Reklama
Zdraví z Patiniec - autor: Marta Csontosová

Wellness hotel Patince nabízí nadstandardní službu pro zdraví. Nikde jinde takovou nenajdete.

Zdraví z Patiniec

Ve wellness hotelu Patince může každý host cvičit jógu s renomovanými cvičiteli od rána do večera, aniž by za to zaplatil byť jen euro.

Ujišťuji se v aktuálních hotelových novinách, že cvičení jógy začíná opravdu ráno už od 7.15 a že můžeme na hodinu bez toho, abychom se předem ohlásili. Nechce se nám s vnučkou tak brzy z postele, vždyť v novinách stojí, že za hodinu začíná další cvičení... Náš problém. Jen abychom pak neměli kvůli lenosti výčitky svědomí a nedostavila se ze špatných myšlenek odporně nakažlivá deprese. Sice bez veliké radosti, ale raději přece jen vstáváme. Natahujeme tepláky, tričko, ponožky, botasky a omluvně otevíráme dveře kongresového sálu proměněného na cvičící sál. Sál je plný, k dispozici jsou už pouze karimatky umístěné na ne moc dobrých místech. Nevadí. Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Dlouhovlasá cvičitelka, jejíž věk je těžké uhodnout, se nenechá vyvést z rovnováhy. Předcvičuje jogínské cviky bez toho, aby zapochybovala o našich kvalitách. - Jak může vědět, že cvičení zvládneme, vždyť vůbec neví, jestli jsme někdy jógu cvičily. Přesto, že jsme zvyklé cvičit vášnivě kde-co, s jógou jsme tu čest neměly... Nebudu dělat z jógy detektivku, všechno jsme zvládly a už vím, proč o nás lektorka nepochybovala. Její koncepce cvičení v 7.15 ráno byla vlastně cvičením založeným na protahování a milosrdně nás probudila. -Jestli je tohle jóga, je to dobrá jóga..., říkáme si s vnučkou u snídaně a ochotně uvolňujeme místo u stolu spolucvičence. - Vy jste také z kurzu? Ptá se nás paní ve sportovním červenobíle pruhovaném tričku. - Jsme i nejsme. Vysvětlujeme, že jsme na cvičení jógy natrefily náhodou a připojily jsme se ke skupině jen proto, že tu možnost hotel nabízí. Spolustolovnice se na nás zkoumavě podívala a konstatujíc: No jo, vždyť vy jíte maso, si omluvně odsedla ke „svým“. Neurazily jsme se, bereme to jako reakci z rozpaků. Pouze litujeme dalších zajímavých informací o tom, kdo a odkud jsou naše nové známé. Vždyť u jídla se lidé tak lehce rozpovídají. I malá chvilka, kterou jsme spolu s „paní pruhovanou“ strávily, stačila, abychom si začaly všímat jídla, které mají řádné cvičenky před sebou, když už nám pruhovaná cvičenka omylem zabloudivší k našemu stolu prozradila, že jejich jídlo je jiné. Všechny bezmasé, bezkofeinové a nealkoholické pokrmy na sousedních stolech zastiňují obrovské půllitry fresh džusu. Dobrá dieta... Stejnou porci kvalitního džusu vidíme na stolech cvičenek řádného kurzu v ten den ještě jednou, v pět odpoledne.

ČTYŘI HODINY CVIČENÍ

Po lehké snídani se dostavujeme na cvičení jógy opět a opět všechno bez tréninku zvládáme. V krátkých přestávkách dostáváme všichni čerstvou citronádu a máme možnost se už probuzené rozhlédnout kolem sebe na složení spolucvičenců. Vesměs jsou to lidé 40 plus, vidíme pár manželských párů a i několik třicátnic. Všichni cvičí soustředěně, procítěně, vědí, proč tady jsou. Proč jsou vlastně tady? - Jsou to vesměs pracovně velmi vytížení lidé, kteří si dopřáli luxusu v podobě čtyř dní cvičení a zdravějšího jídla. Přijeli se ozdravit, uklidnit a dostat své tělo i mysl do rovnováhy, zodpovídá velmi vážně moji otázku o přestávce lektorka, inženýrka Milada Dobrotková. Paní Dobrotková předcvičuje velmi klidně, upozorňuje na význam jednotlivých cviků, na jejich případnou obtížnost, na nezbytnost soustředění myšlenek. Nikoho ale do cvičení nenutí, nekritizuje, nevysmívá se méně zdatným cvičencům, jak je to občas, bohužel, vidět u cvičení v kurzech orientovaných na výkon. Kdo může být ta lektorka? Co ji motivuje k tak zaujatému vedení lekcí, kladu si při cvičení otázku a vím, že na začátku lektorčiny jogínské kariéry bych našla nějaký silný až osudový impuls. Ptám se paní Dobrotkové na ten počáteční impuls a ona mi v sedě na podlaze ukázala nohy. Jedna byla viditelně kratší. „Víte, já vlastně chodím a normálně žiji pouze díky józe a vegetariánské stravě“, rozvíjí bez zábran přede mnou svůj životní příběh holčičky, která se narodila s těžkým poškozením kyčlí a které ve dvaceti předpověděli, že nebude dlouho trvat a bez vozíku se neobejde. Předpovědi ortopedů se naštěstí nenaplnily (oni sami musí mít z toho radost).

PROČ PRÁVĚ PATINCE

Protože Wellness hotel Patince je hotelem s kapacitou 250 lůžek, kurzy jsou dobře začleněny do filozofie hotelových wellness služeb. Obrovskou výhodou je možnost využívání vnitřních i venkovních teplých termálních bazénů (celkem je tady 10 bazénů), k dispozici je saunový svět (malé děti do saunového světa nesmí). Nabídka masáží a kosmetického ošetření je ve Wellness hotelu Patince nepřeberná a za příjemného počasí je ohromným zážitkem plavba po Dunaji. Wellness hotel Patince má vlastní přístaviště a vlastní výletní loď, pojmenovanou po životní filozofii, kterou hotel vyznává. Loď se jmenuje WELLNESS. Jestli patříte k lidem, kteří si relax wellness služeb užijí pouze ve spojení s aktivním sportem a musíte se nejdřív dobře fyzicky zničit, abyste mohli relaxovat, je tady nabídka nových dlouhých kilometrů cyklotras, vybudovaných podél Dunaje. Trasy vedoucí na západ, proti proudu Dunaje, jsou už napojeny na cyklotrasy v Rakousku. Cyklistickými stezkami vedoucími na východ se zase po dvaceti kilometrech dostanete k obdivované Ostřihomské katedrále.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist