplikují se psychologické techniky, hippoterapie, ale hlavně: pacient je při nástupu do lázní stratifikovaný - vyšetřen na přístrojích a stanovena jeho výkonnost a možnost stanovení zátěže při tréninku.

Víte, co jsou "tři T"?

Když jeden významný kardiolog měl charakterizovat, čím jsou podle něj lázně Kúpele Vyšné Ružbachy pro kardiaky kromě léčivé vody a dobrých klimatických podmínek významné a podle jakých přírodních charakteristik by doporučoval svým pacientům právě tyto slovenské lázně, odpověděl stručně, že Vyšné Ružbachy mají tři T. Jaká jsou to téčka? Je to ticho, tma a teplota.
Ticho – význam tohoto fenoménu není třeba vysvětlovat, vždyť se už běžně mluví o tom, že žijeme v hlukovém smogu.
Tma – pouze v opravdové tmě se dokáže dostavit zdravý spánek. Takový, který léčí naši psychiku, a tedy chrání i srdce. Pouze v Ružbachách si ale uvědomíte, co to je opravdová tma, jakou znali na vesnicích naši rodiče a prarodiče. V lázních Vyšné Ružbachy můžete na té tmavé obloze pozorovat i hvězdy. Nesmějte se, když není pořádná tma, hvězdy dobře neuvidíte.
Teplota – čerstvý chladný vzduch, který neprohřeje ani často nejen ve městech vysilující letní sluníčko, je pro kardiaky vlastně lékem. Zdravotní problémy kardiaků často mají kořeny v jejich přetížené psychice a potřebují tak pro regeneraci v létě hory, u moře jim to nesvědčí.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist