Reklama
Unikátní místo - autor: Marta Csontosová

Wellness hotel v opravdové přírodní rezervaci. To je Kazdův Dvůr ve Vonšově.

Unikátní místo

K okolí Františkových Lázní cítím dluh, a to hodně dlouho. Nikdy jsem si totiž pořádně nevšímala unikátní přírodní rezervace Soos. Až teď. To když mě cesty zavedly do Vonšova, a tam do moderního wellness hotelu Kazdův Dvůr. Ten hotel totiž leží přímo na naučné stezce SOOS.

Že nevíte, co je to SOOS? To je území patřící k Chebské pánvi. Je to vlastně rozsáhlý komplex, kde se geologickými pochody usazovala rostlinná organická hmota, která dala vzniknout slatinám. Tyto vrstvy byly a jsou prosycovány minerálními vodami, které způsobují silné zasolení a mají vliv na vznik takzvané křemeliny. Tato vrstva s vysokými obsahy solí omezuje existenci rostlinných společenstev. V minulosti se zde těžila rašelina pro lázeňské účely. Dnes vede vytěženými místy naučná stezka. Mozaika mokřadních biotopů střídajících se s rašelinnými lesy způsobuje neprostupnost území, které tak poskytuje útočiště mnoha druhům ptactva, ale i mnoha druhům čolků. To vše na rozloze 540 ha. Více informací na: http://priroda-kv.cz/lokality/soos/index.php

Kazdův Dvůr

Ten wellness hotel se hledá dobře. Hledejte pár kilometrů východně od Františkových Lázní, a pak se držte oranžových ukazatelů: SOOS. Ale na označení „dvůr“ moc nedejte, zavádí. Nehledejte totiž sedlácký dvůr, kde jsou zařízeni na případné hosty. Budete stejně překvapeni. V Kazdově Dvoře sice najdete také dvůr, ale je to spíš atrium, kde lze v záplavě kultivovaných rostlin jen tak posedět nebo pod bytelnou pergolou posnídat, poobědvat, povečeřet. Z přepychového wellness hotelu na vás dýchá obrovský klid bytelných hrázděných budov bývalého klasického chebského velkostatku ze 17. století. Typický chebský velkostatek se skládal ze čtyř budov: obytného domu, špejcharu, stodoly a stájí – budovy navazovaly na sebe a tvořily čtverec, uprostřed kterého byl chráněný dvůr. To je to dnešní příjemné atrium. Jak jsme se dozvěděli od Michala Bartoše, ředitele hotelu, z původního komplexu šlo při rekonstrukci dobře použít pouze stáj – tam je dnes recepce - a vjezdovou bránu. Rekonstrukce starého statku na wellness hotel trvala celkem sedm dlouhých let. Citlivě se při rekonstrukci zacházelo i s takovými zdobnými fragmenty, jako je soška panenky Marie nad vchodem do dvora hotelu a sousoší. Za pozornost určitě stojí, že chebské statky byly stavěny bez použití hřebíků a dřevo bylo vždy napuštěno býčí krví – to aby nezpuchřelo a nenapadl ho červotoč nebo houba. Rozhlížím se v hotelových interiérech a hledám další stopy jeho historie. Nenašla jsem. Všechno je to tady dokonalé, nové. I když kamenné schodiště vedoucí z recepce do prvního patra by mohlo být původní. Wellness hotel Kazdův Dvůr má ubytovací kapacitu 120 hostů a aby zdůraznil svou bytelnost, má pro každého hosta pořádný pokoj. Když přijede partnerská dvojice, je pokoj ještě pohostinnější a větší. Krásné bílé damaškové povlečení, přehoz přes postel, v dalším koutě televizní sezení s bytelnou pohovkou. No, jako doma. Nebo spíš na dobře prosperujícím statku, kde si váží každého hosta. Klid venkova občas „provětrá“ houkání vláčku. Má stanici asi půl kilometru od hotelu a sune mě nejméně půl století zpátky. Jen po letních hostech s kufry a krabicemi na klobouky ani stopy… Naprostá většina hotelových hostů přijíždí auty a dámy své klobouky odložily už dávno. Škoda.

Wellness služby

Ve wellness centru Kazdův Dvůr nehledejte architektonicky dokonale vyřešené vířivky, saunové světy a odpočívárny. Pouhým nahlédnutím do wellness centra zaujme pouze bazén. Je velký, čistý, slaný a hostům je k dispozici zdarma. Sauny tady mají samozřejmě také. Že ale hotelové wellness centrum musí pořádně pracovat, svědčí samostatně fungující – a opravdu funkční - recepce. Jelikož s recepcí těsně sousedí pracovna Petry Pragerové, manažerky wellness centra, musí být recepční pro klienty opravdovým wellness poradcem. Vedoucí vše slyší... Mimochodem Petra Pragerová je fyzioterapeutka s třináctiletou praxí v oboru (také v zahraničí) a momentálně se ještě vzdělává v oboru: specialista v organizaci a řízení zdravotnictví. Na mou otázku, co je filozofií wellness centra hotelu Kazdův Dvůr, odpověděla, že se snaží vyjít každému vstříc a každému sestavit program, který klientovi vyhovuje. Jelikož se mně i jí zdála taková odpověď hodně obecnou, dodala, že se její celý tým řídí citátem Michaela LeBoeufa: Zákazníci, stejně jako srdce, jdou tam, kde si jich váží. Hezké. Navíc vím, že v tomto wellness centru připravují – jako překvapení pro své stálé klienty - každé tři měsíce novou proceduru. Jelikož naše čtenáře může zajímat konkrétní nabídka – například víkendového pobytu (pátek - neděle) pro čtyřčlennou rodinu, která má k dispozici na víkend dohromady 7 tisíc korun, nechali jsme si takový program sestavit.

Varianta č.1/ balíček Víkend+ Ubytování s polopenzí, klasická částečná masáž, perličková koupel s přísadou dle výběru, bazén, sauna. To všechno pro dospělé za 4500 Kč. Jedno dítě do tří let je zdarma, druhé dítě do patnácti let má 50 % slevu. Za uvedený víkend ve wellness hotelu Kazdův Dvůr zaplatí tato rodina 5854 Kč.

Varianta č.2/ balíček Nabitý víkendový pobyt Ubytování s polopenzí, klasická nebo aromatická masáž částečná, reflexní masáž plosky nohou, parafínový zábal rukou, rašelinová koupel, perličková koupel, bazén, sauna. Pravidlo pro děti stejné jako u varianty č.1. Cena: 7554 Kč. Limit je sice překročený, ale každá osoba získává pět procedur.

Varianta č.3/ Víkendový pobyt Ubytování s polopenzí, klasická, nebo aroma masáž plosek nohou, perličková koupel, bazén, sauna. Pravidlo pro děti stejné jako u varianty č.1. Cena: 6212 Kč.

Jestli očekáváte také mou osobní zkušenost s některou z wellness procedur, čekáte správně. Dlouze listuji hezkým nabídkovým katalogem masáží a koupelí a zastavuji se u nabídky na úplně poslední stránce: Fiji rituál, doba trvání 60 minut, cena 800 Kč. Co to může být? Kde a jak to vlastně dělají? Z wellness recepce mě navedli do třetího patra, kde na chodbě chvilinku čekám na maséra. Plně se podřizuji jeho pokynům a za šedesát minut odcházím oživlá, voňavá… Bez toho, abych musela cestovat za zážitky na daleké Fiji, vím, jak tam pečují o své vzácné klienty. Z nabízených vůní (kokos, karambola, plumerie, mučenka, mango, bílý zázvor) mi nejpříjemněji voněla karambola. Přikrytá bílým prostěradlem na masérském lůžku čekám, co se bude dít. Nejdřív přichází masér s mističkou oleje, kterým mi natírá jednu nohu (správně mám napsat dolní končetinu, protože natírá nohu opravdu celou). Pak tu celou dolní končetinu ošetří peelingem a stejně pokračuje (vyjma intimních partií) po celém těle. Následuje zábal do voňavé karamboly - ještě do každé dlaně a na obě chodila dobře teplý lávový kámen - a na dvacet minut mě nechává v klidu. Vydržela bych tam takhle ležet asi i dalších dvacet minut, ale pan masér má také svůj rituál. Není to sice pro něj Fiji rituál, ale důležitý pracovní rituál, předmětem kterého jsou klienti. Takže ještě masáž šíje, obličeje a trochu toho voňavého mazadla do sluncem vysušených vlasů. Nabídku na osprchování odmítám. Pouze se pořádně vytřu (i vlasy) velkým měkkým ručníkem a už jsem venku. Na lehátku přemýšlím o spojení, které může zřejmě opravdu vymyslet pouze náš člověk: spojení kvalitních služeb špičkového hotelu a exotické procedury v unikátním přírodním prostředí. Bůhví, jestli také na Fiji dokáží pracovat s exotikou - například s naší rašelinou…

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist